Fruit en smoothies

In de zomerperiode is fruit vaak heerlijk om te eten omdat het lekker fris is. Meestal is de trek naar eten matig en dan is fruit een lekker alternatief.

Eerlijk gezegd merk ik toch altijd in de vakantieperiode dat ik slordig word met het eten van fruit. Ook met de kids vergeet ik de dagelijkse portie nog wel eens. Terwijl ik hier normaal gesproken een heel eenduidig ritme in heb. Maar ja dat zal het probleem ook wel zijn, mijn ritme is verstoord. Dat mag ook wel na bijna 7 weken vakantie. Ja ik weet het, asociaal 7 weken;)

Maar goed, doordat ik minder snel die appel of die kiwi pak ben ik maar weer aan het blenderen gegaan. Eigenlijk maak ik niet zo snel smoothies maar ik was bijna vergeten hoe lekker dit ook al weer is.

Mijn favoriete smoothie is de groene smoothie met groente en fruit. Ook de kids zijn dol op dit groente-fruit drankje en smullen dan vaak een klein beetje van mij mee. Het zit overigens boordevol vitamientjes en smaakt erg lekker. Echter zit in deze smoothie ook veel fruitsuikers, ook wel fructose genoemd. Fruitsuikers zijn uiteraard een stuk gezonder dan de gewone suikers. Maar eet je iedere dag teveel aan fruitsuikers is dit ook niet aan te raden als je een gevoelige bloedsuikerspiegel hebt of je wilt afvallen. Er zijn ook fruitsoorten waar veel minder fruitsuikers inzitten. Denk bijvoorbeeld aan een stukje galiameloen, aardbeien en ook de kiwi is een fruitsoort die niet veel fruitsuikers bevat. Daarentegen zijn de banaan en de appel topscoorders aan fruitsuikers.

Zelf probeer ik 3x per week te sporten. Op dit moment loop ik hard en doe daarnaast voor de afwisseling thuis wat cardio-en krachttrainingen. Ik probeer binnenkort weer te starten met Zumba want dat vind ik ook echt super gezellig. Dus heb ik mijn sportdag dan vind ik deze smoothie heerlijk.

Wat ik van een voedingsdeskundige als tip heb meegekregen is dat je na de smoothie een kleine portie (handjevol) amandelen of walnoten kan eten. Ook een eitje is goed. De eiwitten zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel wat meer in balans gehouden wordt, waardoor je niet in één keer die boost krijgt en enige tijd daarna weer inkakt. Het werkt echt!

Recept groene smoothie

-1 sinaasappel of perssinaasappel

-1 banaan

-1 kiwi of kiwi gold

-klein handje verse spinazie

-2a3 eetlepels havermout

image

Snijd de banaan en de kiwi in grove stukjes. De kiwi gold maakt de smaak net iets zachter. Pers de sinaasappel uit. Je gebruikt voornamelijk het sap maar het vruchtvlees wat achterblijft doe ik er ook bij in. Je kunt ook een halve banaan en sinaasappel doen in plaats van een hele i.v.m. de fruitsuikers 😉 Doe de spinazie en de havermout erbij en mixt dit ongeveer 2min tot een heerlijke groene smurrie. De havermout zorgt ervoor dat de substantie ietwat steviger en meer voedend is. Is het toch iets aan de te dikke kant kun je er een beetje water bij in doen. Voor de garnering kun je de noten die je gebruikt erboven op leggen. Staat wel gezellig maar hoeft natuurlijk niet. Ik eet ze zelf ook na die tijd.

image

En een gezellig rietje erin en ik zeg enjoy!

FacebookTwitterGoogle+Share

2 Comments on Fruit en smoothies

 1. Sandra HippoLogic
  15 augustus 2015 at 06:00 (2 jaar ago)

  Bedankt voor deze blog. Ik ga gelijk mijn sapmachine afstoffen want ik heb ineens zo’n zin in een groente-fruit sapje.

  Beantwoorden
  • willemijn
   15 augustus 2015 at 10:51 (2 jaar ago)

   Graag gedaan hoor:)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *