Eerste hulp bij een droge huid

Nu het weer winter is hebben veel mensen last van een droge huid. Jullie kennen het gevoel waarschijnlijk allemaal wel: een rode schilferende huid die trekkerig en jeukend aanvoelt. Maar wat de meesten van jullie niet weten is hoe een droge huid ontstaat. Dat is nou exact wat ik jullie vandaag ga uitleggen!

image
Ondanks dat sommige mensen door leeftijd, erfelijke factoren of een huidaandoening meer kans hebben, kan iedereen te maken krijgen met een droge huid. Een droge huid is een huid waarvan de beschermings- of ook wel barrièrefunctie verstoort is. Dit komt doordat de huid een tekort heeft aan vet en vocht. Nu hoor ik jullie denken: dat klinkt logisch, maar wat is de barrièrefunctie?

Dat zal ik aan jullie uitleggen. Onze huid bestaat uit drie lagen: de opperhuid, lederhuid en onderhuids bindweefsel. De opperhuid produceert constant nieuwe cellen die langzaam opschuiven naar het bovenste laagje van de opperhuid. Dit laagje heet de hoornlaag en wordt ook wel huidbarrière genoemd. De ruimtes tussen de cellen is gevuld met huidvetten, deze werken als een soort cement en zorgen ervoor dat de cellen bij elkaar blijven. Daardoor verkrijgt de hoornlaag een afsluitende functie, kan de huid zijn vocht vasthouden en zijn wij beschermd tegen UV straling, schadelijke stoffen, bacteriën en schimmels.

Oorzaak
Wanneer er te weinig vet in de huid aanwezig is, verdwijnt de beschermende functie van de huid. Dat komt omdat de hoorncellen dan niet meer goed bij elkaar blijven. Zonder vetlaag zullen de cellen langzaam loslaten. Dit begint bij de randen ( zichtbaar als schilfertjes) en vervolgens zullen de cellen helemaal loslaten. Je kunt dit vergelijken met verf op een kozijn die uitdroogt, barst en afbladdert. Hierdoor is de hoornlaag beter doorlaatbaar, kan er vocht uit de huid verdampen en droogt deze uit. Tevens kan je last krijgen van schilfers en kloofjes. Verder ontstaat er het risico dat bacteriën de huid binnendringen waardoor er ontstekingen kunnen ontstaan.

Waardoor?
Huidvetten kunnen al weggespoeld worden door zeep en warm water te gebruiken. Daarnaast zorgen zonlicht, vrieskou, gure wind en cv voor een droog klimaat waardoor vocht gemakkelijker verdampt in de atmosfeer. Ook is het zo dat naarmate we ouder worden de huid niet meer optimaal zijn vocht kan vasthouden, dit komt omdat de celdeling langzamer gaat.

Heb je last van een droge huid?
Probeer dan eens een laagje vaseline voor het slapen gaan. Hierdoor ontstaat een vette laag waardoor de huid rust krijgt. De huid produceert dan vanzelf huidvetten die de weggespoelde vetten vervangen. Overdag kan er gebruik gemaakt worden van een crème en lippenbalsem zonder alcohol en parfum. Dit zijn namelijk stoffen die de huid juist uitdrogen. Ben je benieuwd of de crème of lippenbalsem die jij gebruikt voor een droge huid zorgen? Reageer dan hier of via social media, dan kijk ik even met je mee!

FacebookTwitterGoogle+Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *