Spoedcursus zonnebrandcrème

Afgelopen dagen is het heerlijk zonnig weer geweest! Waarschijnlijk heb ook jij lekker genoten in de zon. De meeste mensen zijn zich er tegenwoordig goed van bewust dat het verstandig is om jezelf te beschermen met zonnebrandproducten. In mijn omgeving zie ik dan ook dat mensen braaf hun bussen met zonnebrandcrème te voorschijn toveren en zich insmeren. Maar welk zonnebrandproduct moet je nou eigenlijk gebruiken en hoelang is een zonnebrandcrème houdbaar? Hoe vaak en dik moet je smeren en welke beschermingsfactor moet je nou gebruiken?  Bovenstaande vragen kreeg ik veelvuldig na mijn artikel over ‘’zonbescherming in selfdispending poederkwast’’.Daarom ga ik deze vandaag voor jullie beantwoorden.

Wat doet een zonnebrandproduct?

Alle zonnebrandproducten hebben één ding gemeen ze beschermen je tegen verbranding door de zon (UV straling). Hierdoor wordt het huidverouderingsproces vertraagd en de kans op huidkanker verkleind.  Uv straling bestaat uit: UV-A, UV-B en UV-C. Omdat de  UV-C straling de aarde niet bereikt, mag je het in dit verhaal vergeten.

De A in UV-A staat ook wel voor aging. Schade die door deze straling wordt veroorzaakt is op korte termijn niet direct zichtbaar, maar zorgt op lange termijn voor  huidveroudering. ‘’Denk aan rimpels , gesprongen vaatjes en pigmentvlekken’’. De B in UV-B staat ook wel voor burning. Deze straling zorgt voor verbranding van de huid en zorgt ook voor de welbekende rode kleur, zwelling en blaren.

Alhoewel je de gevolgen van UV-A niet direct merkt, is het vele malen gevaarlijker dan UV-B straling doordat het DNA schade veroorzaakt. Naast huidveroudering kan er door deze straling ook huidkanker ontstaan.

Wat betekent SPF?

SPF is de afkorting van Sun protecting factor. Dit is een maatstaf voor de doeltreffendheid van zonnebrandproducten bij het tegenhouden van UV-B straling. SPF zegt niets over de bescherming tegen UV-A.  De bescherming tegen UV-A is wel heel belangrijk in de strijd tegen rimpels en niet te vergeten huidkanker.

In theorie (getest in perfecte labomstandigheden) zou een SPF15 ervoor moeten zorgen dat iemand die normaal na 10 minuten verbrand, 15x 10 minuten (2,5 uur) in de zon zou kunnen blijven. In de praktijk werkt dit echter anders. De werking wordt namelijk  beïnvloed door de hoeveelheid aangebrachte zonnebrand, huidtype en activiteit. Gebruik daarom altijd je gezonde verstand en gebruik eventueel  extra bescherming  zoals kleding of ga in de schaduw zitten.

Welke beschermingsfactor moet ik gebruiken?

Ik adviseer altijd om minimaal een factor 15 (absorbeert 93,3%) te gebruiken en nog liever een factor 30 (absorbeert 96,7%). De american academy of dermatology adviseert tegenwoordig zelfs om dagelijks een factor 30 aan te brengen.  Crèmes die hogere beschermingsfactoren dan 30 bevatten zijn zeer lastig aan te brengen maar beschermen nauwelijks meer (Factor 50 absorbeert 98%).  Daardoor kies ik altijd voor gebruiksgemak en adviseer ik nooit hoger dan 30.

image

Wat moet ik kopen?

Let er bij het kopen van een zonnebrandproduct altijd op dat het  zowel tegen UV-A als tegen UV-B beschermt. Niet alle crèmes bevatten standaard een bescherming tegen UV-A.  Ik adviseer altijd om zonnebrandproducten te gebruiken waaraan titaniumdioxide en zinkoxide zijn toegevoegd. Deze beschermen zowel  tegen UV-A als UV-B  en verminderen dus ook de kans op huidkanker.  Daarnaast vind ik het een voordeel dat deze filters op de huid blijven liggen (chemische filters trekken in de huid) en daardoor zelden een allergische reactie veroorzaken. Vroeger lieten deze producten een witte waas achter en daardoor waren ze niet bij iedereen geliefd. Tegenwoordig  kan men er echter door middel van nanotechnologie voor zorgen dat deze waas niet meer zichtbaar is. Geweldig toch, wel de voordelen maar niet de nadelen?

Hoe vaak moet ik smeren?

Voor een optimale bescherming is het noodzakelijk om zonnebrandproducten om de twee uur aan te brengen. Na deze periode verliezen zonnebrandproducten namelijk aan werking.. Door  bijvoorbeeld de wrijving van kleding, zand, zweet, en(zee)water kan er zoveel zonnebrandproduct verwijderd worden dat het zelfs raadzaam is eerder te smeren.

Hoeveel moet ik smeren?

In alle onderzoeken naar de werking van zonnebrandproducten word gebruik gemaakt van 2 mg/cm 2. Dit betekent dat je best een flink laagje mag aanbrengen. Voor het gezicht is dit ongeveer een heel theelepeltje, 2 theelepels voor je armen en benen en  4 theelepels  voor zowel de voor en achterkant van je romp.

Hoelang zijn zonnebrandproducten houdbaar?

Alle zonnebrandproducten hebben een houdbaarheidsdatum op de verpakking staan. Mits de verpakking ongeopend is, kan je het product tot deze datum gebruiken. Echter is het zo dat zodra je de verpakking opent, het product minder werkzaam wordt onder invloed van zuurstof, warmte en temperatuurwisselingen. Daarom is het raadzaam om voor een ”optimale bescherming” elk jaar een nieuw zonnebrandproduct te kopen. Je wilt toch graag voldoende beschermd zijn tegen huidveroudering en huidkanker? Ik krijg vaak van cliënten te horen dat er diverse consumententesten zijn geweest waaruit blijkt dat zonnebrand langer dan een jaar houdbaar is. Nu is dit ook zo in perfecte omstandigheden. Dat betekent koel en droog bewaren. Echter is het zo dat zonnebrand vaak meegaat op vakantie en blootstaat aan enorme temperatuurwisselingen (In een vliegtuigruim is het onder nul en op het strand is het misschien wel 30 graden). Om alle risico’s op huidveroudering en huidkanker uit te sluiten, is het daarom naar mijns inziens niet verstandig om te besparen op zonnebrandproducten.

Zien is geloven!

Voor de mensen die twijfelen aan de werking van zonnebrand, in onderstaand filmpje kan je zien wat zonnebrand voor je huid doet.

FacebookTwitterGoogle+Share

10 Comments on Spoedcursus zonnebrandcrème

 1. Nailfinity
  14 mei 2015 at 08:20 (2 jaar ago)

  Fijn artikel, again! Ik smeer mijn gezicht altijd goed dik in met een factor 15, zelfs als de zon zich niet echt laat zien. Daarbij draag ik ook bijna altijd een zonnebril.

  Voor mijn lichaam gebruik ik een olie met SPF6 erin. Ik zit daarmee alleen niet langer dan 45 minuten in de zon. Dat werkt voor mij goed, ik verbrand niet en krijg toch een beetje kleur.

  Beantwoorden
  • conchita
   16 mei 2015 at 19:50 (2 jaar ago)

   Nailfinity heel erg bedankt voor het compliment. Zo te horen ben je goed bezig met het beschermen van je gezicht. Wel zou ik je als tip willen meegeven om voor je lijf toch een product te gebruiken met een hogere beschermingsfactor. Een factor zes beschermd namelijk niet afdoende tegen UV straling (ook al zit er UVA + UVB bescherming in het product) en deze spelen een rol in het ontstaan van huidkanker. Er zijn tegenwoordig hele fijne producten te koop die net zo makkelijk smeren als een olie en geen witte waas achterlaten. Het klopt dat je niet heel bruin wordt als je dergelijke producten gebruikt maar er zijn tegenwoordige hele mooie zelfbruiners te kopen waarmee je een prachtig tintje krijgt maar geen risico loopt op huidkanker. Fijn toch, wel de voordelen maar niet de nadelen?

 2. Jamey
  13 mei 2015 at 06:50 (2 jaar ago)

  Handig artikel! fijn om te zien dat er mensen zich toch bewust zijn van de gevaren!

  Beantwoorden
  • conchita
   16 mei 2015 at 19:24 (2 jaar ago)

   Bedankt, het is inderdaad fantastisch dat steeds meer mensen zich bewust zijn van de gevaren. Hopelijk voorkomt dit veel huidkankergevallen in de toekomst.

 3. Joyce
  12 mei 2015 at 22:08 (2 jaar ago)

  Wauw, super interessant artikel! Dat filmpje heb ik vorig jaar weleens gezien, echt super apart om te zien!

  Beantwoorden
  • conchita
   16 mei 2015 at 19:22 (2 jaar ago)

   Wat grappig dat je het filmpje al kende. Ik vind het heel knap hoe de makers de werking van zonnebrand zichtbaar hebben gemaakt. Heel bijzonder inderdaad.

 4. Mijn Kleine Geheimpjes
  12 mei 2015 at 19:57 (2 jaar ago)

  Nuttig artikel weer!
  Sinds vorig jaar bij mij de Jessner Peeling pigmentverschuivingen heeft veroorzaakt, ga ik de deur niet uit met een laagje factor 50 én een factor 30 in mijn tas voor onderweg. Helaas merk ik zelfs met overvloedig en om de paar uur smeren nog steeds verkleuringen op vooral mijn voorhoofd. In plaats van pigmentvlekjes heb ik witte vlekjes. Ziet er niet uit, maar meer dan smeren kan ik niet en wil ook geen lagen plamuur erop smeren. Hoop overigens nog wel dat het ooit wegtrekt natuurlijk, in de winter valt het gelukkig stukken minder op omdat de witte plekjes dan een stuk minder verschillen met mijn huidskleur dan wanneer deze wat bruiner is. Maar ik blijf lekker doorsmeren met spf, kan echt niet meer zonder! Merk op mijn bovenrug/schouders helaas nu dat ik voorheen nooit zorgvuldig was met smeren .Ik bedoel: hartje zomer in zuid afrika liep ik met eenmaal daags factortje 8. Stom, stom, stom! Had ik deze info maar jaren terug gehad. Of was ik maar niet zo eigenwijs geweest haha!

  Beantwoorden
  • conchita
   16 mei 2015 at 19:29 (2 jaar ago)

   Hoi, wat vervelend dat je last hebt van pigmentverschuivingen. Het regime wat je nu aanhoud is inderdaad het enige wat je zelf kan toepassen. Waarschijnlijk hersteld het pigment zich wel weer maar dit heeft echt tijd nodig. Het proces kan wel twee jaar in beslag nemen. Het is inderdaad het beste om gewoon door te gaan met wat je doet. En met betrekking tot de factor acht. Je bent niet de enige hoor. Ik heb voordat ik met mijn opleiding tot huidtherapeute begon ook wel zulke dingen gedaan. Omdat ik niet beter wist. Maar het is nooit te laat om te beginnen met smeren en je huid te beschermen.

 5. Bernette
  12 mei 2015 at 19:51 (2 jaar ago)

  Wat een handig stuk! Ik wist wel al dat je moet zorgen dat je een zonnebrand gebruikt die ook UV-A bescherming biedt, maar ik zat altijd te klooien met dr hoeveelheden! Weer wat geleerd dus!

  Beantwoorden
  • conchita
   16 mei 2015 at 19:19 (2 jaar ago)

   Wat fijn om te horen dat je wat aan het artikel hebt gehad. Hier doen we het voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *