Steel de show met een spiegelgladde huid!

De huid is het grootste orgaan van ons lichaam. Hij beschermt ons tegen invloeden van buitenaf. Het bovenste huidlaagje (stratum corneum) functioneert hierbij als eerste bescherming. Deze laag bestaat uit duizenden dode huidcellen die gezamenlijk een pantser tegen de buitenwereld vormen. Dit pantser wordt continue aangevuld met nieuwe huidcellen. Deze worden in diepere lagen van de huid aangemaakt en groeien langzamerhand naar het bovenste huidoppervlak. Deze aanvulling is hard nodig omdat we 24 uur per dag dode huidcellen verliezen door afschilvering.

Hobbelig huidreliëf 

Bovenstaand genoemde afschilfering gaat niet altijd gelijkmatig. De meeste huidschilfers vallen binnen 4 weken vanzelf van de huid maar sommigen zitten hardnekkig aan elkaar vast (zeker na je dertigste gaat het afschilferen moeizamer). Hierdoor krijg je een ophoping van dode huidcellen. Dit zorgt ervoor dat de bovenste huidlaag dikker wordt. Daarnaast zie je vaak dat de huidcellen plaatselijk extra samenkleven en een soort bergjes vormen. Omdat dit vaak op meerdere plekken tegelijk gebeurt, ontstaat er uiteindelijk  een hobbelig huidreliëf.

Dode huidcellen maken de huid minder mooi

Nu maakt bovenstaande niet uit voor de beschermende functie van onze huid. Ook met een verdikte bovenlaag kan hij ons nog prima beschermen. De verdikking heeft wel een negatieve invloed op de teint van onze huid. Hoe dikker de bovenste huidlaag des te grauwer onze teint. Waardoor komt dat?  Waarschijnlijk ken je het spreekwoord ‘zo glad als een spiegel!’ wel.  Hoe gladder het oppervlak van een spiegel is, des te meer licht hij weerkaatst. Dit geldt in mindere of meerdere mate ook voor je huidoppervlak. Als er teveel dode huidcellen zijn opgestapeld, wordt het licht niet meer goed gereflecteerd op het huidoppervlak. Hierdoor ziet het algehele huidbeeld er grauwer (doffer)  en daardoor minder egaal uit.

image

Hoe egaler de teint hoe mooier een huid eruit ziet

Zoals ik in dit vorige artikel  al uitlegde: hoe egaler de teint hoe mooier een huid eruit ziet. Je raadt het al! Om dit te bereiken is het (zoals bovenstaande alinea is uitgelegd)  belangrijk om ervoor te zorgen dat het  huidoppervlak zo glad mogelijk is. Je kan dit bereiken door de huid een handje te helpen met het het verwijderen overtollige dode huidcellen. Dit kan je doen met behulp van een scrub of exfoliant!

Scrub of exfoliant?

Ik krijg heel vaak de vraag om men beter een exfoliant of een scrub kan gebruiken. Ik geef zelf de voorkeur aan een exfoliant (zeker in het gelaat). Waarom? Een exfoliant is een product waaraan glycolzuur of salylzuur is toegevoegd. Dit zijn stoffen die er op gecontroleerde wijze voor zorgen dat de lijmstof tussen de dode huidcellen oplost. Hierdoor verwijder je alleen de overtollige huidcellen en loop je weinig kans op beschadiging.

Een scrub is een product waaraan schurende deeltjes  zijn toegevoegd. Door deze over je huid te wrijven schuur je de overtollige dode huidcellen van de huid af. Doe je dit echter te hard dan beschadig je ook de levende cellenlaag. Veel scrubs bevatten deeltjes die bestaan uit gebroken pitten of schelpenzand. Hiermee loop je extra veel kans om de huid te beschadigen (omdat er scherpe haaltjes aan zitten).

Als je toch een scrub wil gebruiken is het belangrijk om een scrub te kopen met fijne ronde deeltjes, hiermee loop je het minste kans om de huid te beschadigen. De betere (en vaak iets duurdere scrubs) bevatten ronde kristallen die de huid niet beschadigen. Ik adviseer altijd om de huid niet te vaak te scrubben. Hiervoor is geen gouden standaard maar ik adviseer altijd maximaal twee keer per week. Anders loop je de kans dat je te veel dode huidcellen verwijdert. Dit is natuurlijk niet de bedoeling want ze zijn belangrijk voor de beschermende functie van de huid!

 

FacebookTwitterGoogle+Share

6 Comments on Steel de show met een spiegelgladde huid!

 1. Rani
  15 mei 2015 at 18:54 (2 jaar ago)

  Ik gebruik een scrub, geen exfoliant, maar die wil ik precies ook wel eens proberen!

  Beantwoorden
  • conchita
   19 mei 2015 at 22:42 (2 jaar ago)

   Zou ik ook zeker een keer doen. Het is echt de moeite waard!

 2. Saskia
  10 mei 2015 at 08:08 (2 jaar ago)

  Het gezicht scrubben doe ik zelf niet meer, mijn huid reageert daar niet zo fijn op. Exfolieren lijkt me fijner maar heb ik nog nooit gedaan. Zelf gebruik ik een gezichtsborstel, werkt voor mij super.

  Beantwoorden
  • conchita
   13 mei 2015 at 20:15 (2 jaar ago)

   Wat fijn dat je baat hebt bij de gezichtsborstel. Wil graag geloven dat je gezicht niet zo fijn reageerde op het scrubben. Exfoliëren is echt het proberen waard. Je zal zien dat je huid er nog gladder en mooier door wordt dan met de gezichtsborstel.

 3. Nesrin
  7 mei 2015 at 11:14 (2 jaar ago)

  Duidelijk! Ik vroeg mij al af wat nu precies het verschil tussen een scrub en exfoliant.

  Beantwoorden
  • conchita
   9 mei 2015 at 18:31 (2 jaar ago)

   Graag gedaan! Ik deel dit soort kennis met liefde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *