Help, ik heb putjes in mijn billen! Wat kan ik daarmee?

Bovenstaande vraag is één van de meest gestelde vragen die ik krijg. Nu is dit niet zo raar want ongeveer 90% van alle vrouwen krijgt ermee te maken zodra ze in de puberteit komen. De officiële Nederlandse benaming van deze kuiltjes en putjes in de huid is “Panniculose”. Echter wordt het ook wel sinaasappelhuid of cellulite genoemd. Het is onder vrouwen één van de meest gehate schoonheidsproblemen. Ze komen voor op; de billen, bovenbenen, buik en soms ook op de bovenarmen. Zeker nu het mooie weer er aankomt, vormt dit voor sommige vrouwen een grote drempel om zichzelf in bikini te vertonen.

 

Oorzaak?
Omdat Panniculose vrijwel alleen bij vrouwen voorkomt en start in de puberteit, wordt het in verband gebracht met vrouwelijke hormonen (oestrogenen). Je ziet het namelijk alleen bij mannen als deze een tekort hebben aan mannelijke hormonen. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat roken en alcoholgebruik een negatieve invloed kunnen hebben.

Hoe ontstaan de putjes en deukjes?
De vetcellen bevinden zich vlak onder onze huid. Vetcellen zijn geprogrammeerd om alle vetten uit het bloed op te slaan. Hierdoor worden de vetcellen steeds groter. Bij vrouwen is erfelijk bepaald dat vet gemakkelijk op de billen en heupen wordt opgeslagen (daardoor ontstaat Panniculose vaak op deze plekken). Vetcellen zijn altijd gegroepeerd in klompjes vet. Deze klompjes zijn opgeslagen tussen muurtjes van bindweefsel. Als de vetcellen groter worden, gaan deze de klompjes op een geven moment boven de muurtjes uitpuilen. Omdat het bindweefsel niet uitrekt, kunnen de delen van de huid die daarmee zijn verbonden niet meeveren. Hierdoor zal de huid op die plaatsen een deukje vertonen.  Het huidreliëf ziet er hierdoor hobbelig uit (zoals de huid van een sinaasappel). Dit effect wordt nog eens extra versterkt omdat er op die plaatsen vaak een vochtophoping ontstaat.

Behandeling?
Sporten en afvallen kan in sommige gevallen een verbetering opleveren. Dit komt doordat dan de spiermassa toeneemt en de vetmassa kleiner wordt. Hierdoor kan de huid er weer strakker uit gaan zien. Helaas is dit niet de oplossing voor iedereen. Uit onderzoek is gebleken dat het bij sommige mensen verbetering oplevert terwijl het bij anderen de situatie verergert.

Ook zijn er mensen die baat hebben bij behandelingen met radiofrequentie, bindweefselmassage en cryolipolyse. Hierbij moet wel gezegd worden dat deze behandelingen tijdelijke resultaat bieden. Ze werken voornamelijk in op de lymfestroom (vochtafvoersysteem) waardoor het plaatselijk opgehoopte vocht wordt afgevoerd. Daarnaast stimuleren ze de aanmaak van collageen en bindweefsel in de huid. Deze factoren zullen het huidreliëf gladder doet lijken. Mijn ervaring uit de praktijk is: ”dat het uiteindelijke resultaat” persoonsgebonden is. Dit heeft te maken met leefstijl (zoals roken, zon etc) en genetische factoren. Voordeel van deze behandelingen is dat het geen operatieve ingrepen zijn. Waardoor er weinig tot geen risico’s aan vastzitten. Hierdoor kunnen de behandelingen vaak herhaald worden zonder gevolgen.

Tegenwoordig is het ook mogelijk om een behandeling met Cellulaze te ondergaan. Bij deze behandeling worden de structuren aangepakt die de Panicullose veroorzaken. Het is een operatie waarbij een fibervezel onder de huid wordt aangebracht. Deze wordt vervolgens verhit tot 45-47 graden Celsius. Hierdoor worden de bindweefselmuurtjes vernietigd, ontstaat herverdeling van het vet en wordt de huid gestimuleerd om meer collageen aan te maken (bevorderd de huidelasticiteit). De behandeling wordt in Amerika al langere tijd aangeboden en de resultaten lijken veelbelovend. In Nederland zijn er een aantal klinieken die deze behandeling aanbieden. In onderstaand filmpje zit een animatie waarin wordt uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat.

FacebookTwitterGoogle+Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *