Scheren zonder ellende! Bye, Bye rode bultjes

Rode bultjes na het scheren ze worden door velen gehaat en gevreesd! Vooral  bij  het scheren  van de bikinilijn zijn ze een beruchte bijwerking. Waarschijnlijk heb jij er zelf ook wel een keer mee te maken gehad? Maar wist je al dat je de kans op bultjes tot een minimum kan beperken?  Er is een aantal jaren geleden zelfs een heus onderzoek aan gewijd. Vandaag vertel ik hoe, wat, waarom  en geef ik handige tips

Tot een aantal jaren geleden was er nog weinig onderzoek gedaan naar scheren en huidproblemen. Gelukkig heeft de cosmetisch dermatologe Zoey Draelos de moeite genomen om dit wel te doen. Van mij mag ze een award krijgen want ik heb veel baat gehad bij de tip en tricks uit haar artikel 

image

Tips

 1. Scheer nooit over een huid die al bultjes heeft

Zijn er bultjes aanwezig?  Laat dan eerst de haren groeien tot de bultjes zijn verdwenen. Hiermee voorkom je verdere verspreiding van bacteriën die bultjes en ontstekingen veroorzaken.

 1. Gebruik een wegwerp scheermes met meerde mesjes en glijstrip.

In het geval van een scheermes is goedkoop vaak duurkoop!  Goedkope scheermesjes bevatten meestal maar één scheerblad, geen glijstrips en de mesjes zijn vaak niet tot optimale scherpte geslepen. Hierdoor moet je met deze mesjes vaker over de huid gaan om haren voldoende af te scheren. Vaak heeft dit ten gevolge dat je ongemerkt ook teveel van het bovenste huidlaagje verwijdert. Dit geeft bacteriën de kans om binnen te dringen en huidproblemen te veroorzaken.

De duurdere scheermesjes zijn geslepen m.b.v. laser en daardoor perfect scherp. Daarnaast  hebben ze vaak  state-of-the-art  houders met flexibele verbindingen voor de scheermesjes. Deze zijn zodanig gevormd dat je altijd in de perfecte hoek scheert.  Dit zorgt er in combinatie met meerdere mesjes en glijstrips voor dat je weinig tot geen huidschade veroorzaakt.  Hoe komt dat? Het eerste mesje tilt de haar op en het tweede (en alle volgende) mesje snijd de haar af met daarbij zo min mogelijk de huid te raken. Tegenwoordig zijn er zelfs mesjes te koop met vijf bladen. Voorbeelden van goede scheermesjes zijn Gillette en Wilkinson

 1. Gebruik altijd een schoon en scherp scheermesje

Gebruik nooit een beschadigd  of bot scheermes! Vervuiling, butsen en krasjes op de scheerbladen maken ze bot  en veroorzaken krassen en wondjes op de huid.  Hoe kan ik dit voorkomen?  Reinig  na elke scheerbeurt je mesjes en berg ze altijd droog op. Hiermee voorkom je dat de bladen verstopt raken,  gaan roesten en  uiteindelijk minder scherp worden. Ook is het belangrijk om mesjes niet te laten vallen. Gebeurt dit toch? Gooi dan je scheermes weg. De kans is groot dat de mesjes zijn beschadigd en dit kan de huid flink beschadigen. Hoe vaak moet ik scheermesje vervangen? Gemiddeld gaat een scheermesje 5-7 scheerbeurten mee dus zorg ervoor dat je ze op tijd vervangt!

 1. Altijd de huid reinigen voor het scheren.

Door te reinigen verwijder je dode huidcellen, talg en omgevingsvuil. Deze zorgen ervoor dat je scheermes verstopt raakt en bot word. Daarnaast is zo dat als je per ongeluk een wondje maakt het natuurlijk niet wenselijk is dat daar omgevingsvuil in komt.

 1. Maak langen haren eerst kort door ze te scheren met een tondeuse of ze te knippen.

Dit voorkomt dat je scheermes verstopt raakt en bot wordt. Daarnaast moet je heel vaak over de huid om alle lange haren te verwijderen. Dit doet de huid meer kwaad dan goed.

 1. Maak de haren nat

Nat haar laat zich makkelijker doorsnijden dan een droge haar. Dit komt omdat water ervoor zorgt dat keratine zachter word.  Als je bedenkt dat een haar net zo sterk is als een koperdraad (van dezelfde diameter). Is dit geen overbodige luxe! Voor een optimale inwerking is het belangrijk dat je de haren nat maakt, vervolgens scheergel  aanbrengt en dit 3-4 minuten laat zitten. Dan zijn de haren volledig opgezwollen en zijn ze makkelijker te verwijderen. Als je onder de douche wil scheren kan je hier het beste zo snel mogelijk mee beginnen (voor het haren wassen enz.) Als de huid namelijk te lang verweekt wordt is dit niet goed voor de huidbarrière en ontstaat er makkelijker irritatie.

 1. Gebruik een milde scheergel

Het is belangrijk om een mild product te gebruiken wat speciaal gemaakt is om te gebruiken tijdens het scheren.  Ik moet eerlijk toegeven dat ik voordat ik het artikel van Zoey Draelos las ook vaak wat anders gebruikte. Maar producten als conditioner, zeep, babyolie en crème zorgen ervoor dat je scheermes verstopt raakt. Zoals ik hierboven al uitlegde zorgt dit ervoor dat je mes bot wordt en minder scherp. Daarnaast laten ze een vettig laagje achter op de huid wat ervoor  zorgt dat het scheermes de haren niet goed kan pakken en je vaker over de huid moet gaan dan nodig is. Spoel na het scheren alle restanten van de scheergel af want anders kunnen ze huidproblemen veroorzaken. Hoe kun je zien of een product mild is? In dit artikel leg ik uit waar je dat kan opzoeken.

 1. Druk niet op het mesje tijdens het scheren

Als je teveel druk zet tijdens het scheren, druk je de mesjes in de huid en ontstaan er makkelijk wondjes. Het is overigens totaal niet nodig om veel druk te zetten want meerbladige scheermesjes zijn zodanig ontworpen dat je met minimale druk een optimaal glad resultaat kan bereiken.

 1. Ga zo min mogelijk over dezelfde plek.

Het is het beste om in parallelle baantjes te scheren en zo min mogelijk over dezelfde plek te scheren. In principe is het niet nodig om in verschillende richtingen te scheren. De mesjes van tegenwoordig zijn zodanig ontworpen dat ze tijdens één haal haren kunnen verwijderen die in verschillende richtingen staan. Hier bij is het wel belangrijk dat de haren kort zijn (zie punt 5)

 1. Gebruik na het scheren een milde crème

Je kan na het scheren de huid het beste verzorgen met een milde. In aftershave zitten vaak irriterende stoffen zoals alcohol, parfum en irriterende stoffen zoals eucaliptus en mint.

 1. scheer dagelijks of scrub/ exfolieer de huid voorafgaand aan het scheren.

Onder invloed van huidveroudering en omgevingsfactoren kan de bovenste huidlaag zich verdikken. Hierdoor kun je last krijgen van ingegroeide haartjes omdat de ze niet door de dikke laag kunnen groeien. Daarnaast zorgen dode huidschilfers rondom de haaraanzet ervoor dat haartjes in rare posities gaan staan, waardoor het lastiger wordt om ze te verwijderen.  Een dagelijkse scheerbeurt  of het gebruik van een scrub en/of exfoliant zorgt ervoor dat de bovenste huidlaag zich niet te erg verdikt.  Hierdoor kunnen de haartjes gemakkelijk uit de huid groeien en zijn ze beter af te scheren.

Ik hoop dat jullie net zoveel baat hebben bij deze tips als ik en wens jullie veel succes met uitproberen.

FacebookTwitterGoogle+Share

26 Comments on Scheren zonder ellende! Bye, Bye rode bultjes

  • conchita
   24 juni 2015 at 21:38 (2 jaar ago)

   Leuk dat je er wat aan hebt!

 1. kiki
  25 mei 2015 at 09:52 (2 jaar ago)

  o, en ik heb ooit eens een goede tip gekregen: smeer onder de douche je bikinilijn in met crèmespoeling. scheert makkelijker!!!

  Beantwoorden
  • conchita
   26 mei 2015 at 15:05 (2 jaar ago)

   Hoi, kiki het klopt dat sommige cremespoelingen gebruikt kunnen worden bij het scheren. Hierbij is het wel belangrijk dat het product voldoende siliconen bevat (daardoor glijd het mes makkelijk over de huid) en geen irriterende stoffen bevat (kijk beide punten altijd na op de verpakking). Omdat niet alle crèmespoeling voldoende siliconen bevatten (je hebt producten zonder) heb ik in mijn artikel scheerproducten geadviseerd. Daardoor weet ik zeker dat mensen een goed product kopen.

 2. kiki
  25 mei 2015 at 09:51 (2 jaar ago)

  wat baal ik altijd van die rode bultjes en de jeuk!!! ik druk ook altijd op het mesje, gaat volgens mij automatisch. moet ik dus maar eens gaan afleren!!!

  Beantwoorden
  • conchita
   26 mei 2015 at 15:36 (2 jaar ago)

   Hoi, Kiki die zijn ook echt super irritant. Het is echt de moeite waard om te proberen om minder druk te zetten. Ik heb er in elk geval veel baat bij gehad. Heel veel succes met uitproberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *