Moeten al mijn huidverzorgingsproducten uit dezelfde productlijn komen?

Bovenstaande vraag heb ik al ontelbare keren voorbij zien komen tijdens mijn werkzaamheden als huidtherapeut. Nu is dit niet zo vreemd want in bijna elke winkel geven verkopers het advies om huidverzorgingsproducten uit één lijn te gebruiken. In het verleden heb ik dit zelf ook meerdere malen ervaren. Vaak wordt er als argument gebruikt dat de producten speciaal op elkaar zijn afgestemd, waardoor je het meeste effect bereikt bij gebruik van de hele productlijn. Maar is dit wel waar?

Wat is belangrijk voor de huid?

Voor een optimale werking  is het voornamelijk belangrijk dat je huidverzorging gebruikt die bij jouw huidtype en huidconditie past. Een vette huid heeft een ander huidverzorgingsregime nodig dan de droge huid. Desondanks is het voor alle huidtypen belangrijk om zonbescherming te gebruiken en irriterende stoffen zoals alcohol en parfum te vermijden.

Welke Ingrediënten?

Alle productlijnen hebben goede en minder goede producten.  Dit geldt zowel voor dure als goedkope merken. Prijs zegt niet altijd wat over de kwaliteit van een product! Ondanks wat  (sommige) fabrikanten ons willen laten geloven, bestaat er geen superingrediënt dat de oplossing is voor alle huidproblemen. Het is vaak een combinatie van meerdere ingrediënten zoals Vitamine A, Vitamine C, Vitamine E, Niacinaminde, Glycolzuur, salicylzuur, hydroquinone en antioxidanten die ervoor zorgen dat een product effectief is.

Daarnaast  laten sommige ingrediënten zich moeilijk met elkaar mixen waardoor je niet alle werkzame stoffen in één product kan stoppen. Tevens is het  onmogelijk om alle producten uit één lijn bij elk huidtype te laten passen. Hierdoor  is het meestal zelfs noodzakelijk om meerdere producten en of merken met elkaar te combineren om het gewenste resultaat te bereiken voor jouw huidprobleem of huidtype. Via Beautypedia van Paula Begoun kun je eenvoudig  opzoeken of een huidverzorgingsproduct aan jouw eisen voldoet. Ze hebben duizenden huidverzorgingsproducten en make-upproducten beoordeeld op basis van ingrediënten.

image

Mijn mening?

Ik merk in de praktijk dat nog veel mensen huiverig zijn om producten uit verschillende lijnen te gebruiken. Iedereen vind het heel normaal om verschillende make-up producten met elkaar te mixen en matchen. Het is zelfs logisch om producten van merk A & B door elkaar te gebruiken om de perfecte look te creëren. In principe geldt hetzelfde principe  voor huidverzorging. Je kunt producten door elkaar gebruiken om de perfecte combinatie te vinden voor jouw huid.

Als je in bezit bent van een vette huid kan het bijvoorbeeld heel fijn zijn om een goed geformuleerd serum of toner te gebruiken in plaats van een crème. Alhoewel deze niet zo worden aangeprezen, kunnen ze wel als zodanig worden gebruikt. Tegenwoordig zijn er  heel veel  toners en serums te koop die vol zitten met goede en werkzame stoffen. Het  grote voordeel van een toner of serum is dat het geen vettig laagje op de huid achterlaat (nadat het is ingetrokken). Dit is natuurlijk ideaal bij een huid die van zichzelf al vet is.

Zelf gebruik ik producten uit meerdere productlijnen en mijn huid gedijt hier goed bij. Voor mij gaan de werkzame stoffen en het gebruiksgemak boven het merk. Ik vergelijk het altijd met koken, daarmee kun je heerlijke gerechten maken waarin ingrediënten uit verschillende winkels zitten!

 

FacebookTwitterGoogle+Share

4 Comments on Moeten al mijn huidverzorgingsproducten uit dezelfde productlijn komen?

 1. Karen
  20 mei 2015 at 15:19 (2 jaar ago)

  Vroeger deed ik dat ook, maar nu mix ik alles door elkaar. Ik gebruik Philosophy, Clarins, Dermalogica en zelfs Kruidvat :).

  Beantwoorden
  • conchita
   24 mei 2015 at 12:06 (2 jaar ago)

   Hoi, Karen zo te horen heb jij al de perfecte mix voor jouw huid gevonden. Wat fijn! Zelf gebruik ik ook goedkopere en duurdere merken door elkaar.

 2. Nailfinity
  20 mei 2015 at 09:08 (2 jaar ago)

  Goed artikel weer! Bij de parfumerie willen ze je inderdaad vaak artikelen uit dezelfde lijn aansmeren. Ik heb dat in het verleden wel gedaan maar de laatste jaren eigenlijk niet meer. Ik heb nu een combinatie van producten gevonden waar mijn huid het goed op doet. 2 van de 4 producten zijn van hetzelfde merk maar niet dezelfde lijn, en de anderen zijn van een ander merk.

  Het is soms wel lastig om uit te vinden wat voor jouw huid goed werkt. Ik heb ontzettend veel geprobeerd en daardoor ook veel producten weg gedaan. Ik heb niet gelet op de prijs of het merkje maar het is bij mij wel zo dat de duurdere merken het goed doen op mijn huid. Ik gebruik op dit moment 2 producten van Lancaster, 1 van Dior en 1 van Gamila Secret.

  Beantwoorden
  • conchita
   24 mei 2015 at 12:12 (2 jaar ago)

   Hoi, Nailfinity het klopt dat ze bij de parfumerie vaak het advies geven om de hele lijn te gebruiken. Maar zoals je zelf al hebt gemerkt werkt dat niet altijd. Wat fijn dat je ondanks de lange zoektocht uiteindelijk fijne producten hebt gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *