Epileren, we kunnen niet meer zonder.

Het epileren van de wenkbrauwen is een heel normaal begrip geworden. Epileren werd eerder meer door de schoonheidsspecialist uitgevoerd. Je ziet dat dit veranderd is en men meer zelf deze handeling thuis uitvoert. Maar wat is nu belangrijk bij het epileren? En hoe kun je dit eventueel bij jezelf verbeteren door b.v. een andere pincet te gebruiken of te weten welke lijnen belangrijk zijn bij het epileren van de wenkbrauw.

De wenkbrauwen spelen een belangrijke rol bij de uitstraling van een persoon. Geëpileerde wenkbrauwen geven naast een verzorgde indruk ook een opener blik. Daarom is epileren een kritisch en soms lastig klusje. Een haartje teveel weggehaald, kan heel je model verpesten. Allereerst wil ik jullie wat vertellen over de verschillende soorten pincetten:

 

 • De rechte bek; dit is een pincet met het bekje gelijk aan de kanten. Deze zie je ook veel gebruikt worden.
 • De schuine bek; dit pincet kun je goed gebruiken voor hele korte haartjes (stoppeltjes) weg te halen.
 • De ronde bek; voor de wat onervaren gebruiker. Is epileren nog geen routineklus voor jou dan adviseer ik deze pincet. Door de ronde bek maak je minder snel wondjes dan de rechte bek.
 • Automatische pincet; Deze pincet word veel gebruikt in de salon. Doordat het automatisch trekt om het naar elkaar toe te drukken kun je sneller werken. Dit is een minder populaire pincet voor het thuisgebruik.

Epileren is een tijdelijke ontharingsmethode. De haar blijft bij epileren wat langer weg dan b.v. bij scheren of ontharingscrème. Dit komt omdat je bij epileren niet alleen de haarschacht (wat boven de huid uitsteekt) maar ook de haarwortel verwijderd. Het haarzakje is kapot gemaakt en heeft even de tijd nodig om te herstellen en daarna zal de haar weer langzaam naar buiten komen. Hoe lang een haar met epileren wegblijft is gemiddeld 4 tot 6 weken maar heeft vooral te maken in welke groeifase de haar zich bevindt. Hier zal ik in een ander artikel wat dieper op ingaan.

De ‘perfecte’ wenkbrauw:

 • De haargroei is regelmatig
 • Beide wenkbrauwen hebben dezelfde vorm
 • De haren zijn regelmatig en glad van structuur
 • De basis (voorkant) is breder dan het eindpunt
 • De ruimte tussen het geopende ooglid en de wenkbrauw is net zo groot als de iris

De perfecte wenkbrauwen kom je niet zo heel vaak tegen maar je probeert zoveel mogelijk d.m.v. epileren de vorm te bereiken.

Vorm, dikte en lengte

Voor de vorm van je wenkbrauw is het basisprincipe dat 2/3 van de wenkbrauw omhoog moet lopen en 1/3 omlaag. Vanuit je basis ga je opwaarts werken naar het uiteinde. De basis moet mooi voortvloeien richting het uiteinde toe. En hoe hoog je kunt werken is afhankelijk van de ruimte van het bewegend ooglid en de wenkbrauw. Het beste resultaat is dat je iris van je oog nog een keer past op het ooglid.

De dikte van je wenkbrauw kan modebeeld bepalend zijn. Maar ook je natuurlijke vorm speelt hierin een rol. Op dit moment mag de wenkbrauw duidelijk in beeld zijn. Maar je kunt wel nagaan als je niet hele grote borstels van jezelf hebt je dit ook niet kunt epileren. Het is in ieder geval belangrijk dat je basis breder is dan je uiteinde.
Voor de lengte is er een eenvoudig trucje om dit goed te kunnen bepalen.Je legt een potlood naast de neusvleugel richting de wenkbrauw naar boven toe. De haartjes die buiten het potlood vallen (bij de neusbrug) mag je bij de basis van de wenkbrauw weg epileren.

Dan leg je het potlood vanaf de neusvleugel schuin langs je buitenooghoek naar het uiteinde van de wenkbrauw. Alles wat daar buiten valt mag ook weg geëpileerd worden. Het is een feit dat de meeste wenkbrauwen wat aan de korte kant zijn maar dan is het juist mooi om dit bij te tekenen met een wenkbrauwpotlood of eventueel met wenkbrauwpoeder.

IMG_1262

Belangrijke punten bij het epileren:

 • Span de huid tussen je vingers waar je epileert. Zo heb je veel minder
  kans op wondjes en is het epileren ook minder gevoelig.
 • Voordat je gaat epileren de wenkbrauw en je pincet desinfecteren met alcohol. Dit i.v.m. de hygiëne. Alcohol van 70% is goed voor je pincet en 30-35% is goed voor de huid.
 • Trek het haartje eruit met de haargroei mee. Zo voorkom je dat je haartje afknapt. Zorg dat je het haartje goed bij het begin oppakt met je pincet. Zo voel je ook minder pijn.
 • Blijf met je pincet boven de huid. Hoe meer jij met het pincet langs je huid schuurt of drukt heb je weer eerder kans op wondjes maar ook je roodheid neemt hierdoor toe en meer kans op irritatie van de huid.
 • Ben je klaar met epileren, zorg er dan voor dat je je huid weer desinfecteert. Ook kun je een kalmerende crème na afloop aanbrengen om de huid te doen herstellen.

Eisen aan het resultaat

Kijk goed of;

 • Beiden wenkbrauwen zoveel mogelijk symmetrisch zijn
 • Dat de onderzijde van de wenkbrauwen een strakke lijn vormen. Ga niet te ver met het weghalen van haartjes want voor je het weet is je wenkbrauw superdun.
 • De haren op de neusbrug zo goed als weg zijn
 • Geen wondjes of beschadigingen
FacebookTwitterGoogle+Share

5 Comments on Epileren, we kunnen niet meer zonder.

 1. Kyara
  23 november 2016 at 22:43 (10 maanden ago)

  Hallo, super hoor maar 1 goede tip: zorg dat je mascara beter verdeeld is. En niet in klonters is, heeft een erg slordig effect.

  Groetjes

  Beantwoorden
 2. Kim ter Stege
  12 maart 2015 at 20:37 (3 jaar ago)

  Leuk. Zelf hou ik liever de richtlijnen van Brow-queen Anastasia aan. Ik vind het namelijk niet mooi wanneer je vanaf je neusvleugel meet. Daar krijg je een erg brede neus van en ik vind het gewoon niet staan als je zo’n gat tussen je wenkbrauwen hebt.

  Ik vind de Anastasia wenkbrauwen echt het mooist. Zij meet naast het puntje van je neus, dus nog voor je neusvleugel. Dat geeft een mooie volle maar natuurlijke look! Maar iedereen heeft natuurlijk haar eigen voorkeur 😉

  Liefs, xo

  Beantwoorden
  • willemijn
   13 maart 2015 at 09:50 (3 jaar ago)

   Hoi Kim Bedankt voor je reactie! Ik vind zelf de producten van Anastasia ook erg fijn. Op zich komt de techniek van Anastasia overeen met de techniek die hier is uitgelegd. Als je het potlood goed neerlegt zoals beschreven en de dikte van het potlood meerekent mag er geen verschil zijn. De fout die nog wel eens gemaakt word is dat de dikte van het potlood niet meegerekend word. Dit zie ik ook vaak bij mijn studenten. De enige uitzondering is een brede neus, denk aan Aziatische mensen, dan gaan meettechnieken niet op en word het een kwestie van goed kijken en gevoel. Het belangrijkste is dat het eindresultaat past bij de vorm van het gezicht en de ogen. De techniek die ik heb uitgelegd is een basistechniek waar de meeste mensen wat mee kunnen. Liefs

 3. Yasmine
  14 februari 2015 at 12:17 (3 jaar ago)

  Handige tips! Alleen heb ik het probleem dat mijn wenkbrauwen niet gelijk zijn, de linker heeft een veel mooiere natuurlijke boog dan de rechtse… Kan je dit op één of andere manier in de hand werken?

  Beantwoorden
  • willemijn
   14 februari 2015 at 16:43 (3 jaar ago)

   Hoi Yasmine. Ik snap je probleem. Soms is het erg lastig om wenkbrauwen zoveel mogelijk symmetrisch te krijgen. Je kunt kijken of je basis bij de rechter wenkbrauw ook iets breder is dan de linker. Dan kun je van de basis wat haartjes verwijderen zodat je weer ruimte krijgt om opwaarts te epileren voor je boog. Ik hoop dat ik hiermee je vraag heb beantwoord. Als dit niet het geval is mag je mij ook een foto sturen van je wenkbrauwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *