Je voeten verdienen extra aandacht en zorg

Aangezien we de gehele dag onze voeten belasten door lopen, sporten en schoeisel, verdienen de voeten een goede verzorging. Lees mee hoe je dit kunt doen.

De lente is begonnen en de voeten komen weer steeds meer tevoorschijn. Graag zien we dan goed verzorgde voeten. Niemand wil droge en gebarsten huiddelen zien op de voet met het dragen van een pump, teenslipper of ander open schoeisel. Als je nu niet begint met een goede verzorging en de voeten worden weer meer blootgesteld aan de Uv-straling, dan is de kans groot dat je last krijgt van ontzettend droge voeten en met name de hakken. Op een gegeven moment wordt het zo droog en hard dat je je dekbed ermee omhoog kan houden. Herkenbaar!

De verzorging van de voetenhuid is het gehele jaar door belangrijk. Vaak worden de voeten vergeten omdat we deze het merendeel van het jaar niet zien. Vaak zien we verharde gedeeltes zoals b.v. eelt en kloven aan de voet. Eelt is vaak aanwezig op de bal van de voet en de onderkant en rand van de hak. Op deze plekken wordt er namelijk veel druk uitgeoefend waardoor de huid van nature een soort van bescherming gaat opbouwen en dat is een verdikking van de opperhuid creëren. Ondanks deze bescherming kan het heel ongemakkelijk en oncomfortabel zijn. Voor lichte eeltvorming zijn er tegenwoordig voetvijlen te koop die je prima zelf thuis kunt gebruiken. Ook zijn er crèmes die lichte eeltvorming minder doen maken. Er zit meestal een stof zoals ureum in verwerkt om de huid weker en soepeler te maken. Ook zijn er hele goede verzorgingscrèmes om de huid in goede conditie te houden waardoor er dus ook geen kloven kunnen ontstaan. Zijn er al wel kloven aanwezig kun je beter een echte kloven crème aanschaffen. In deze crèmes zitten vaak stoffen zoals Panthenol en Bisabolol verwerkt, die de huid doen herstellen en goed voeden. Zijn er echt flinke eeltophopingen aanwezig die ook gepaard gaan met likdoorns dan adviseer ik je, om de 2 a 3 maanden naar een pedicure te gaan. Een pedicure is gespecialiseerd voor voeten die net dat beetje extra hulp nodig hebben naast de dagelijkse verzorging.

Wat heb je nodig:

 • Voetenbad/bak
 • Bruisbol/voetenpoeder of een verzorgende badolie
 • Voetenvijl/rasp
 • Nageltang
 • Vellentang
 • Kartonnen zwarte vijl
 • Bokkenpoot
 • Nagelborsteltje
 • Nagelriemolie
 • Base, kleurlak, topcoat
 • Verzorgende crème
 • Watten en tissues
 • Eventueel een teenkam of teenspreider

IMG_3207

Werkwijze van een voetverzorging:

 • Desinfecteer je materialen met 70% alcohol voordat je gaat beginnen.
 • Maak eerst met een voetenrasp of vijl de harde gedeeltes zoals lichte eeltvorming rondom de hak en de bal van de voet minder. Doe dit altijd op een droge huid. Als de huid namelijk verweekt is door een bad kun je teveel huid wegschrapen omdat het te zacht is. Dit kan zeer gevoelig of pijnlijk zijn.
 • Voetenbad met een verzorging erbij in b.v. voetpoeder of een bruisbal, ongeveer 10 minuten baden.
 • Voeten goed afdrogen en ook tussen je tenen dit i.v.m. schimmeltjes die door vocht kunnen ontstaan en onplezierige jeuk veroorzaken. Heb je last van een schimmelnagel ook wel kalknagel genoemd, gebruik dan anti-schimmel crème. Verkrijgbaar bij de Apotheek, drogist en anders vraag advies bij je huisarts.
 • Je knipt de nagels knippen met een speciale nageltang. Knip de teennagel altijd RECHT af, anders is de kans op een ingegroeide teennagel erg groot. Laat de nagel ongeveer 2mm uit de nagelwal komen en vanaf daar knip je recht in kleine stukjes richting de andere kant van de teennagel.
 • Met een grote kartonnen vijl, vijl je de scherpe randjes van de teennagel door het knippen eraf.
 • Breng nagelriemolie aan op je nagelriemen en wrijf dit met lichte ronddraaiende bewegingen in. Met een stalen bokkenpoot ga je de nagelriemen voorzichtig naar achteren duwen. Doe dit met beleid en stukje bij beetje. Ze kunnen namelijk goed vastzitten. Als je nagelriemen los zijn bevordert dit ook de groei van de nagel.
 • Met de achterkant van je bokkenpoot maak je de onderkant van de nagel en de zijwalletjes goed schoon. Vaak zie je nog pluizen van je sokken en vuil onder de nagelplaat zitten. Veeg het vuil af aan een watje met alcohol 70% erop. Ga niet te diep onder de nagel want dan maak je weefsel kapot en ook dit is zeer gevoelig.
 • Met een vellentang kun je velletjes wegknippen. Deze tang is kleiner dan de gewone tang. Belangrijk bij het wegknippen van velletjes is dat je de tang het werk laat doen. Dus trek nooit met de tang omhoog of omlaag. Je kunt dan namelijk het velletje laten scheuren en dit scheurt verder in het leven en dit is erg pijnlijk. Altijd weer na desinfecteren met een watje met 35% alcohol erop. Neem gelijk de nagelplaten mee voor je volgende stap.
 • Door met alcohol over de nagelplaten te zijn geweest zijn de nagelplaten goed ontvet. Dit is echt nodig voor het lakken van je nagels. Vet of olieresten laten namelijk de lak wegglijden de nagelriem in. Met lakken werk je net zoals bij de handverzorging in banen. Eerst de middenbaan en bij de grote teen kan het zijn dat je in totaal in 4 banen lakt. De kleine teentjes daarentegen, kunnen soms wel in 1 of 2 keer. Probeer altijd 2 mm afstand te houden van de nagelriemen. Bij de teennagels zie je vaak dat de nagelriem ook vierkant verloopt dus houdt deze lijn ook aan. Een ronde lijn van lak op een vierkante nagelriem is niet mooi. Je eerste laag is de basecoat, twee keer de kleurlaag, en als laatste de topcoat.

Zie ook de werkwijze van het lakken bij de handverzorging.

 • Als laatste breng je een verzorgende crème of balsem aan die de voetenhuid goed in conditie houd. Let wel op je gelakte nagels. Het zal zonde zijn als deze beschadigen. Ook als je nagellak opgedroogd is, breng dan geen crème aan op de gelakte nagels. Dit haalt de glans weg en dan oogt de lak heel dof.
 • Ben je klaar met de verzorging, desinfecteer dan opnieuw je materialen met 70% alcohol.

Voor extra treatment kun je de verzorgende crème ruim aanbrengen op de voeten en daarna inwikkelen in huishoudfolie. Doe er een handdoek omheen voor extra warmte. Je kunt je handdoek even op de verwarming leggen voor meer warmteproces. Deze pakking op je voeten zorgt voor een super glad en zacht resultaat.

 

 

 

 

FacebookTwitterGoogle+Share

10 Comments on Je voeten verdienen extra aandacht en zorg

 1. Nailfinity
  12 maart 2015 at 10:00 (3 jaar ago)

  Fijn artikel!! Veel mensen vergeten hun voeten bij de dagelijkse verzorging met als resultaat dat ze in de zomermaanden niet op een sandaaltje of slipper durven te lopen.

  Beantwoorden
  • willemijn
   12 maart 2015 at 13:40 (3 jaar ago)

   Dank je wel Nailfinity! Hoe ouder we worden hoe lastiger het ook is om de huid in goede conditie te behouden. Dus bijhouden is eigenlijk een must!

 2. YLdailylife
  12 maart 2015 at 00:40 (3 jaar ago)

  Leuk! Ik ga zeker eens een voetenbadje nemen! Moet toch echt beter voor mijn voeten gaan zorgen! Vooral nu de zomer in aantocht is :)

  Beantwoorden
  • willemijn
   12 maart 2015 at 13:35 (3 jaar ago)

   Moet je zeker gaan doen Yldailylife! Zie het gelijk maar als een verwennerij voor jezelf, die heb je vast wel verdient toch?

 3. Cherry (KickstartYourHealth)
  11 maart 2015 at 20:42 (3 jaar ago)

  Goede tips! Zat er toevallig vandaag nog aan te denken. Deed vandaag mn slippers aan om even in de zon te zitten maar ze waren absoluut nog niet slipperproof haha gelukkig zat ik zonder aanschouwers op mn balkonnetje. Ga jouw tips morgen direct toepassen :) Liefs, Cherry.

  Beantwoorden
  • willemijn
   12 maart 2015 at 13:33 (3 jaar ago)

   Hoi Cherry, bedankt voor je leuke reactie! Het kan inderdaad heel confronterend zijn zo’n slippertje haha.

  • willemijn
   12 maart 2015 at 13:18 (3 jaar ago)

   Hoi Laura Bedankt voor je compliment!

 4. Beau
  11 maart 2015 at 17:40 (3 jaar ago)

  Handige tips, ik moet eerlijk bekennen dat ik gewoon te lui ben om mijn eigen voeten uitgebreid te verzorgen maar door dit leuke artikel moet ik het toch maar weer eens gaan doen 😉

  Beantwoorden
  • willemijn
   12 maart 2015 at 13:17 (3 jaar ago)

   Hi Beau Dank je wel. Leuk dat het artikel je getriggerd heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *