Welk kleurtype ben jij?

Er zijn zoveel verschillende kleuren, zowel in kleding als make-up, dat mensen het steeds lastiger vinden om iets uit te zoeken wat bij hen past. Er zijn veel mensen die eigenlijk niet weten welke kleuren ze het beste kunnen dragen. Een kleurenanalyse kan dan duidelijkheid bieden. In dit artikel schrijf ik over wat nou eigenlijk het doel en de inhoud van een kleurenanalyse is.

In mijn vorige artikel “Wat vertelt een kleur” gaf ik al aan dat kleuren ons meer vertellen dan het kleurtje wat je ziet. Kleding en kleuren zijn twee heel belangrijke factoren bij jouw persoonlijkheid en wat je wil uitstralen. Door de kleuren te dragen die het beste bij jou passen, creëer je een frisse en gezonde uitstraling. Je zult vaker gaan horen “Wat zie jij er goed uit” i.p.v. “Wat heb jij een leuk truitje aan”. We willen allemaal horen dat we er goed uitzien en dat de complimenten allemaal naar je kledingstuk gaan met de vraag “waar heb je die gekocht?” is eigenlijk dan minder leuk.

Hoe gaat de kleurenstyliste met jou aan het werk?

Vaak zit je op een hoge kruk voor een spiegel met je gezicht in het daglicht. Sommige stylistes maken gebruik van daglicht lampen dus die hoeven dan minder rekening hiermee te houden. Een juiste analyse kan alleen in het daglicht.

Allereerst gaat alle make-up eraf en wordt er gevraagd of je haar een natuurlijke haarkleur is of dat deze geverfd is. Je krijgt een witte doek om je schouders heen en als je haar wel gekleurd is worden ook je haren afgedekt met een soort mutsje. Heel iets haar aan de voorkant zal zichtbaar zijn. Dit wordt gedaan om alles neutraal te maken.

IMG_3231 (1)

Tijdens een kleuranalyse wordt gekeken naar de natuurlijke pigmenten van zowel de huid, haren als de ogen. Door je haren te verven, kleurlenzen te dragen en flink onder de zonnebank te gaan, creëer jij zelf een ander type dan dat je van oorsprong bent. Dus hoe meer alle nep pigmenten verdwenen zijn hoe beter de analyse uitgevoerd kan worden.

Er gaat eerst gewerkt worden met een zilveren-en gouden doek. De zilveren doek is de koele kleur en de gouden doek de warme. Bij deze handeling kun je soms al wel verschil zien. Waar dan vaak opgelet wordt is dat de huid bv. niet roder wordt of de tanden geler.

IMG_3237

IMG_3241

Daarna wordt er een set warme en een set koele kleursjalen om je heen gedrapeerd, ook hier wordt met alle aandacht gekeken naar de huid en de ogen. Als je actief mee kijkt met de kleuranalyse kun je het verschil vaak zelf ook goed zien. De sjaals worden in lagen om je schouders heen gelegd, dit is echt een hele kraag die om je nek heen zit.

IMG_3243

IMG_3254

Als de stylist er uit is of je een warm of koel type bent(en dit heeft niks te maken met je persoonlijkheid), d.m.v. de doeken, sjaals en de vragen die tijdens de analyse gesteld zijn dan blijven er 2 seizoenstypes over. Dat zijn bij de “warme” types de lente en de herfst en bij de “koele” types de winter en de zomer. Het heeft de naam van een seizoen maar dit heeft niks te maken met de seizoenen zoals wij die kennen in ons jaargetijde. Er is gewoon een naam aan gekoppeld en deze zijn toevallig de 4 seizoenen.

Om het seizoen te bepalen ga je verder in meer sjaals die bij dat seizoen horen. Passen de heldere kleuren goed bij jou of juist de wat gedempte kleuren. Is het seizoen bepaald krijg je vaak bij een uitgebreide analyse een soort van “feestje”. Heel veel kleuren die bij dat seizoenstype horen worden bekeken samen met jou en wat zijn daarvan je top kleuren. Je topkleuren worden vaak aangekruist in je kleurenwaaier. Ook is er een kleurenpaspoort. Het verschil is dat de kleuren op het paspoort in elkaar verweven zijn als een soort van ondergrond. Je kunt dan wel de ondertoon van jouw kleuren eruit halen.

Als afsluiting bij een uitgebreide analyse wordt er vaak een make-up aangebracht met adviezen erbij zoals voor het kiezen van de juiste foundation en welke kleuren het mooist bij jouw ogen staan. Ook het brilmontuur wordt meegenomen in dit advies.

Al met al een echte aanrader en een super leuke ervaring, de stylist is toch zeker een paar uur met je bezig.

Een paar voordelen van een kleuranalyse zijn:

 • De analyse kost 1 keer geld en je hebt er bijna je hele leven wat aan. Soms kunnen bepaalde types veranderen b.v. door het veranderen van de huid vanwege het ouder worden maar dat is vaak pas boven de 50+
 • Geen miskopen meer. Hoe vaak heb je een kledingstuk in de kast, als je het aan doet en je voor de spiegel staat dat je het toch weer uit doet omdat het toch niet staat of goed voelt. Vaak is het dan de verkeerde kleur en ben je overstag gegaan vanwege het leuke model.
 • Je hebt minder make-up nodig. Door de juiste kleuren te dragen word alles meer eenheid en harmonie. Aandacht is meer naar het gezicht. Rimpels en vlekjes vallen minder op. Het versterkt je eigen huidtint.
 • Je winkelt veel doelbewuster wat uiteindelijk veel minder tijd kost.
 • Je voelt je veel zekerder en straalt dit ook uit. Je krijgt meer complimentjes over hoe je er uitziet.
 • Je garderobe zal veel overzichtelijker zijn en alle kleren matchen met elkaar. Dus geen kledingstukken meer die nergens bij passen.

Wij gaan binnenkort bezig met een project waar de kleuranalyse een onderdeel van is. Dus hou onze site in de gaten want wie weet kun jij meedoen aan dit leuke project!

FacebookTwitterGoogle+Share

14 Comments on Welk kleurtype ben jij?

  • willemijn
   15 april 2015 at 19:57 (2 jaar ago)

   Hoi Kim, fijn om te horen!

 1. Kim
  18 maart 2015 at 07:07 (3 jaar ago)

  Leuk geschreven met duidelijke foto’s. Dit staat al een tijdje op mijn wishlist. Het lijkt me zo handig. Ik word namelijk snel bleek in kleding en mensen schatten mij ook snel jonger in.

  Tijd om daar eens wat aan te doen.

  Beantwoorden
  • willemijn
   18 maart 2015 at 12:48 (3 jaar ago)

   Dank je wel Kim. Het is inderdaad echt een aanrader. Gewoon doen!

 2. Sandra HippoLogic
  17 maart 2015 at 20:28 (3 jaar ago)

  Ik heb zelf jaren geleden een kleuranalyse en stijladvies gedaan. Het is het geld is het ALTIJD dubbel én dwars waard! Ik vind 110 euro helemaal niet duur. Kan het iedereen aanraden. Nooit meer miskopen in de kast (dat scheelt geld!). Mensen denken nu dat mijn blauwgrijze ogen turquoise zijn en dat maakt indruk! (onbetaalbaar)

  Beantwoorden
  • willemijn
   18 maart 2015 at 12:46 (3 jaar ago)

   Hoi Sandra. Wat fijn dat je ons laat weten hoe dit jou is bevallen. En inderdaad als je het eenmaal gedaan hebt snap je eigenlijk pas hoe waardevol zo’n analyse eigenlijk is.

 3. Yasmine
  17 maart 2015 at 20:12 (3 jaar ago)

  Wat een superhandig artikel! Ik weet wel welk kleurtype ik ben en het helpt inderdaad gigantisch bij het uitkiezen van kledij. Maar erg interessant om het met foto’s erbij te zien! Zo zie je echt het verschil tussen dat goud en zilver.

  Beantwoorden
  • willemijn
   18 maart 2015 at 12:44 (3 jaar ago)

   Dank je wel Yasmine. Leuk dat het artikel in de smaak valt. Ik heb het ook geschreven omdat heel veel mensen geen idee hebben bij een kleuranalyse!

 4. Anouk-Fajez
  17 maart 2015 at 19:31 (3 jaar ago)

  Haha die foto’s zijn prachtig! Erg mooi en goed artikel dit! <3

  Beantwoorden
  • willemijn
   17 maart 2015 at 19:52 (3 jaar ago)

   Hi Anouk. Dank je wel voor je compliment. Conchita was de pineut haha. Maar ze heeft zeker haar best gedaan. De topper!!

 5. Kaoutar
  17 maart 2015 at 18:33 (3 jaar ago)

  Oh wat leuk! Ik vind een kleuranalyse altijd interessant.Wil ook een keer een kleuranalyse krijgen 😀 Ik ben benieuwd naar het project! Ga zeker de website in de gaten houden.

  Beantwoorden
  • willemijn
   17 maart 2015 at 19:34 (3 jaar ago)

   Hoi Kaoutar Wat leuk dat je zo enthousiast bent. Zelf zijn wij ook erg enthousiast over dit project en hebben zin om binnenkort te gaan brainstormen hoe dit in te zetten. Spannend!!

 6. Romy
  17 maart 2015 at 18:04 (3 jaar ago)

  Dit zou ik nou altijd al eens willen laten doen. Mag ik vragen wat dit ongeveer kost?

  Beantwoorden
  • willemijn
   17 maart 2015 at 19:38 (3 jaar ago)

   Hey Romy
   Zelf vraag ik voor een uitgebreide kleuranalyse 110 euro. Dit is inclusief make-up advies, kleurenwaaier en duurt ongeveer 2 tot 2,5 uur. Met groepen werkt dit weer iets anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *