Ondersteunende behandelingen tegen Acne

Als huidtherapeut heb ik vele soorten acne en acnelittekens voorbij zien komen tijdens mijn spreekuur. Hierdoor weet ik dat in sommige gevallen huidverzorging alleen niet voldoende is. Aanvullende behandelingen kunnen dan een positieve bijdrage in de behandeling van acne bieden. Zoals ik al eerder benoemde is er geen standaard behandeling voor acne. Iedere huid met acne is anders, daarom stel ik altijd per huid een individueel behandelplan op. Met andere woorden: De behandeling wordt op maat gemaakt! In principe kan dit voor elke soort acne en acnelittekens door het combineren van onderstaande methoden.

Manuele reiniging van de huid: Dit bestaat uit het handmatig verwijderen van mee-eters en puistjes d.m.v. aanprikken/leegmaken.

Dieptereiniging van de huid m.b.v. chemische peeling: Hiervoor wordt gebruik gemaakt van peeling in hogere percentages dan voor thuisgebruik. Denk hierbij aan percentages van 50-70%. Vaak is deze peeling op basis van onder andere salisylzuur (BHA), glycolzuur (AHA)  en trichloorazijnzuur(TCA).  Dieptereiniging van de huid m.b.v. mechanische peeling: Hiervoor wordt gebruik  gemaakt van microdermabrasie.  Doel van beide methoden is het verwijderen van dode en losse huidcellen, waardoor verstopping van de poriën wordt tegengegaan. Door regelmatige peelingbehandelingen van de huid, zullen poriën minder snel blokkeren, kan talg normaal uit de talgklier vloeien en zullen mee-eters en puistjes niet meer zo snel ontstaan. Daarnaast wordt door een chemisch en/of mechanische peeling celvernieuwing(collageenvorming) gestimuleerd, wat een positief effect heeft op littekens. Welke methode het meest geschikt is verschilt per huidtype.

Licht- en lasertherapie: Verscheidene lasers kunnen ervoor zorgen dat de talgklierfunctie normaliseert en de doorbloeding gestimuleerd wordt. Dit gaat de vorming van acne tegen en bevordert het genezingsproces. Zelf heb ik veel positieve resultaten behaald d.m.v. het gebruik van de ND :yag 1064 laser en KTP laser. Acnelittekens kunnen tevens aangepakt worden met behulp van lasertherapie. Het is niet realistisch om te verwachten dat ze compleet verdwijnen. Maar het is wel mogelijk om ze flink te vervagen. De meest gebruikte methoden hiervoor zijn de CO2, ErbiumYag of gefractioneerde ablatieve  laser.

Hulp bij zelfmanagement: Professionele hulp bij het afstemmen van een goed zelfmanagement m.b.t. huidverzorging en productgebruik kan extra ondersteuning bieden in de strijd tegen acne.

Camouflage therapie: Hierbij wordt aangeleerd hoe littekens, pigmentvlekken, roodheden, vaatjes of bijvoorbeeld puistjes het beste gecamoufleerd kunnen worden. Hiervoor wordt een product gebruikt wat dekkend, veegvast en waterproof is. Aan de hand van uw huidskleur wordt bepaald welke kleur het meest geschikt is.  Zelf vind ik Lycogel een erg fijn product hiervoor. Dat werkt naast camouflerend ook ontstekingsremmend en kalmerend op de huid.

image

Help! Hardnekkige acne

Hoewel er de afgelopen jaren steeds meer mogelijk is op het gebied van acnebehandeling, blijft  acne een chronische aandoening die helaas niet te genezen is. Vaak is er een
langdurig behandeltraject nodig om de acne te temperen. In sommige hardnekkige gevallen ontkom je er daarom tijdens dit traject niet aan om huidverzorging en of behandeling te combineren met medicatie. Dit omdat er anders geen goed resultaat behaald kan worden. Bij relatief milde acne schrijft een arts vaak middelen voor zoals: crème met antibiotica of crème met vitamine A zuur. Als de acne hiermee niet weg gaat worden er vaak zwaardere middelen ingezet zoals: orale antibiotica en de anticonceptiepil. Om een goed behandelresultaat te behalen, is goede samenwerking tussen behandelaar en voorschrijvend arts noodzakelijk.

Als niets helpt

Als je nog steeds last hebt van puistjes nadat je al het bovenstaande hebt geprobeerd, blijven er alleen nog medische behandelingen over.

Foto dynamische therapie (PDT) in combinatie met 5 aminolevulinezuur

Bij PDT therapie wordt de huid ingesmeerd met 5 aminovulinezuur. Dit maakt de talgklier en de bacteriën die daarin leven selectief lichtovergevoelig. Vervolgens wordt de huid bestraald met een speciaal afgestemde lichtbron. Hierdoor kunnen de overactieve talgklier en overmatige bacteriën succesvol worden bestreden. Deze therapie is niet voor iedereen geschikt. Sommige mensen hebben namelijk acne zonder dat er sprake is van overmatige bacteriegroei. Omdat het nog een vrij nieuwe en kostbare therapie is, wordt deze therapie nog maar in een beperkt aan ziekenhuizen en klinieken uitgevoerd.

Isotretinoine (merknaam roaccutane = vitamine A preparaat om oraal in te nemen)

Omdat deze behandeling langdurig is,veel voorzorgmaatregelen, bijwerkingen en risico met zich meebrengt, wordt hij vaak alleen in het uiterste geval toegepast. Omdat er een aanzienlijk risico bestaat op leverfalen, worden tijdens een kuur periodiek de leverfunctie en de cholesterolwaarde bepaald via het bloed. Ook moet men regelmatig bij de behandelend arts komen. Door het grote aantal controles wordt de kuur door patiënten vaak als erg belasten ervaren. Uitgebreidere informatie is hier te vinden.

Mochten er naar aanleiding van dit artikel nog vragen zijn. Stel ze dan gerust. Ik beantwoord ze graag!

FacebookTwitterGoogle+Share

2 Comments on Ondersteunende behandelingen tegen Acne

 1. Mariska
  2 maart 2015 at 09:17 (3 jaar ago)

  Ik heb jarenlang last van acne. Ben 26 jaar en loop ook bij de dermatoloog. Sinds anderhalf jaar ben ik gestopt met de pil en sindsdien is mijn acne verminderd waar ik wel enorm blij mee ben. Maar die donkere vlekken blijven. Ik ga nooit zonder foundation naar werk want mijn huid is niet egaal. Heb al van alles gehad. Heb alleen nu nog de eryacne gel voor als ik een ontsteking heb. Wat kan ik nog meer doen aan die donkere vlekken(littekens)? Met vriendelijke groet, Mariska Zaal

  Beantwoorden
  • conchita
   2 maart 2015 at 17:31 (3 jaar ago)

   Hallo Mariska, als ik het goed begrijp heb je donkere vlekken overgehouden op de plekken waar eerst de acne zat? Dit is belangrijk om te weten, want als het ergens anders door komt is het misschien hormonaal gerelateerd en dan is behandeling niet aan te raden. Indien de vlekken ontstaan zijn door de acne is het post inflammatoire hyperpigmentatie (ook wel PIH genoemd). Hier is wel wat aan te doen. Allereerst is het belangrijk om dagelijks een spf (zonnefactor) te gaan gebruiken. In de zomer minimaal 30 en in de winter een spf 15. Misschien doe je dit al, maar dat kan ik niet uit het verhaal opmaken. Daarnaast kun je de volgende behandelingen overwegen: Zelf heb ik wat betreft behandeling zeer goede resultaten behaald door middel van oppervlakkige peeling (glycolzuur), trycloazijnzuurpeeling (TCA) en/of het obagi nuderm systeem in combinatie met medicatie (tretinoine en hydrochinon). Dit zijn echter behandelingen die alleen in samenwerking met een arts uitgevoerd kunnen worden. Hydrochinon en tretinoine zijn namelijk alleen op recept verkrijgbaar. Indien je dit te heftig vindt, kan je ook proberen om de peeling te combineren met dagelijks gebruik van een exfoliant met daarin een laag percentage glycolzuur of salicylzuur. Paula’s Choice en Uncover Skincare hebben dergelijke producten in hun assortiment. Indien het pigment niet te diep ligt, kan zelfs het gebruik van alleen de exfoliant al een verbetering opleveren. Ik raad het altijd af om met een pigmentlaser te gaan werken op PIH. Mijn ervaring leert dat het door IPL of laser erger kan worden. De enige uitzondering op de regel is de gefractioneerde ablatieve co2 laser. Deze laser maakt het huidreliëf egaler en vervaagt tegelijkertijd de pigmentvlekken. Bedenk wel dat dit een vrij heftige ingreep is. Je zit twee weken onder de korstjes, dus mensen zien dat er iets gebeurd is. Dit geeft zo zijn beperkingen in het dagelijks leven. De meeste mensen kunnen tijdens deze periode niet werken. Wat heel belangrijk is om te onthouden, is dat alle methoden die ik heb benoemd erop gericht zijn om het de pigmentvlekken te vervagen. Soms is het zelfs zo dat pigmentvlekken volledig verdwijnen. Echter is nieuwvorming onder invloed van uv straling niet te voorkomen. De pigmentkorrels die in de huid zitten, hopen zich namelijk gemakkelijk in de oorspronkelijk aangedane plekken op. Daarom zullen er altijd onderhoudsbehandelingen nodig zijn om het resultaat te behouden.

   Hopelijk heb ik jouw vraag voldoende beantwoord?
   Vriendelijke groet, Conchita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *