Huidtherapeut & Schoonheidsspecialist, wat is het verschil?

Zelf ben ik opgeleid tot zowel huidtherapeut als schoonheidsspecialist. In mijn omgeving merk ik dat veel mensen niet precies weten wat een huidtherapeut doet, maar als ik vertel dat ik ook schoonheidsspecialist ben, weet nagenoeg iedereen wat ik daarmee bedoel. Nu is dit niet zo vreemd, huidtherapie is namelijk nog een jong beroep en daardoor nog niet zo bekend. Ter beeldvorming: momenteel zijn er ongeveer 600  huidtherapeuten vs. meer dan 10.000 schoonheidsspecialisten. Door een aantal punten te behandelen leg ik uit wat de verschillen én overeenkomsten zijn tussen deze twee beroepen. Het begint met de opleiding..

Opleiding

De huidtherapeut en de schoonheidsspecialist zijn beiden professionals die zijn opgeleid om de huid te verzorgen. Toch is er wel degelijk een verschil in opleiding. Huidtherapeuten hebben de 4 jarige voltijds HBO opleiding huidtherapie gevolgd. Tijdens deze opleiding worden zij paramedisch opgeleid om de zieke en/of beschadigde huid te behandelen (Zelf heb ik deze opleiding gevolgd aan Hogeschool Utrecht maar tegenwoordig kan hij ook gevolgd worden aan de Haagse Hogeschool). Na hun opleiding vallen huidtherapeuten, net als fysiotherapeuten en artsen, onder een kwaliteitsregister. Om hierin geregistreerd te blijven, moeten huidtherapeuten verplicht jaarlijkse bijscholingen volgen en  een minimum aan werkervaring opdoen. Schoonheidsspecialist ben je na minimaal een MBO niveau 3 schoonheidsverzorging te hebben gevolgd. Tijdens deze opleiding leren schoonheidsspecialisten om de conditie van een gezonde huid te verbeteren en te behouden. Daarna kan men extra opleiding/ cursussen volgen om zich verder te specialiseren.

Behandeldoelen

Huidtherapeuten en schoonheidsspecialisten hebben verschillende behandeldoelen. Als huidtherapeut werk je vaak samen met huisartsen en medische specialisten om huidaandoeningen  te verhelpen, verminderen of zelfs te voorkomen. Hierbij kun je denken aan acne, vaatstoornissen, (brandwonden)littekens, verwijderen van overbeharing, pigmentvlekken en oedeem. Het hoofddoel van een huidtherapeutische behandeling is zichtbare huidverbetering.

Schoonheidsspecialisten daarentegen, zijn gespecialiseerd in het verbeteren van de conditie van de gezonde huid en het verzorgen/verfraaien hiervan.

image

Behandeltechnieken

Schoonheidsspecialisten combineren tijdens een behandeling diverse behandelmodaliteiten zoals reinigen, peeling, maskers, epileren, massages, harsen en wimpers wenkbrauwen verven. Huidtherapeuten behandelen huidaandoeningen door middel van huidtherapieën. Dit zijn behandelingen waarvan de effectiviteit en veiligheid door wetenschappelijk medisch onderzoek is aangetoond. Hierbij worden vaak lasers, medische peelings, electrocoagulatie en cryotherapie ingezet.

Comfort tijdens behandeling

Als schoonheidsspecialist ligt de focus op het ‘relaxen’ voor de client. De contextuele factoren zijn dan erg belangrijk en je wordt toch wel verwend! Bij een huidtherapeut ligt het wat anders. Doordat er (vaak) gevoelige behandelingen worden gebruikt, kan de behandeling als onprettig worden ervaren. Het spreekwoord ‘’wie mooi wil zijn moet pijn lijden’’ gaat soms letterlijk op. Desondanks zal een huidtherapeut zijn/haar best doen om de behandeling zo prettig (pijnloos) mogelijk te laten verlopen.

Behandeltraject

Huidtherapeuten werken vanuit uw hulpvraag. Ze zullen er alles aan doen om uw huidaandoening zo snel en effectief mogelijk op te lossen door middel van een vooraf opgesteld behandelplan. Als uw hulpvraag naar tevredenheid is opgelost, wordt in overleg de behandeling stopgezet en hoeft u niet meer terug te komen. Dit betekent natuurlijk niet dat u niet meer welkom bent als u een nieuwe hulpvraag heeft. De huidtherapeut zal dan in samenspraak met u een nieuw behandelplan opstellen. Schoonheidsspecialisten hebben vaak een vast klantenbestand, mensen komen vaak om de 6 tot 8 weken terug voor een ontspannende en/ of huidverzorgende behandeling.

Wettelijke verschillen

Niet iedereen mag zich huidtherapeut noemen. Want ‘’Huidtherapeut’’ is een beschermde titel, vastgelegd in wet: ‘’beroepen in de individuele gezondheidszorg’’ (wet big, artikel 34). Om de positie en kwaliteit  van de beroepsgroep te beschermen is de Nederlandse vereniging van huidtherapeuten opgericht (NVH)  .De inzet van deze vereniging heeft er onder andere toe geleid dat Huidtherapie inmiddels een erkend paramedisch beroep is geworden.

Huidverzorging op zich is in Nederland helaas geen beschermd beroep, hierdoor kan iedereen zich schoonheidsspecialist noemen. Ook zonder diploma’s kan je gewoon attributen (zelfs zware lasers) kopen, een bordje op de deur hangen en een eigen praktijk starten. Daarom kunnen alleen gediplomeerde schoonheidsspecialisten zich bij de ANBOS aansluiten (Algemene Nederlandse Brancheorganisatie Schoonheidsverzorging).

Actuele ontwikkelingen

Tijdens mijn opleiding heb ik kennis gemaakt met een aantal schoonheidsspecialisten die de opleiding huidtherapie deden om de titel te mogen dragen. Naar mijn mening hadden sommigen van hen al net zoveel kennis als afgestudeerde huidtherapeuten. Jammer genoeg zijn er ook heel veel mensen die niet gediplomeerd zijn of goed opgeleid, die huidbehandelingen uitvoeren en daarbij de nodige ongelukken veroorzaken.

Voorbeeld: een tijd geleden is er een casus in het nieuws geweest waarbij een zelfbenoemd schoonheidsspecialist (zonder erkend diploma) fillers inspoot. Hierdoor zijn meerdere mensen verwond en verminkt. Tijdens de rechtzaak bleek dat deze persoon niet op alle punten veroordeeld kon worden door gaten in de wet. Meer uitleg is te lezen in: ‘’fillers en het gat in de wet BIG’’. Mede door deze casus wil minister schippers strengere regels laten opstellen voor de gehele cosmetische /cosmedische branche.

Daarom willen huidtherapeuten hun behandelingen en werkgebied bij wet laten beschermen door zich te onderscheiden van de schoonheidsspecialist. Want anders bestaat de kans dat in de toekomst alleen artsen bepaalde behandelingen nog mogen uitvoeren. Omdat schoonheidsspecialist geen wettelijk beschermde titel is, en de opleidingen en kwaliteit hiervan erg uiteen lopen (1 tot 4 jarige opleiding), is het hierdoor een reëel scenario dat deze beroepsgroep in de toekomst bepaalde behandelingen niet meer mag uitvoeren. Dit is natuurlijk niet  leuk voor een schoonheidsspecialist als je net hebt geïnvesteerd in dure attributen om bepaalde behandelingen uit te voeren. Daardoor staan beide beroepsgroepen soms helaas wat gespannen tegenover elkaar.

Mijn mening

Ik denk dat het belangrijk is dat beide beroepsgroepen de handen ineen slaan. Dan kunnen er samen afspraken gemaakt worden over opleidingen en de grenzen van het werkgebied. De podotherapeuten en pedicures hebben ook een dergelijk samenwerkingsverband. Naar mijn mening zal een samenwerking zowel de schoonheidsspecialisten en huidtherapeuten veel zal opleveren (vooral als ik zie hoe Willemijn en ik elkaar aanvullen).  We kunnen nog veel van elkaar leren en samen sta je sterker!

FacebookTwitterGoogle+Share

2 Comments on Huidtherapeut & Schoonheidsspecialist, wat is het verschil?

 1. Sam
  30 januari 2015 at 19:27 (3 jaar ago)

  Erg intressant!

  Wil je ook complimenten geven over je schrijfstijl en opmaak, lees lekker weg!

  Beantwoorden
  • conchita
   30 januari 2015 at 20:08 (3 jaar ago)

   Hoi Sam, erg leuk om te horen, dankjewel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *