Over de datum?: Check je make-up!

Cosmetica valt tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons leven. Iedereen gebruikt elke dag wel een paar producten die onder deze verzamelnaam vallen. Zeep, tandpasta, shampoo en make-up zijn hier een aantal voorbeelden van. Wat de meeste mensen niet beseffen is dat deze producten kunnen bederven. Dit komt doordat producten tijdens het gebruik in aanraking komen met bacteriën en schimmels. Te lang doorgebruiken van (bedorven) cosmetica kan hierdoor voor veel huidproblemen zorgen.


Dit gebeurt al eerder dan je denkt. Zelf gebruik ik bijvoorbeeld vaak dezelfde make-up producten bij het opmaken. Toen tijdens het schrijven van dit artikel mijn eigen producten op houdbaarheid ging controleren, ben ik mij helemaal rot geschrokken. In mijn make-up tas zaten best veel producten waarin bacteriën en schimmels een feestje aan het vieren waren. Ik durf te wedden dat jij ook wel een paar producten in  jouw make-uptas hebt zitten waarbij dit ook het geval is.

Hoe kan ik controleren of mijn producten nog goed zijn?

In Nederland wordt er gebruik gemaakt van twee symbolen om de houdbaarheid van cosmetica aan te duiden, namelijk het zandloper symbool en de geopende pot met deksel. Beiden worden voorzien van cijfers.

zandloper--houdbaarheidsdatum
PAO_symbol
 

Wat is het verschil? Op producten die minder dan 30 maanden houdbaar zijn, moet een uiterste houdbaarheidsdatum staan. Dit wordt voorafgegaan door de tekst: “bij voorkeur te gebruiken tot” of het zandlopen symbool. Producten die langer dan 30 maanden houdbaar zijn hoeven geen houdbaarheidsdatum te hebben. Deze zijn voorzien van het potje met geopend deksel symbool. Hierbij wordt vaak in of naast het potje aangegeven hoelang het product na openen houdbaar is.

Let op!

Zoals je kunt lezen, ben je bij producten die zijn voorzien van het potje niet 100% verzekerd dat het product helemaal in orde is. Dit is afhankelijk van de tijd die het product in opslag heeft gestaan. Controleer daarom altijd wanneer het product is gefabriceerd. Als je bij deze datum 30 maanden optelt en dit als uiterste houdbaarheidsgrens aanhoudt, ben je verzekert van frisse producten.

Hoelang kan ik mijn producten gemiddeld gebruiken?:

 • Mascara 4 maanden
 • lippenstift en lipgloss 12 maanden
 • Oog en lippotloden na 18 maanden
 • Parfum 36 maanden
 • Crème, toner en foundation 12 maanden

 Belangrijk om te onthouden:

 • Schrijf altijd op wanneer je een product hebt geopend. Dan weet je tot wanneer het houdbaar is.
 • Producten in een potje bederven sneller dan in een pompje of tube.
 • Toch een potje? Was altijd je handen of nog beter gebruik een spatel of wattenstaaf.
 • Producten op basis van minerale oliën bederven minder snel dan op basis van natuurlijke olie.
 • Houd producten altijd uit de zon.
 • Maak je make-up kwasten regelmatig schoon, liefst wekelijks i.v.m. bacterie- en schimmelgroei.
 • Vind je dit lastig, gebruik dan wegwerpmaterialen zoals wattenstaafjes en schijfjes om je make-up aan te brengen.
 • Als een product vies of anders ruikt dan je gewend bent, gooi het dan voor de zekerheid weg.

Weggooien is zo zonde

Veel vrouwen vinden het erg zonde om make-up weg te gooien. Eigenlijk is dit heel erg raar, want ik weet zeker dat dezelfde vrouwen niet twijfelen als ze bedorven melk, brood of vleeswaren moeten weggooien. Waarschijnlijk komt dit ook door het visuele aspect. Bovenop een bedorven brood zie je de schimmel gemakkelijk zitten. Maar op bijvoorbeeld een oogschaduw of een lippenstift is dit niet of nauwelijks te zien door de grote hoeveelheid kleurpigmenten. Toch zit deze er echt na het verlopen van de houdbaarheidsdatum. Op de huid aangebracht kan dit huiduitslag, irritatie en infectie veroorzaken.

Tot slot!

Ik denk alleen dat ik binnenkort wel een keer moet gaan shoppen, want mijn make-uptas is wel heel erg leeg nadat ik al mijn verlopen producten heb weggegooid. Daarnaast heb ik mij echt voorgenomen om mijn make-upkwasten vaker te reinigen en vanaf nu beter op de houdbaarheid van mijn producten te letten. Hoe zit dit bij jullie?

 

 

FacebookTwitterGoogle+Share

8 Comments on Over de datum?: Check je make-up!

 1. Floortje
  23 maart 2015 at 07:35 (3 jaar ago)

  ahh wat een praktische tips, wist hierover eigenlijk niet zoveel vanaf, dankjullie voor het delen vd knowledge!

  Beantwoorden
  • conchita
   23 maart 2015 at 12:01 (2 jaar ago)

   Graag gedaan, hier doen we het voor! Mocht je ooit nog een andere vraag hebben, dan horen wij het graag.

 2. come-moda
  11 maart 2015 at 11:08 (3 jaar ago)

  Handige tips! Ik heb er nooit zo over nagedacht eigenlijk

  Beantwoorden
  • conchita
   23 maart 2015 at 12:00 (2 jaar ago)

   Dit is nou precies de reden waarom we het artikel hebben geschreven. De meeste mensen staan wel stil bij de houdbaarheid van voedsel. Maar er zijn weinig mensen die beseffen dat dit ook voor make-up geld.

 3. Sandra HippoLogic
  11 maart 2015 at 05:22 (3 jaar ago)

  Bedankt voor deze waardevolle info. Al zou ik liever horen dat ze oneindig houdbaar zijn.

  Beantwoorden
  • conchita
   23 maart 2015 at 11:58 (2 jaar ago)

   Zou echt zo handig zijn als ze daarvoor iets zouden uitvinden.

 4. Linda
  11 maart 2015 at 00:21 (3 jaar ago)

  Ik vind het eerlijk gezegd een beetje onzin. Als iets raar ruikt, stinkt of er vreemd uit ziet oid dan gooi ik het weg, niet omdat het over de datum is.

  Toevallig schreef MissLipgloss hier laatst een artikel over, misschien leuk om eens te lezen.

  Beantwoorden
  • conchita
   11 maart 2015 at 20:07 (3 jaar ago)

   Hallo Linda, bedankt voor je reactie. Ik ben voor de veiligheid uitgegaan van de minimale houdbaarheid van diverse make-up producten volgens de Nederlandse cosmetica vereniging. (Dit is de branche organisatie van cosmetica importeurs en fabrikanten) Dit doe ik om alle risico’s uit te sluiten. Beroepsmatig werk ik namelijk met mensen die een zieke en beschadigde huid hebben. Maar ook voor een gezonde huid is in mijn ogen voorkomen beter dan genezen. Misschien is het leuk om een keer dit onderzoek te lezen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23590385 Hieruit bleek dat na 3 maanden in 37,6% van de geteste mascara’s al schadelijke bacteriën groeiden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *