In balans met drukpuntmassage

Vandaag een artikel over drukpuntmassage. Volgens deze methodiek zijn er energiebanen in ons lichaam die we kunnen behandelen door druk uit te oefenen op specifieke lichaamspunten. Het doel hiervan is om het lichaam in balans te krijgen en te houden.

Zelf heb ik de specialisatie Cosmetische Shiatsu massage gedaan. Shiatsu betekent letterlijk (Shi=vinger Atsu=druk) vingerdruk. Ik vind het een heerlijke massage, zowel om te geven als te mogen ontvangen. Mijn ervaring is dat Shiatsu goed helpt bij het in balans krijgen van het lichaam en deze vervolgens te behouden. Daarnaast is Shiatsu heerlijk ontspannend en houdt hierdoor de huidconditie op peil (door stress verouderd de huid).

In de Westerse landen gaan we naar de dokter als we pijn of andere klachten ervaren. In het Oosten werken ze vaak preventief om juist niet ziek te worden. Voor een bepaalde klacht krijg je soms van de dokter een medicijn voorgeschreven, dat helpt om de pijn of klacht op die specifieke plek te doen minderen. In het Oosten denken ze heel anders over het lichaam. Ze zien het lichaam als één geheel en niet uit allerlei onderdelen zoals “de keel” of “de buik”. Volgens het Oosten werkt en hangt alles samen met elkaar. Wij zullen ook raar staan te kijken als we met flinke keelpijn bij de dokter komen en hij onderzoekt bijvoorbeeld je buik.

De Shiatsumassage vindt zijn oorsprong in China en is echt traditionele Chinese Geneeskunde. In China kenden de verschillende gebieden hun eigen behandelmethoden. Dit waren methoden zoals de Tuinamassage (dit betekent letterlijk duw-grijp massage), de acupressuurmassage (een drukpuntmassage) en de acupunctuur (waarbij kleine naaldjes geplaatst worden op dezelfde drukpunten als de acupressuurmassage.

image

In Japan is de Shiatsumassage verder ontwikkelt. Er is een combinatie ontstaan door de Westerse geneeskunde te combineren met de Oosterse. Hierdoor is Shiatsumassage in Japan een medische massage geworden, die volledig erkend is in de gezondheidszorg. Soms denk ik wel eens, kan dit niet ook bij ons? Het lijkt mij fantastisch als je wekelijks naar je Shiatsu therapeut kan gaan (die je in balans houdt om bv. overspannenheid te voorkomen) en dit vervolgens zou kunnen declareren bij de zorgverzekeraar. Niet slecht, al zeg ik het zelf :)

Tijdens een Shiatsumassage spelen Yin en Yang een belangrijke rol. Waarschijnlijk heb je hier al wel is van gehoord. Yin en Yang zijn niet zozeer tegenpolen, maar ze vullen elkaar ook aan. Het zijn tegenovergestelde waarden die niet zonder elkaar kunnen. Yin is volgens de Shiatsu methode de negatieve energie met de volgende kenmerken: samentrekkende kracht, passief, vrouwelijk, naar binnen gericht, schaduw, nacht en kou. Yang is daarentegen de positieve energie met de kenmerken: actief, naar buiten gericht, uitzettende kracht, mannelijk, zon en warmte. Ik hoor je al denken, dat deed ik namelijk zelf ook, waarom is de negatieve energie vrouwelijk? Dit is een andere discussie, we gaan er maar vanuit dat dit niet lelijk bedoeld is!

Aangezien Yin naar binnen gericht is, is dit voornamelijk het voedende aspect van het lichaam en Yang is dus naar buiten gericht en behoort tot het functionele aspect van het lichaam. Ook je humeur speelt een rol bij Yin en Yang volgens het Oosten. Als Yin, de negatieve energie, overheerst, dan ben je over het algemeen wat somberder ingesteld en beschik je over minder wilskracht en energie. Eigenlijk klinkt het heel logisch. Zit je geestelijk niet lekker in je vel, zul je dit ongetwijfeld merken in het lichaam of andersom.

Ben je nieuwsgierig geworden naar deze massage? Er zijn beautyprofessionals die zich gespecialiseerd hebben in de cosmetische Shiatsu voor het gezicht met als doel de huidconditie goed op peil te houden en is daarnaast uiteraard gericht op ontspanning. Ben je echt geïnteresseerd in de medische kant van Shiatsu? Dan is mijn advies goed te kijken naar iemand die de algehele opleiding Shiatsu heeft gevolgd. Deze opleiding duurt namelijk vaak 4 jaar in deeltijd en deze professional kan zich meer wenden op het gehele lichaam met de eventueel daarbij behorende klachten.

Door de heerlijk ontspannende werking is het sowieso de moeite waard om deze massage te ervaren!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FacebookTwitterGoogle+Share

8 Comments on In balans met drukpuntmassage

 1. Hanneke
  10 november 2015 at 21:21 (2 jaar ago)

  Wat een mooie foto. Je ligt er helemaal zen bij.

  Beantwoorden
  • conchita
   30 november 2015 at 10:41 (2 jaar ago)

   Dankjewel, ik lag daar ook heerlijk ontspannen. Ook voor de ontspanning is drukpunassage een echte aanrader

 2. Beau
  7 april 2015 at 12:14 (2 jaar ago)

  Fijn artikel om te lezen, lijkt me heerlijk een drukpuntmassage. Ennuh wat ying en yang betreft, ik bekijk het maar positief, wij vrouwen kunnen heel goed tegen wat kritiek, toch;)

  Beantwoorden
  • willemijn
   8 april 2015 at 09:12 (2 jaar ago)

   Haha Beau zo is het, we gaan gewoon van het positieve uit;)

 3. Eva
  6 april 2015 at 19:25 (2 jaar ago)

  Lijkt zeker de moeite waard om een keer te proberen! Leuk artikel

  Beantwoorden
  • willemijn
   8 april 2015 at 09:11 (2 jaar ago)

   Bedankt Eva!

 4. Inge
  6 april 2015 at 16:38 (2 jaar ago)

  Wat interessant zeg! Kun je voor zo’n massage voor je hele lijf zomaar bij iemand terecht, of moet dat via een doorverwijzing gaan?
  En is er ook een bepaald certificaat waar je op moet letten?
  Weet jij dat zo? :)

  Beantwoorden
  • willemijn
   8 april 2015 at 09:10 (2 jaar ago)

   Hoi Inge

   Bedankt voor je belangstellende reactie!
   Drukpuntmassage hoeft niet via een verwijzing van de huisarts. Het is wel belangrijk dat je huisarts op de hoogte is van je eventuele lichamelijke klachten. Je kunt kijken welke praktijk dit bij jou in de buurt aanbied. Je ziet veel COSMETISCHE Shiatsu. Deze richten zich puur op de ontspanning, huidconditie verbeteren van het gezicht en kunnen dus ook niet de drukpunten op het gehele lichaam uitvoeren. Als je voor het gehele lichaam de Shiatsu wil, zoek dan op de MEDISCHE Shiatsu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *