Zonnebank? Zo (zon)de!

Even lekker een kleurtje kweken in een zonnestudio is er in Australië vanaf 1 januari niet meer bij. Het is vanaf dan in de meeste staten verboden om zonnebanken te verhuren. De resterende staten zijn ook voornemens om de zonnebank te gaan verbieden, maar het is nog wel toegestaan om thuis een zonnebank te hebben. Australië is na Brazilië het tweede land waar een zonnebankverbod geldt en wil hiermee de strijd aangaan tegen huidkanker.


Wat mij betreft is dit een hele verbetering. De zonnebankfirma’s hebben jarenlang onterecht beweerd dat er enkel veilige straling uit een zonnebank komt! Uit onderzoek is gebleken dat door regelmatig gebruik van de zonnebank de kans op huidkanker met 75% wordt vergroot en dat de relatie tussen zonlicht en huidkanker niet ter discussie staat.

Daarnaast zorgt de zon ook voor huidveroudering, ongeveer 90% van de rimpels en pigmentvlekken worden veroorzaakt door de zon. Deze schade is niet direct zichtbaar maar ontstaat geleidelijk. Een simpele manier om dit te checken is door naar de huid boven- en onderop je arm te kijken. Onderop je arm is de huid veel zachter, egaler en veerkrachtiger. Dit komt doordat de huid onder je arm niet zoveel in contact komt met de zon. Naast veroudering in de vorm van pigmentvlekken en rimpels zorgt de zon er ook voor dat de huid minder elastisch wordt. Gezien het bovenstaande, is het raar dat zonnebanken niet (zoals bij pakjes sigaretten) van stickers zijn voorzien met: ‘’kunnen kanker veroorzaken’’. Daarom is het ook goed dat steeds meer landen de leeftijdsgrens voor een zonnebankbezoek naar 18 hebben verhoogd. Begrijpelijk, want jongeren hebben namelijk nog niet het inschattingsvermogen om alle gevolgen te overzien. Tevens is het voor jongeren extra gevaarlijk om te worden blootgesteld aan de zon, ongeveer 50 tot 80% van huidschade door de zon wordt veroorzaakt voor je 21ste levensjaar.

IMG_3610

Een veilig alternatief?

Wil je toch graag een kleurtje hebben, dan is een zelfbruiner een goed alternatief.  Zelfbruiners  maken je al lang niet meer vlekkerig of oranje. Er zijn vele varianten op de markt die zorgen voor een natuurlijke, zongebruinde look.  Deze lopen uiteen van thuisproducten tot professionele spraytans die in een salon worden gebruikt. Ook zijn er prachtige foundations en bronzing powders te koop die je gezicht een natuurlijk gezonde kleur geven met glow. Indien je er in de toekomst fris en fruitig wilt blijven uitzien, is het de overweging waard om dergelijke producten te gaan gebruiken in plaats van de zonnebank!

FacebookTwitterGoogle+Share

2 Comments on Zonnebank? Zo (zon)de!

 1. Nailfinity
  22 januari 2015 at 13:07 (3 jaar ago)

  Wat een goed artikel! Ik ging in het verleden na het sporten vaak even een kwartiertje onder de zonnebank en heb zelfs korte tijd overwogen om een zonnehemel aan te schaffen.
  Tijdens een consult bij de dermatoloog kwamen we terecht op het onderwerp zonnebanken. Zij vertelde mij dat dit enorm slecht voor de huid is en wel degelijk huidkanker kan veroorzaken.
  Je zult begrijpen dat ik nooit meer onder de bank gelegen heb? Wel jammer want ik vond het altijd heerlijk.

  Beantwoorden
  • conchita
   24 januari 2015 at 17:38 (3 jaar ago)

   Nailfinity, bedankt voor je leuke reactie! Het verhaal wat jij verteld is de exacte reden waarom ik dit artikel heb geschreven. Veel mensen zijn zich niet bewust van de risico’s die de zonnebank met zich mee brengt. Dat komt omdat de industrie jarenlang zonder tegengas heeft kunnen beweren dat zonnebanken veilig zijn. Wat natuurlijk geheel onterecht is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *