Waarom dermatologisch getest, PH neutraal en hypo-allergeen geen enkele kwaliteit garanderen!!!!

Waarschijnlijk hebben jullie bovenstaande claims weleens zien staan op de verpakking van cosmeticaproducten. Ze klinken erg wetenschappelijk en daardoor betrouwbaar. Maar wat zeggen deze claims eigenlijk en geven ze garanties? Vandaag leg ik uit hoe dit zit.

Alle producten die in Nederland worden verkocht moeten aan de eisen van de Nederlandse voedsel en warenautoriteit voldoen. In dit informatieblad uit 2003 beschrijft de NVWA wat zij onder de termen Dermatologisch getest, PH neutraal en hypo-allergeen verstaan. Hieruit zal ik de belangrijkste punten voor jullie samenvatten.

image

Dermatologisch getest

Wanneer dit op een product staat, wordt er gesuggereerd dat het product uitvoerig getest is. Maar wat zegt de term ‘Dermatologisch getest’ nou exact? Dit betekent dat een fabrikant zijn product of de afzonderlijke ingrediënten door een Dermatoloog (huidarts) heeft laten testen op proefpersonen. Echter heeft de term geen enkele wettelijke inhoud. Hierdoor zegt de term niets over de kwaliteit van het onderzoek, maar geeft het alleen aan dat er een onderzoek heeft plaatsgevonden op mensen. Dit betekent dat de term ook gebruikt mag worden als er een onvoordelige uitslag uit is gekomen of als er getest is op maar een paar mensen (kleine testgroep is niet representatief). Hoe geloofwaardig is deze term nog nu je dit weet?

PH neutraal

De term PH neutraal wordt voornamelijk gebruikt op reinigende producten zoals shampoo, zeep en bad- of doucheschuim. Ph neutraal betekent dat het product een zuurgraad heeft die dicht ligt bij die van de huid. Echter is de zuurgraad niet de enige factor die bepaalt of een huid een product goed verdraagt. Agressieve reinigingsstoffen (detergenten), gedenatureerde alcohol of parfum kunnen ook een negatieve invloed op de huidconditie hebben. Daarom zegt de term PH- neutraal niets over de mildheid en kwaliteit van een product.

Hypo-allergeen

Deze term suggereert dat het product geen ingrediënten bevat die allergische reacties veroorzaken. Echter zijn allergieën (voor ingrediënten) persoonsgebonden. Daardoor kun je nooit garanderen dat er geen allergische reactie veroorzaakt wordt door de ingrediënten in het product. Daarnaast is de term hypo-allergeen niet wettelijk gedefinieerd. Hierdoor staat het voor iedereen vrij om deze termen te gebruiken. Ook als daar alleen een commercieel belang achter schuilt. Kortom, de term geeft schijnveiligheid!  Het is beter om op de ingrediëntenlijst te kijken of er geen ingrediënten in het product zitten waar je op reageert. Weet je niet op welke stoffen je allergisch reageert? Je kunt dit middels een standaard plaktest via de huisarts of dermatoloog laten uitzoeken.

Ik ben heel erg benieuwd of jullie al op de hoogte waren van bovenstaande feiten en wat jullie hiervan vinden!

FacebookTwitterGoogle+Share

2 Comments on Waarom dermatologisch getest, PH neutraal en hypo-allergeen geen enkele kwaliteit garanderen!!!!

 1. Angela | Great Body & Skin
  9 juni 2015 at 18:13 (2 jaar ago)

  Van dat hypoallergeen was ik dankzij mijn eigen wijsheid wel bewust, dat van het dermatologisch testen ook, maar van het ph-neutrale niet. Gelukkig maar dat ik altijd tevens Let op alcohol- en parfumvrij!

  Ik ben net met een artikel bezig geweest over lactose en vet. Producten waar nog lactose en vet in zit mogen ook vetvrij en lactosevrij genoemd worden. Idem voor producten met gluten!

  Beantwoorden
  • conchita
   11 juni 2015 at 16:57 (2 jaar ago)

   Hoi, Angela Het is echt verbazingwekkend welke loze kreten er ongestraft gebruikt mogen worden. Zo te horen is het in de voedingsmiddelenindustrie niet anders dan in de cosmeticabranche. Hopelijk komt er snel nieuwe wet en regelgeving. Op deze wijze is het heel moeilijk voor consumenten om een bewuste keuze te maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *