UV-kleding voor kinderen, de uitkomst?

Je ziet het steeds meer voorbij komen. Vooral nu de zomervakantie bijna gaat beginnen. UV-zwemkleding voor kinderen, best handig maar ook zo verstandig.

UV-werende kleding bestaat al enige tijd en wordt voornamelijk gebruikt bij bepaalde buitensporten zoals bijvoorbeeld bergbeklimmen. In Australië is de aandacht voor UV-werende kleding een stuk groter als in Nederland. Toch hebben alle buitensportspeciaalzaken in Nederland deze kleding in hun assortiment.

Het is soms zo lastig om je kinderen goed te beschermen tegen de zon. Het is vaak al een hele kunst om kinderen fatsoenlijk in te kunnen smeren zonder geklaag of strijd. En vooral de allerkleinsten, die hebben dat geduld niet en die huidjes hebben het juist zo hard nodig. Kinderen spelen veel in en uit het water waardoor de bescherming ook snel minder wordt. Daarom is het heel belangrijk om sowieso om de 2 uur en na het zwemmen opnieuw in te smeren met een minimale zonnefactor SPF30. Veel mensen doen voor alle zekerheid hun kind een katoenen t-shirt aan met het zwemmen. Dit beschermt zeker niet voldoende. Uit testgegevens is gebleken dat een gebleekt katoenen stof relatief transparant is voor UV-straling. Als deze stof nat wordt gaan de vezels uit elkaar staan en komt de UV-straling er nog makkelijker doorheen. Daarentegen is 100% ongebleekt katoen beter bestand tegen UV-straling. Dit zal ongeveer overeenkomen met een factor SPF15.

IMG_3780

Foto; Ninouk (dochter van Conchita) in zonwerend zwempakje met hoedje.

 

We zijn ons er vaak niet van bewust hoe belangrijk het is om je goed te beschermen tegen de zon. En dit begint voornamelijk al bij de kinderhuid. Het is een feit dat als de huid meerdere malen verbrand, de kans op huidkanker groter wordt. De kinderhuid is uiteraard veel kwetsbaarder en verbrand dus ook veel sneller. Dit komt omdat de pigmentopbouw nog minimaal is en de huid ongeveer 5x dunner is. De lichtere huidtypes zullen ook naarmate ze ouder worden last houden van snel verbranden van de huid. Dus een stukje genetisch speelt hierbij ook een rol.

Als je huid verbrand, zijn de cellen op die plek beschadigt. Dit heeft enige tijd nodig om te kunnen herstellen. De celdeling van kinderen gaat veel sneller dan als bij een volwassene. Hierdoor is de kans groot dat als de kinderhuid verbrand, er vaak te weinig tijd is om te kunnen herstellen. Dit heeft als gevolg dat er een klein litteken in de cel achterblijft. Dit zie je niet aan de buitenkant van de huid maar deze beschadiging zit dan ook in de diepere huidlagen.

Zelf heb ik geluk met de huidjes van mijn 2 zonen. Ze hebben het pigment van hun vader geërfd en verbranden praktisch niet. Toch ben ik consequent met smeren en probeer dit netjes om de 2 uur te doen. En vooral de plekken waar ze snel verbranden zoals op de schouders en schouderbladen. Ik vind het altijd best een gedoe maar ze hebben nu een leeftijd dat ik ze niet meer in een UV-pakje kan krijgen 😉 dus dan moet het gewoon op de smeer manier.

Zelf vind ik UV-kleding een mooie uitkomst voor jonge kinderen. Vooral met het zwemmen is dit uiteraard perfect. Je ziet nu hele leuke stoere shirts, shorts en badpakken. Ook zijn er UV-hoedjes verkrijgbaar voor hoofd, nek bescherming en eventueel een zonnebril. De kleding hoeft zeker niet duur te zijn. Het pakje van Ninouk kostte €15 euro in de aanbieding bij Albert Heyn. De meeste UV-kleding is gemaakt met een factor SPF50 bescherming. Dit beschermt voor 98% tegen de zon. Aangezien de kleding de gehele tijd deze bescherming bied voorkom je verbranding en hoef je alleen de blote delen bij te houden met een zonnefactor. Dit scheelt natuurlijk een heleboel tijd en vooral frustratie bij je kleine koter.

Algemene zontips voor kinderen:

-Houdt kinderen jonger dan 12 maanden zoveel mogelijk uit de directe zon.

-Om de 2 uur blijven beschermen en na het zwemmen opnieuw insmeren

-Gebruik een hoge factor minimaal een F30-F50

-Houdt je kinderen tussen 12.00-15.00 uur zoveel mogelijk uit de zon

-Het gebruik van UV-werende zwemkleding bij jonge kinderen is een aanrader

-Zorg voor voldoende drinken

-Laat kinderen niet te lang in hun blootje of zwemkleding in de zon lopen

-Smeer ongeveer een half uur van te voren de huid in

Vindt je het lastig om een juiste zonnebrand te kiezen lees dan ook Spoedcursus zonnebrandcrème.

 

 

 

 

 

 

 

 

FacebookTwitterGoogle+Share

5 Comments on UV-kleding voor kinderen, de uitkomst?

 1. HippoLogic
  19 juni 2015 at 15:08 (2 jaar ago)

  Hier in Canada is het ook heel normaal dat je je kinderen in UV-kleding heist. Mijn zoontje heeft t/m zijn 3e jaar een zwempak gehad met korte pijpjes en mouwtjes, model wetsuit zeg maar. Ideaal.

  Voor 4+ kinderen zijn er shorts, t-shirtjes met korte en lange mouw en hoedjes.

  Ook in het zwembad (binnen) is het hier redelijk normaal dat ze met t-shirtjes zwemmen.
  Ik vind het echt een uitkomst, niet alleen in het zwembad maar ook in het park.

  Beantwoorden
  • willemijn
   24 juni 2015 at 11:28 (2 jaar ago)

   Wat super! Hier is het inderdaad in opkomst. Maar of zoiets doorzet is altijd maar weer de vraag.
   Leuk dat je jouw ervaring in Canada met ons deelt.

  • willemijn
   30 juni 2015 at 11:49 (2 jaar ago)

   Hoi Sandra dat is wel fijn dat het bij jou in Canada gewoon “normaal” is. Dat scheelt een heleboel smeren hihi.

  • willemijn
   19 juni 2015 at 10:57 (2 jaar ago)

   Lief hè….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *