Relax mama! Hoe, wat en welke babymassage?

Als kersverse moeder vond ik het na de geboorte van mijn dochter erg wennen dat ik haar moest delen met de buitenwereld. In alle hectiek die de eerste weken met zich meebrengen was het fijn om af en toe een exclusief momentje met elkaar te hebben. Van mijn kraamverzorgster kreeg ik daarom “‘de tip” om met ”babymassage” te beginnen. Ze had geen beter advies kunnen geven. Het was fantastisch om mijn pasgeboren dochter in de eerste weken op deze wijze te leren kennen en zien ontspannen. Mijn dochter is inmiddels alweer acht maanden en ze vind het nog steeds heerlijk om gemasseerd te worden. De babymassage is uitgegroeid tot een speciaal moeder en dochter verwenmomentje. Omdat ik jullie deze leuke ervaring ook gun leg ik vandaag uit hoe jullie zelf een ontspannende babymassage kunnen uitvoeren.

Gunstige effecten babymassage

Naast heerlijke ontspanning heeft babymassage nog een aantal gunstige effecten. Het beïnvloed op positieve wijze de hersenontwikkeling van baby’s (hechting), bevordert de motoriek, spijsvertering (vermindert krampjes) en normaliseert ademhaling plus spierspanning (vermindert stress). daarnaast zal een baby rustiger en dieper gaan slapen. Eigen ervaring: mijn dochter heeft veel last van darmkrampjes gehad. Naar mijn idee heeft babymassage zeker bijgedragen aan vermindering hiervan (door ontspannende werking).

IMG_0522

Voorbereiden babymassage

Zorg ervoor dat de ruimte waarin je de massage geeft lekker warm is en vrij van tocht. Ik masseer altijd op bed in onze slaapkamer. Omdat dit een relatief kleine ruimte is, wordt en blijft hij makkelijk warm. Daarnaast is het belangrijk om een tijdstip te kiezen waarop jouw baby niet hongerig of moe is. Ik vond het altijd fijn om een half uur na de voeding te masseren (net voor het slapen gaan). Was je handen. Zorg ervoor dat je nagels kort zijn en vrij van haakjes en doe alle sieraden zoals armbanden, ringen en horloges af (om wondjes te voorkomen). Het allerbelangrijkste is: Relax mama of papa!!!! Als je zelf gespannen bent zal je kindje dit opmerken en hierdoor niet ontspannen. Daarom is het een aanrader om alle prikkels te verwijderen. Tip: zet tv en telefoon uit, berg speelgoed op en draai geen luide muziek (rustgevende muziek is natuurlijk wel goed).

Zet klaar:

 • Kommetje met olie
 • Dikke deken
 • Grote handdoek. Tijdens het masseren ontspannen de sluitspieren waardoor de meeste baby’s scheetjes gaat laten, plassen of poepen. Leuke anekdote: Onze dochter heeft papa een keer helemaal ondergepoept toen hij de handdoek was vergeten! Dus heel belangrijk om dit niet te vergeten.
 • Eventueel babykussen (als je niet op schoot masseert)
 • Babykleertjes
 • Wikkeldoek

Producten

Gebruik voor je baby altijd ongeparfumeerde producten. Zelf gebruik ik altijd olijfolie of amandelolie ( dit is namelijk niet giftig bij inname) maar je kan ook parfumvrije babyolie gebruiken. In het artikel: De do’s en don’ts over huidverzorging bij baby’s, leg ik uit waarom dit belangrijk is.

Tijdens de babymassage

Ik ontkleed mijn dochter altijd volledig en leg haar vervolgens op het babykussen (afgedekt met een handdoek. Echter is het ook mogelijk om een opgevouwen deken te gebruiken. Ik vind het makkelijk om het kussen tussen mijn benen bovenop bed te leggen. Maar als je het fijner vindt kan je ook op de grond of op de commode masseren. Hou tijdens het masseren wel een luier bij de hand (i.v.m. plas en poepongelukjes).

Doe voordat je begint wat olie op je handen, dan glijd je makkelijker over de huid. De babymassage is voornamelijk gericht op aanraken, daarom is het niet nodig om druk te zetten (tot 6 maanden mag dit zelfs niet). Maak tijdens de massage ritmische, strelende bewegingen. Zolang je geen druk zet kan je niets fout doen. Omdat baby’s van voorspelbaarheid houden is het verstandig om de massage altijd in dezelfde volgorde uit te voeren. Ook is het belangrijk dat de massage niet te lang duurt, omdat baby’s anders overprikkeld kunnen raken. De eerste 6 weken nooit langer dan 10-15 minuten. Daarna kan een kindje prima zelf aangeven wat het wel en niet prettig vindt. Onderstaand leg ik mijn volgorde uit, maar dit kan eventueel ook anders zolang je maar altijd hetzelfde doet!

Volgorde (alle grepen 4x herhalen en starten in rugligging):

 • Ik begin altijd bij het hoofdje en maak met wijs en middelvinger strelende bewegingen vanaf het midden van het voorhoofd naar de slapen en vervolgens vanaf de schedel naar het kinnetje. Mijn dochter vindt het ook heerlijk als ik met mijn vingertoppen rondjes om haar ogen en mondje draai. Zo werk ik het hele gezichtje af.
 • Vervolgens strijk in met mijn hele handen (zoveel mogelijk bedekken) vanaf de nek naar beneden over haar borst naar de onderbuik.
 • Daarna til ik haar linkerarmpje op, omsluit deze (als een armband) en glijd vanaf de pols naar beneden tot aan de oksel. Ik herhaal dit bij de rechterarm.
 • Vervolgend doe ik hetzelfde bij de beentjes. Je kan eventueel ook de voetzooltjes nog masseren door hierop zachtjes te drukken met je duim.
 • Vervolgens draai ik mijn dochter altijd om en masseer ik haar ruggetje met strelende bewegingen vanaf haar nek tot aan de onderkant van haar billetjes.

Na de babymassage

Ik kleed mijn dochter na de babymassage altijd lekker warm aan, wikkel haar vervolgens in een doek/deken en wieg haar daarna in slaap. Dit vindt ze een heerlijk ritueel. Je kan ervoor kiezen om je kind in bad te doen om de olie af te spoelen. Maar in principe is dit niet nodig en ik merk dat mijn dochter het niet fijn vindt om direct na de massage in bad te gaan.

Help, ik durf dit niet zelf!!

Mocht je het na mijn uitleg nog niet zien zitten om zelf aan de slag te gaan, dan is dat geen grote ramp! Er worden namelijk speciale cursussen babymassage gegeven. Tijdens deze cursus leer je specifiek aan hoe jij jouw baby kan masseren. Vaak worden deze cursussen in groepsverband gegeven maar er zijn ook mogelijkheden tot individuele uitleg.

Vergeet niet te genieten!!!

FacebookTwitterGoogle+Share

1 Comment on Relax mama! Hoe, wat en welke babymassage?

 1. sherry
  16 februari 2016 at 22:36 (2 jaar ago)

  Ik heb geen kinderen maar wel schattig dit.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *