Totale reiniging met een Hamam.

Veel mensen zullen een Hamam kennen van de vakantieoorden zoals in Turkije. In de luxe resorts zie je vaak dat er een wellness gedeelte is waar mensen verschillende behandelingen kunnen ondergaan. De Hamam is een populaire behandeling, die door veel toeristen wordt geboekt. Wat is een Hamam nu eigenlijk? Waar komt het nu precies vandaan? Vandaag in dit artikel beschrijf ik de behandeling en ook heb ik tot zover het kan filmmateriaal zodat je een sfeerimpressie krijgt van deze behandeling op de moderne manier.

Hamam betekent in het Arabisch letterlijk “verspreider van warmte”. Bij deze behandeling is warmte en stoom ook een belangrijk onderdeel. Heel lang geleden waren er ook al verschillende badrituelen bij de Romeinse en Griekse volkeren. Toen het Romeinse rijk in verval terecht kwam, zo rond 600 hebben Arabieren de vervallen badhuizen weer opgebouwd en overgenomen met hun eigen badrituelen. Hier is uiteindelijk het badritueel Hamam ontstaan.

In eerste instantie was de Hamam alleen voor de mannen bedoeld. Het was niet alleen een plek om je te wassen en te ontspannen maar het diende ook voor het sociale vlak. Hier ontmoette je anderen en er heerste een gezellige sfeer. Toen de hygiëne steeds belangrijker werd onder de bevolking, werden de vrouwen ook geaccepteerd in de Hamam. (Wel baden de mannen en vrouwen gescheiden van elkaar) De Hamam was ook voor de vrouwen een heel belangrijk onderdeel geworden in het dagelijks leven. Het was voor hen ook een sociale ontmoetingsplek geworden. Ze hielpen elkaar met verschillende schoonheidsbehandelingen. Er werden in die tijd al verschillende haarstreken geëpileerd. Moeders kozen hier de bruiden voor hun zonen. Men geloofde ook dat de warmte en grote luchtvochtigheid (stoombad) goed was voor de vruchtbaarheid. Reinheid is voor de Islamitische cultuur een belangrijk punt.

IMG_1659

Zelf heb ik twee keer een Hamam bezocht in Turkije. Een keer in een resort wat eigenlijk al heel veel op de moderne Hamam lijkt zoals we die ook in Nederland kennen. Het enige verschil waar ik zelf enorm aan moest wennen was dat het meer door mannen werd uitgevoerd dan door de vrouwen. De massage was ook pittig en ik voelde mij niet echt ontspannen. Ook ben ik bij een echt Turks badhuis geweest in Antalya. De autochtone bevolking kwam daar om zich dagelijks/wekelijks te wassen. Hier kwamen dus geen toeristen. Erg leuk om mee te maken want het is iets minder mooi en cosmetisch. Ik stond met meerdere vrouwen in dezelfde ruimte. Tegen over mij waren een moeder en kind zich aan het wassen. Het voelde even vreemd maar later dacht ik “ wat maakt het eigenlijk uit we zijn allemaal vrouwen onder elkaar”. Ik begon mezelf eerst over te gieten met warm water en daarna zeepte ik me in met een zachte zeep, zodat je goed schoon werd. De delen waar ik minder goed bij kon zoals de rug deed diegene die met mij mee was. De zeep die ik mocht gebruiken is niet aan te raden om iedere dag te gebruiken aangezien het alle vetten van de huid wegneemt. Als ik met mijn vinger over mijn huid ging maakte dat een piepend geluid. Daarna mocht ik in dezelfde ruimte gaan liggen op de warme marmeren plaat en werd ik van top tot teen flink gescrubd. Je moet niet preuts aangelegd zijn want ze nemen bijvoorbeeld de binnenkant van je bovenbenen geheel mee. En ook tussen de tenen wordt goed gescrubd. Daarna mocht ik van de marmeren plaat af en mijzelf aan de kant weer afspoelen zoals ik ook was begonnen. Ik vond het leuk om mee te maken maar de ontspanning en sfeer ontbrak hier wel.

Nu heb ik laatst een Hamam behandeling ondergaan bij een Schoonheidssalon Fleur in Zwolle. Ik vond het heerlijk. Het is echt even uit de hectiek van deze drukke tijd zijn. De warmte en de massages zijn heerlijk ontspannend. Ik ben er helemaal van bijgekomen. Een echte aanrader voor een heerlijke ontspanning en een totale reiniging van het lichaam.

Hier een kleine sfeerimpressie van een Hamam behandeling op ons Youtube kanaal!

 

FacebookTwitterGoogle+Share

6 Comments on Totale reiniging met een Hamam.

 1. Nailfinity
  27 mei 2015 at 09:31 (2 jaar ago)

  Dat lijkt me heerlijk! Het ziet er erg ontspannend uit.
  Leuk dat jullie het wilde delen!

  Beantwoorden
  • willemijn
   27 mei 2015 at 13:34 (2 jaar ago)

   Hoi Nailfinity
   Goed om te horen dat je het leuk vind!
   Het is inderdaad erg ontspannend en dat is wat we af en toe echt nodig hebben toch?

 2. Nesrin
  26 mei 2015 at 20:48 (2 jaar ago)

  Gaaf dat je zo hamam experience op verschillende manieren hebt meegemaakt. Door mannen vind ik persoonlijk maar niks.

  Deze Turkse is nog nooit bij een hamam naar binnen gelopen, het staat wel op mijn bucketlist en dan pak ik een bekende in Istanbul 😉

  Beantwoorden
  • willemijn
   27 mei 2015 at 13:33 (2 jaar ago)

   Hi Nesrin
   OOOH dit moet je echt gaan ervaren. En Instanbul lijkt me een heel goed plan.
   Wel naar een vrouw vragen hoor, haha.
   😉

 3. Mijntje
  26 mei 2015 at 19:32 (2 jaar ago)

  Hoi Ladies,

  Wat gaaf joh! Lijkt me heerlijk, zwolle is do-able ^_^ maarruh wat kost het ongeveer?
  Misschien kunnen jullie de website link en deze gegevens nog erbij zetten in dit artikel?
  Ik ga voor nu wel even googlen. ^_~
  Thanx voor ’t delen. En wat goed ook dat jullie het afwisselen.
  Groetjes en liefs, Mijntje.

  Beantwoorden
  • willemijn
   27 mei 2015 at 13:30 (2 jaar ago)

   Hoi Mijntje
   Graag gedaan! Ik heb een linkje in het artikel geplaatst. Hier kun je alle info vinden. De behandeling die ik heb gehad koste 50 euro.
   Leuke prijs toch? Liefs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *