Weg ermee!!! Huidproblemen tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap verandert er een heleboel. Dit heeft invloed op zowel je lichamelijke als geestelijke gesteldheid. Vaak merk je de eerste veranderingen aan huid, haar en nagels al op als je net zwanger bent. Sommige vrouwen zien er prachtig uit tijdens de zwangerschap. Helaas ging dat bij mij een beetje anders. Mijn huid was een regelrecht rampenplan tijdens mijn zwangerschap! Jeuk, puistjes, pigmentvlekkenen, vaatjes en striae! Ze zijn bij mij allemaal de revue gepasseerd.

Hierdoor moest ik de laatste weken van mijn zwangerschap zelfs binnenblijven omdat ik de geur van zonnebrandproducten niet kon verdragen. Als huidtherapeut weet ik als geen ander wat de zon in deze situatie met de huid kan doen en ik zat natuurlijk niet te wachten op blijvende problemen. Kortom ellende en daarom zal ik jullie verdere details besparen!

Wat ik wel ga uitleggen is wat je kunt ondernemen om vlekkenloos en stralend je zwangerschap door te komen.

Hoe komt dit?

Onder invloed van de zwangerschap verandert de hormoonhuishouding in het lichaam. Dit zorgt er onder andere voor dat de pigmentcellen gevoeliger worden en meer pigment gaan aanmaken. Je zou kunnen zeggen dat het pigmentsysteem tijdelijk “overgevoelig wordt’’! Hierdoor kunnen bestaande moedervlekken, sproeten en pigmentvlekken donkerder kleuren. Soms ontstaan er ook nieuwe plekken in het gelaat dit wordt ook wel zwangerschapsmasker of Melasma genoemd (dit komt ook voor bij vrouwen die de pil gebruiken). Daarnaast neemt gedurende de zwangerschap het bloedvolume toe en komt er meer druk op de vaatwanden te staan. Dit kan zich uiten in de vorm van; algemene roodheid, bloedblaasjes, spinnenwebjes, couperose en spataderen die ineens verergeren of ontstaan. Andere problematiek die veel wordt gezien is jeuk, opgezwollen benen, acne, overbeharing en striae. De meeste van deze klachten zijn compleet onschuldig maar daardoor nog wel vervelend. Wat de meeste mensen niet weten is dat veel van deze problemen ook tijdens de zwangerschap al goed behandeld kunnen worden.

Acnebehandeling

Dacht je net voor altijd verlost te zijn van die vervelende jeugdpuistjes maar dan komen ze tijdens de zwangerschap weer te voorschijn. Onder invloed van de zwangerschapshormonen gaan de talgkliertjes meer talg produceren. Bij een aantal vrouwen zorgt dit ervoor dat de huid er stralend uitziet en soepel aanvoelt. Echter de meeste vrouwen krijgen verstopte poriën en puistjes. Ook tijdens de zwangerschap zijn er veel behandelopties mogelijk. Thuis kan je producten met lage concentraties met glycol(<10%)  of salicylzuur (<2%) gebruiken. Daarnaast is het aan te raden om een acnebehandeling bij een huidtherapeut of schoonheidsspecialist te ondergaan. Zij kunnen met behulp van milde peeling (hoge percentages chemische peeling geven tijdens zwangerschap kans op pigmentverschuiving!) en een dieptereiniging de mee-eters en puistjes verwijderen. Goede behandeling zal de weerstand en het herstel van de huid bevorderen. Je kan meer informatie hierover lezen in ”ondersteunende behandelingen tegen acne ”.

zwanger

Photo’s by Carlijn Hendrikx -CHX fotografie

 

Camouflagetherapie

Acne, vaatjes en pigmentvlekken kunnen verborgen worden met speciale camouflage. Dit zal de huid een frissere en egalere uitstraling geven. Goede camouflage moet dekkend, water en veegvast zijn. (Het is dan ook niet te vergelijken met normale foundation) Camouflagetherapie is mogelijk via huidtherapeuten of gespecialiseerde schoonheidsspecialisten. Tegenwoordig zijn er camouflageproducten te koop die een spf 30 bevatten waardoor je gelijk beschermd bent tegen de zon. Heb je last van spataders? Dan is het ook nog een optie om zelfbruiner te gebruiken. Er zijn namelijk  heel veel zelfbruiners te koop die dekkend genoeg zijn om spataderen op de benen te camoufleren. Het valt wel aan te bevelen gedurende de zwangerschap geen cosmetica in sprayvorm (spuitbus) te kopen i.v.m het risico op inademing

Laserontharing

Onder invloed van de zwangerschapshormonen en verbeterde doorbloeding van de huid neemt tijdens zwangerschap de haargroei toe. Bij de meeste dames verdwijnt dit na de bevalling vanzelf. Daarom raad ik altijd af om tijdens de zwangerschap deze haargroei te behandelen. Blijven er toch haren zitten? Dan kunnen deze prima behandeld worden met laser. Wil je toch perse tijdens de zwangerschap verlost worden van overtollig haar? Dan valt het aan te bevelen om deze haren weg te (laten) harsen. Vaak geeft dit afdoende resultaat tot aan de bevalling.

Vaatlaserbehandeling

Oppervlakkige vaatjes in het gelaat en op andere plekken op het lichaam kunnen behandeld worden met laser. Ook hierbij adviseer ik altijd om tot na de bevalling te wachten met behandelen. Veel vaatjes zullen na de bevalling vanzelf weg trekken (door drukvermindering). Zo weet je zeker dat je alleen de vaatjes behandelt waarbij dat nodig is.

Therapeutisch elastische kousen

Als je last hebt van opgezwollen benen of spataders kunnen steunkousen uitkomst bieden. Denk je nu gelijk aan die lelijke kousen van je oma? Stop! De kousen van tegenwoordig zijn niet meer te vergelijken met die van vroeger. Het is mogelijk om prachtig elegante steunkousen te laten aanmeten met eventueel zelfs een kanten boord! Ze zijn bijna niet te onderscheiden van een normale panty. Ik adviseer altijd om dit bij voorkeur via een huidtherapeut te doen. Deze kan naast het aanmeten zo nodig ook een huidadvies geven of huidgerelateerde vragen beantwoorden.

Huidverzorging en bescherming

Last but not least wil ik het hebben over huidverzorging en bescherming. Dit is misschien nog wel het belangrijkste onderdeel.  De huid van een zwangere is per definitie gevoelig en kwetsbaar. Daarom is het belangrijk om milde producten te gebruiken. Bij voorkeur zonder gedenatureerde alcohol en parfum (vergroot de kans op irritatie en pigmentvorming). Het heeft de voorkeur om de huid meerdere keren per dag in te vetten om een jeukend en droog gevoel tegen te gaan. Ook zijn er speciale ureum houdende producten te koop die jeuk aanzienlijk kunnen verminderen. Gevoelig voor striae vorming? Helaas is er geen enkele remedie om dit te voorkomen (je kan het na de zwangerschap eventueel laten laseren). Wel kan je door de huid goed te beschermen ervoor zorgen dat de huid zo mooi mogelijk geneest. Sowieso is zonbescherming tijdens de zwangerschap erg belangrijk omdat tijdens deze periode de kans op lelijke verkleuringen en pigmentvorming extra groot is. In ‘’spoedcursus zonnebrand’’ leg ik uit hoe je een goede zonnebrandcrème kan kopen.

Vind je het moeilijk om te beslissen welke producten je moet kopen? Dan kan je eventueel advies inwinnen bij een huidtherapeut. Blijf je ernstige jeuk houden? Ga dan naar de huisarts, soms ontstaat er bij zwangere vrouwen een defect in de stofwisseling wat de jeuk veroorzaakt.

 

 

FacebookTwitterGoogle+Share

6 Comments on Weg ermee!!! Huidproblemen tijdens de zwangerschap

 1. Jeanine
  12 juni 2015 at 18:22 (2 jaar ago)

  Goed en uitgebreid artikel. Zelf heb ik vorige zwangerschap enorm veel last van jeuk gehad waar ik me geen raad mee wist. Dit was in het eerste trimester. Wat je schrijft over blijvende jeuk en een bezoekje aan de huisarts is inderdaad erg belangrijk. Vooral in het laatste deel van je zwangerschap omdat het je lever kan zijn die problemen veroorzaakt (galstuwing)
  Liefs

  Beantwoorden
  • conchita
   14 juni 2015 at 12:33 (2 jaar ago)

   Hoi Jeanine bedankt voor het compliment. Wat vervelend dat je zoveel last van jeuk hebt gehad. Gelukkig dat het beter ging na het eerste trimester. Ik doelde inderdaad op galstuwing ook wel zwangerschapscholestase genoemd. Het is vooral belangrijk om hier alert op te zijn i.v.m. de gezondheid van het ongeboren kindje. Als ik vrouwen in mijn spreekuur krijg met dergelijke klachten stuur ik ze gelijk door naar de huisarts. Just in case! Je kan niet voorzichtig genoeg zijn tijdens de zwangerschap.

 2. Janneke
  12 juni 2015 at 06:46 (2 jaar ago)

  Oooh als deze post eerder was in elkaar gedraaid! Ik moet nu nog twee weken en ik zie er niet uit :’) ben net een tijger!

  Mn zwangerschapsmasker is gelukkig weggetrokken!

  Beantwoorden
  • conchita
   14 juni 2015 at 12:24 (2 jaar ago)

   Hoi, Janneke allereerst gefeliciteerd. Wat spannend dat je al bijna bent uitgerekend! Zoals ik al schreef verdwijnt de meeste pigmentatie vanzelf na de bevalling (duurt wel enige tijd). Ik verwacht dat dit bij jou ook wel goed komt. Het is wel verstandig om de hele zomer nog extra alert te zijn met zonbescherming. je blijft ook na de bevalling nog een tijdje extra gevoelig voor de zon. Want de hormoonspiegel is nog niet gelijk gestabiliseerd naar een normaal niveau. Heel veel succes met de laatste loodjes! Liefs Conchita

 3. Nailfinity
  11 juni 2015 at 08:56 (2 jaar ago)

  Jemig, dat een zwangerschap zoveel met je kan doen! Dat wist ik niet. Ik vind je foto wel heel erg mooi!

  Beantwoorden
  • conchita
   11 juni 2015 at 09:31 (2 jaar ago)

   Hoi, Nailfinity bedankt voor het compliment! Echt hulde aan de fotograaf. Ze heeft echt een hele fijne werkwijze en wist mij enorm op mijn gemak te stellen (toen ik enorm zwanger en emotioneel was). dat zie je ook terug in de foto’s! Veel vrouwen weten niet dat zwangerschap zoveel met de huid kan doen. vaak komt men daar pas achter als je al zwanger bent. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel goede behandelopties die ook toegestaan zijn tijdens de zwangerschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *