Waarom wellness behandelingen en huidverbetering tegenstrijdig werken?

De begrippen wellness en huidverbetering worden binnen de beautyindustrie nogal eens in één adem genoemd. Heel veel mensen denken hierdoor dat deze begrippen hetzelfde inhouden. Dit is een misvatting, want de verschillen zijn enorm.

Toch is het niet zo raar dat ze aan elkaar verbonden worden. Beide begrippen hebben namelijk met het algemeen welbevinden te maken. Als iemand zich niet goed voelt, zie je dit aan de huid en andersom.

Maar wat is nu het exacte verschil tussen deze twee begrippen? Om dit duidelijk te maken ga ik vandaag  uitleggen wat de begrippen precies inhouden.

Wat betekent wellness?

Wellnes is vandaag de dag een hip begrip. Je kan geen Glossy openslaan zonder dat je het begrip tegenkomt. Maar wat betekent het nu eigenlijk en wat doet het? Het woord is ooit bedacht door de arts Halbert. L Dunn . Hij voegde de woorden wellbeing en fitness samen tot wellness als benaming voor zijn nieuwe filosofie.

Dunn was ervan overtuigd dat iedereen een keuze had om zijn of haar persoonlijk succes in de maatschappij te beïnvloeden. Om dit te bereiken moest men ervoor zorgen om lichamelijk en geestelijk in balans te komen. Door gezond te eten, gezond te denken, gezond te bewegen en voldoende te ontspannen kon men deze balans bereiken. Hierbij was het wel belangrijk om een gezonde combinatie van inspanning en ontspanning te maken. Al deze voorwaarden zouden leiden tot een stressvrij, gezond en harmonieus leven. Kortom, je zou wellness in zijn geheel kunnen zien als de keuze voor een gezond leven.

Dunn heeft het begrip in de jaren 50 wijd verspreid in Amerika doormiddel van lezingen over wellness. Dit heeft hij zo goed gedaan dat vandaag de dag zijn gedachtegoed nog steeds populair is.

Behandelingen

De meeste mensen associëren wellness met heerlijk ontspannende en ontstressende  behandelingen zoals: gezichtsbehandeling, lichaamsmassage of een bezoek aan de sauna. Echter zoals we net hebben kunnen lezen, is dit maar een heel klein onderdeel van wellness. Het begrip bestrijkt talloze onderdelen van het leven en heeft hierdoor evenveel behandelgebieden. Naast ontspannende behandelingen zijn er ook ondersteunende behandelingen mogelijk op de het gebied van: voeding, beweging, spiritualiteit en emotioneel welbevinden.

Schoonheidssalons

In schoonheidssalons wordt wellness over het algemeen toegepast in de vorm van ontspannende behandelingen. Deze bestaan vaak uit een combinatie van modules zoals: massage, aromatherapie, thalassotherapie, maskers, pakkingen al dan niet in combinatie met een bezoek aan baden en/of de sauna.

De algehele focus ligt echt op het relaxen van de cliënt en daarom zijn ook de contextuele factoren belangrijk. In de behandelkamer klinkt rustgevende muziek, men ligt onder een warme deken en er worden producten gebruikt die heerlijk aanvoelen en ruiken.

Huidverzorgingsproducten

Het concept wellness heeft hierdoor ook zijn weg gevonden naar de huidverzorging. Je hebt zelfs complete huidverzorgingsmerken die zijn gefocust op de wellness filosofie. Deze bestaan  uit verschillende productlijnen die kunnen worden gebruikt bij  ontspannende behandelingen. Veelal prikkelen ze de zintuigen en hebben daardoor een positief effect op de algehele behandelbeleving. Daarnaast heeft men vaak nog een productlijn die geschikt is voor thuisgebruik. Hierdoor kan de cliënt thuis het weldadige wellnesgevoel ook beleven. De meeste van deze merken zijn gebaseerd op het principe van aromatherapie . De producten bevatten vaak ingrediënten die vanwege hun heerlijke geur in de producten zijn verwerkt. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld Rituals of  Decleor.

FullSizeRender (18)

Huidverbeterende werking

Alhoewel wellness behandelingen vaak heerlijk ontspannend werken en ze goed zijn voor het algemeen welbevinden, hebben ze vaak geen huidverbeterende werking op de huid. Dit is ook niet erg want het behandeldoel is ook niet hierop gericht maar op ontspanning. Onderliggende huidproblemen zoals ouderdomsvlekken, rosacea, acne, pigmentvlekken, rimpels en grove poriën worden echter met ontspannende behandelingen of producten niet opgelost. Dit gebeurt enkel bij huidverbetering. De specialistische behandelingen en producten zijn dan gericht op het herstellen en verbeteren van de kwaliteit van de huid. Sterker nog, deze producten zijn vaak totaal niet ontspannend maar eerder onaangenaam in gevoel en geur. In dit artikel ga ik dieper in op een aantal aspecten van huidverbetering.

Het is zelfs zo dat als je te maken hebt met een zieke of beschadigde huid (en dit zijn de huiden waarop je huidverbetering toepast), geparfumeerde producten erg slecht kunnen zijn voor de huidconditie doordat parfum de huid irriteert. Het heeft dan de voorkeur om ongeparfumeerde producten te gebruiken. Hiermee wil ik niet zeggen dat alle wellness merken slecht zijn of schadelijk voor de gezondheid. De fabrikanten weten echt wel waar ze mee bezig zijn. Alleen zijn de ingrediënten vaak niet de juiste of afdoende om een huidverbeterend effect te hebben. Sterker nog parfum in combinatie met zon kan bijvoorbeeld pigmentatieproblemen verergeren.

Mijn visie

Ik vind het heerlijk om af en toe een heerlijk geurend product te gebruiken tijdens het douchen of in bad. Ik ben een enorm fan van de doucheproducten van Rituals. Het geeft toch een gevoel van weldaad. Daarnaast vind ik het fijn om lekker te ruiken. Maar je zei toch net dat parfum schadelijk is voor de huid? Omdat ik een gezonde huid heb, ondervind ik geen nadelen van het gebruik van een geparfumeerde douchegel. Echter zal ik dergelijke producten niet snel op mijn gezicht smeren. Vooral omdat het niet veel ter verbetering van mijn huidconditie zal doen. Daarnaast vermijd ik geparfumeerde producten op mijn huid ook als ik in de zon ga, dit in verband met het risico op verkleuringen. Persoonlijk advies: Zet de juiste producten in voor het juiste doel!

 

 

 

FacebookTwitterGoogle+Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *