Hoe, wat en welke foundation?

Helaas zien we nog vaak genoeg dat men niet goed weet of niet goed geadviseerd wordt welke foundation nu het best bij de huid past. Met als resultaat, teveel kleurverschil, verkeerde ondertoon of geen natuurlijk uiterlijk. In dit artikel lees je waar je zelf op kan letten met het kopen en gebruiken van een goede foundation.

Foundation, je basismake-up breng je aan om de huid een mooie egale teint te geven en niet om jezelf wat meer kleur te geven. De kleur in je gezicht kun je creëren door b.v. een rouge aan te brengen of een prachtige lippenkleur te gebruiken. Het is natuurlijk belangrijk dat jij je wel prettig voelt met de foundation die je draagt. Iemand die wel graag iets op heeft maar van nature niet zo van make-up houdt draagt natuurlijk niet hetzelfde als iemand die zich daar juist prettig bij voelt. Er zijn op dit moment zoveel verschillende soorten foundation dat mensen door de bomen het bos niet meer zien.

We kunnen kiezen uit 3 verschillende vormen van foundation:

 • Poederfoundation
 • Vloeibare foundation
 • Gekleurde dagcrèmes

Poederfoundation

Een poederfoundation bestaat het grootste gedeelte uit samengeperst mineralenpoeder en een klein gedeelte uit vet of wassen. Een poederfoundation geeft een goed dekkend resultaat en is zeer geschikt voor een vette en/of glimmende gedeeltes van de huid. Deze foundation is niet geschikt voor een vochtarme, droge en/of rijpere huid aangezien het product er letterlijk op ligt en de nerfjes en rimpeltjes alleen maar meer zichtbaar zullen zijn.

Vloeibare foundation

Vloeibare foundation is de meest gebruikte vorm van foundation. Op dit moment zijn er een heleboel verschillende soorten en samenstellingen van dit product. Belangrijk om te weten is dat een vloeibare foundation is opgebouwd uit poederdeeltjes, oliën en/of wassen. Hoe meer poederdeeltjes er in de vloeibare foundation verwerkt zijn, hoe droger het product en hoe beter dit zal dekken. Maar het is dus niet voor ieder huidtype geschikt. Als je een droge en vochtarme huid hebt kun je beter een vloeibare foundation nemen met meer oliën en minder poederdeeltjes. Gebruik dan een goede concealer en poeder af met een losse poeder. Het zijn meer stappen maar je behoudt dan wel het meest natuurlijke resultaat.

image

Gekleurde, getinte dagcrème

Dit is de meest geschikte vorm voor mensen die liever geen foundation willen dragen maar wel een frisse natuurlijke uitstraling willen hebben. Een getinte dagcrème geeft een transparante dekking. Wil je voor door de week gewoon een getinte dagcrème maar voor b.v. een avondje weg wel wat meer dekkend product gebruiken, koop dan wel een vloeibare foundation en meng dit met je dagcrème voor de wekelijkse look.

Tips&Tricks

 • Koop dezelfde huidtint en anders liever een tint lichter voor het natuurlijkste resultaat. Aangezien je soms maar uit een paar kleuren kunt kiezen is het ook mogelijk om de kleuren te mengen met elkaar.
 • Het is niet erg als je hals iets of 1 tint lichter is dan je gezicht. Dit is namelijk van nature ook zo. Dit komt doordat de zon/uv-straling daar minder aanwezig is. Dit zie je ook bij mensen die onder de zonnebank gaan, de hals is altijd een tint lichter.
 • Bepaal de ondertoon van de kleur door in het daglicht op je onderarm te kijken. Heb jij een rode ondertoon in je huid koop dan b.v. geen zandkleur foundation aangezien dit in de meeste gevallen een hele warme gele ondertoon heeft. Hoe geler de huid oogt hoe warmer de kleur van je foundation moet zijn. Soms is het handig om samen met vriendinnen of kennissen de armen te vergelijken, dan zie je vaak ook wel verschil in de huid qua kleur. De huid van de onderarm kan nog wel eens verschillen met de gezichtshuid. Dit kan b.v. komen door hormonale schommelingen waardoor de huid wat gevoeliger is en wat meer roodheden heeft door b.v. puistvorming/ontstekingen etc. Dan moet je hier wel rekening mee houden. Ook kleuren foundation naast elkaar leggen helpt bij het zoeken van de juiste ondertoon. Een naam van foundation zegt tegenwoordig niks meer. Beige kan b.v. ook ietwat gelig zijn.
 • Gebruik een concealer/camouflage product om oneffenheden zoals puistjes, pigmentvlekjes, roodheden en diepere mimiek rimpels zoals bij de neuslippenplooi, minder zichtbaar te maken. Het natuurlijkste resultaat is om een camouflageproduct met dezelfde huidskleur onder je foundation aan te brengen. Onder de ogen is 1 tint lichter het mooiste resultaat en dit voornamelijk voor een open kijk.
 • Gebruik een losse transparante poeder om je foundation te fixeren (vast te zetten) voor de hele dag. Daarnaast matteert losse poeder je foundation en zorgt ervoor dat water zoals regen niet gelijk zich kan vermengen met het product (waterafstotend). Je hebt ook hele leuke subtiele glanspoeders. Vooral voor straks met mooier weer of een avondje uit is dat een heel leuke extra.
FacebookTwitterGoogle+Share

6 Comments on Hoe, wat en welke foundation?

 1. Nailfinity
  3 maart 2015 at 12:35 (3 jaar ago)

  Ik zie maar zelden dames met een goede kleur foundation. Veel drogisterij merken hebben maar een beperkte keuze in tinten. Dat is jammer want veel jonge meiden halen toch daar hun make-up omdat dat goed betaalbaar is en staan niet stil bij het feit dat je ook kunt mengen.

  De beste manier om de foundation te testen vind ik nog altijd op de kaaklijn.

  Ik gebruik nu al een tijdje dezelfde foundation en men ziet hem niet zitten. Ik krijg wel complimenten over mijn huid en als ik zeg dat ik een foundation draag komen ze vaak even dichterbij kijken :-) Dat is voor mij het teken dat ik de juiste te pakken heb.

  Beantwoorden
  • willemijn
   3 maart 2015 at 19:00 (3 jaar ago)

   Hoi nailfinity
   Dat is inderdaad een goed teken als mensen je complimenteren over je huid. Dat betekend dat je foundation natuurlijk oogt en dat is nou juist de bedoeling. De kaaklijn is inderdaad een plek om je foundation te testen en anders een stip midden op je voorhoofd, dan iets uitwrijven, valt de kleur weg in je eigen huidskleur dan heb je de juiste kleur.

 2. Beau
  2 maart 2015 at 13:06 (3 jaar ago)

  Als ik jullie handige tips lees ben ik geloof ik goed bezig 😉 ik heb onlangs ook een foundationkwast aangeschaft, ik bracht mijn foundation voorheen altijd met mijn vingers aan :( bedankt voor dit interessante artikel

  Beantwoorden
  • willemijn
   2 maart 2015 at 17:15 (3 jaar ago)

   Graag gedaan Beau! En wat betreft de foundation met de handen aanbrengen, niks verkeerds aan hoor. Dit doe ik zelf ook en daarna met de kwast afwerken. Het voordeel van een kwast is dat je de foundation beter kunt aanbrengen en vervagen op de moeilijke plekken zoals b.v. bij de haargrens en de ogen. Echter is het wel belangrijk dat je je kwast goed schoon houdt met een speciale kwastenreiniger dit i.v.m. bacteriën die zich hier heerlijk in kunnen nestelen.

 3. Nicky
  28 februari 2015 at 09:55 (3 jaar ago)

  Ik let bij het gebruiken van een nieuwe foundation ook altijd op de complimentjes die ik krijg. Vertellen mensen me dat ik er goed uitzie, dan betekent het in mijn ogen dat ik de juiste keuze gemaakt heb! En ik ga inderdaad vaak lichter dan donkerder..

  Beantwoorden
  • willemijn
   28 februari 2015 at 10:42 (3 jaar ago)

   Hoi Nicky
   Als mensen je complimenteren over hoe je eruit ziet dan doe je het zeker goed.
   Top!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *