Huidverzorging na je 30ste een wereld van verschil.

Ik ben dit jaar 30 geworden, so what? Niets aan de hand, gewoon lekker doorgaan met genieten van het leven. Ik voel me nu echt niet anders dan toen ik 29 was. Hopelijk word ik 40, 50, 60 en nog heel veel ouder. Helaas staat de tijd niet stil en beginnen de eerste tekenen van huidveroudering ook bij mij zichtbaar te worden. Nu vind ik ouder worden prima, maar het is wel fijn om er zo lang mogelijk gezellig uit te blijven zien zonder chirurgisch ingrijpen. Om dit te bereiken volg ik een aangepast huidverzorgingsregime. Door mijn werkzaamheden als huidtherapeut krijg ik regelmatig de vraag wat ik zelf doe om mijn huid mooi te houden. Daarom wil ik vandaag mijn huidverzorgingsregime met jullie delen en verklaren waarom ik bepaalde dingen doe.

Wanneer begint huidveroudering?

Ergens tussen je 25ste en 30ste levensjaar begint de huidveroudering. De aanmaak van collageen (bindweefsel), en elastine neemt dan af. Hierdoor wordt de huid uiteindelijk minder elastisch. Vaak worden de eerste tekenen hiervan rond je 30ste zichtbaar als fijne rimpeltjes rondom de ogen (de bekende kraaienpootjes). No time to waste dus!

Huidveroudering is meer dan alleen het krijgen van rimpeltjes. Door natuurlijke (genetische) huidveroudering word de huid dunner, verminderd de talgklierfunctie en neemt de vet plus botmassa af. Hierdoor valt het gezicht geleidelijk aan in en zal de huid langzaam aan droger worden. Door het vertragen van de celdeling schilveren dode huidcellen moeilijker af. Hierdoor wordt het bovenste laagje van de huid dikker waardoor het algehele huidbeeld grauwer oogt.

Daarnaast bestaat er nog huidveroudering van buitenaf. Door een ongezonde leefstijl kan een huid al beginnen met verouderen voordat de natuurlijke huidveroudering optreedt. Roken, alcohol, zon, stress, ongezonde voeding (suikers) en irriterende cosmetica kunnen hieraan bijdragen.

Zon grootste boosdoener

Van alle invloeden die de huid verouderen, is de zon nog wel de grootste boosdoener. Zoals ik in dit artikel  al vertelde, wordt Ongeveer 90% van de rimpels en pigmentvlekken veroorzaakt door de zon. Deze schade is niet direct zichtbaar maar ontstaat geleidelijk. Een simpele manier om dit te checken is door naar de huid boven- en onderop je arm te kijken. Onderop je arm is de huid veel zachter, egaler en veerkrachtiger. Dit komt doordat de huid onder je arm niet zoveel in contact komt met de zon. Naast veroudering in de vorm van pigmentvlekken en rimpels zorgt de zon er ook voor dat de huid minder elastisch wordt.

Wees lief voor je lijf

Het is dus heel belangrijk om lief te zijn voor je lijf. Door  een gezonde leefstijl kan je het huidverouderingsproces vertragen. Helemaal stoppen is helaas niet mogelijk. Maar als je op je voeding let (suikerinname beperken) de huid goed beschermd en verzorgt kan je ook na je 70ste nog een mooie huid hebben. (zonder uitgebreid bezoek aan de plastische chirurg en /of cosmetisch arts)

Egaal maakt jonger

Hoe egaler een huid is hoe jonger hij oogt! Door zonschade (pigmentvlekken en bv. gesprongen vaatjes) lijkt onze huid nog ouder dan door rimpeltjes. Dit kan je perfect terug zien in de illustraties van dr. D’Lyn Waldron. Daarom is het dus belangrijk om goed te smeren met zonnebrandcrème!

image

Wat doe ik zelf?

Ik onderga regelmatig een oppervlakkige peeling met glycolzuur. Deze peeling heeft een positieve invloed op de algehele conditie van de huid en het vertraagt de huidveroudering. Glycolzuur stimuleert namelijk de aanmaak van collageen en elastine, zorgt ervoor dat de huid zijn vocht beter kan vasthouden en vermindert oppervlakkige pigmentvlekjes (zonschade). Daarnaast zorgt het ervoor dat de huid zijn dode huidcellen makkelijker kwijtraakt (dit gaat moeizamer na je dertigste). Hierdoor verbetert de teint en egaliteit,  waardoor de huid er gladder en frisser gaat uitzien.

In Amerika wordt deze peeling ook wel lunchtime peel genoemd, omdat de behandeling maar kort duurt (ongeveer 25 minuten) kan hij makkelijk tussen de dagelijkse activiteiten door. Daarnaast is de huid na de behandeling weinig aangedaan (vaak lichtrood) en mag je gelijk weer make-up gebruiken. Dit maakt deze behandeling zeer populair.

Ik adviseer altijd om deze peeling in een serie van 6 behandelingen te ondergaan. Het beste resultaat wordt verkregen indien de behandelingen om de twee weken worden gepland. Om het resultaat daarna te behouden adviseer ik altijd om de behandeling 1x per 3 maanden te herhalen in combinatie met het thuisgebruik van een exfoliant. Waarom niet alleen een exfoliant? De peeling is het meest effectief in hoge concentraties van 20% tot 70%. Laat deze altijd door een professional uitvoeren. Deze hoog geconcentreerde peelings kunnen bij onkundig gebruik namelijk vervelende bijwerkingen hebben.

Mijn dagelijkse huidverzorgingsregime in een notendop

 • Al mijn reinigings- en huidverzorginsproducten zijn parfumvrij en bevatten geen gedenatureerde alcohol (dit droogt namelijk de huid uit)
 • Ik Reinig tweemaal daags mijn gezicht met een afspoelbare reiniger (in vaste zeep zit een stofje wat de huid irriteert)
 • Mijn make-up verwijder ik met een watje gedrenkt in parfumvrije babyolie (dit is een milde reiniging die de huid niet beschadigd)
 • ‘s avond gebruik ik een exfoliant (om ervoor te zorgen dat het resultaat van de peeling langer behouden blijft)
 • Overdag en ’s avonds gebruik ik na het reinigen een milde gezichtscrème om mijn huid tegen uitdroging te beschermen (een oudere huid houd moeilijker vocht vast)
 • Overdag smeer ik mijn gezicht daarnaast ook in met zonnebrandcrème om te beschermen tegen zonneschade (weet je nog die 90% huidschade door de zon?).

De middelen die ik hier benoem zijn vrij mild. Indien er meer huidveroudering optreedt, kan het verstandig zijn om zwaarder geschut in te zetten. Hiermee doel ik op bijvoorbeeld: crèmes met retinol, zwaardere peelings of huidverjongende laserbehandelingen. Hier kom ik in een latere blogpost op terug.

 

FacebookTwitterGoogle+Share

8 Comments on Huidverzorging na je 30ste een wereld van verschil.

 1. Nailfinity
  1 april 2015 at 11:00 (2 jaar ago)

  Ik ben zelf begonnen met een goede huidverzorging op mijn 16e ongeveer. Ik pluk nu op mijn 34e daar de vruchten van. Ik heb (nog) geen kraaienpootjes en andere fijne lijntjes.

  Ik maak twee maal daags mijn gezicht goed schoon met een een reiniger van Philosophy en een toner/reiniger van Lancaster. In de ochtend gebruik ik de Skin Therapy crème en oogcrème van Lancaster en in de avond breng ik wat olie van Gamila aan. Mijn huid reageert daar erg goed op.

  Als ik naar buiten ga dan gebruik in een BB cream met een goede SPF erin, en altijd mijn zonnebril op.

  Beantwoorden
  • conchita
   2 april 2015 at 20:12 (2 jaar ago)

   Wat goed dat je altijd een SPF factor gebruikt! Je zal hiervan tot op latere leeftijd profijt van hebben m.b.t. rimpelvorming. Ik zou zeggen ga zo door!

 2. sherry
  1 april 2015 at 05:58 (2 jaar ago)

  Bedankt voor je informatieve artikel.
  ik gebruik zelf ook zonnebrandcrème om mijn huid tegen vuiligheden te beschermen, vooral in de zomer. Mijn probleem is dat ik een vettige huid heb dit zorgt voor acne. Helaas word ik hier niet van verlost. ook niet op mijn zesentwintigste. Pffff mij huid verzorgen is moeilijk.

  Beantwoorden
 3. Sandra HippoLogic
  30 maart 2015 at 22:00 (2 jaar ago)

  Welke antizonnebrand crème kun je voor het gezicht aanraden? Ik vind dat spul altijd enorm vettig en niet fijn in mijn gezicht. Dagcrèmes met een antizonnebrand factor schijnen niet erg veel bescherming te bieden. Hoe denk jij daarover?

  Beantwoorden
  • conchita
   31 maart 2015 at 17:22 (2 jaar ago)

   Hoi, het klopt dat je beter een aparte zonnebrandcrème kan gebruiken. De zonwerende deeltjes gaan namelijk niet goed samen met de werkzame stoffen in crèmes. Daarnaast moet je best veel crème opsmeren om voldoende tegen de zon beschermd te zijn. Voor je hele gezicht heb je ongeveer een halve theelepel zonnebrandcrème nodig. Omdat er in een dagcrème inclusief factor minder zonwerende deeltjes zijn verwerkt, dit in vergelijking met dezelfde hoeveelheid zonnebrandcrème, heb je hiervan wel het dubbele nodig (van je dure dagcrème) om dezelfde bescherming te bereiken. Omdat deze hoeveelheid dagcrème niet fijn aanvoelt op het gezicht smeer je gauw te weinig op. Daardoor is het gebruik van een aparte zonnebrandcrème naast een dagcrème uiteindelijk veiliger en goedkoper. Ik vind zelf suncare spf 30 van Uncover & City block sheer spf 25 van Clinique erg fijn. Deze producten zijn speciaal voor het gezicht en voelen daardoor niet vet aan.

 4. me
  30 maart 2015 at 19:56 (2 jaar ago)

  Jammer genoeg heeft mijn huid duidelijk nog geen seintje gekregen dat het droger moet worden, 50 en nog steeds een rijke oliebron. 😛

  Beantwoorden
  • conchita
   31 maart 2015 at 18:57 (2 jaar ago)

   Hoi, een vette huid is vaak hormonaal gerelateerd. Na het veertigste levensjaar verandert de hormoonbalans (zowel bij mannen als vrouwen). Hierdoor wordt de huid altijd wat droger maar soms is dit nauwelijks tot niet merkbaar. Het kan zo zijn dat je genetisch meer aanleg hebt voor een vette huid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *