De zin en onzin van huidverbetering met laser- en lichttherapie.

Tegenwoordig is laser- en lichttherapie niet meer weg te denken uit het behandelaanbod voor huidverbetering. Het wordt gepresenteerd als het wondermiddel om vele huidaandoeningen te verhelpen. Kan dit ook echt met laser- en lichttherapie of ligt dit toch wat genuanceerder?

Het verschil tussen licht en laser?

Het woord laser is oorspronkelijk een afkorting van Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation (in het Nederlands: lichtversterking door gestimuleerde uitzending van straling). Het woord wordt echter voor zoveel gebruikt dat niemand het meer ziet als een afkorting. Een laserapparaat is in staat om licht uit te filteren tot 1 golflengte (1 kleur licht uit de regenboog). Het grote voordeel van laser, is dat de straal coherent is (alle deeltjes volgen hetzelfde patroon) en daarnaast ook parallel (gaat dezelfde kant op). Hierdoor is een laserstraal van begin tot eind even dik. Voordeel: deze unieke eigenschap maakt het mogelijk om met laser heel nauwkeurig een bepaald doel te raken wat reageert op de uitgefilterde golflengte. Daardoor is laser heel voorspelbaar en relatief veilig (heeft daarom de voorkeur bij een donkere huid). Nadeel: is dat je voor elke golflengte een ander laserapparaat nodig hebt (erg kostbaar).

IPL is de afkorting voor Intense Pulsed Light. Dit principe berust ook op licht. Alleen wordt het niet zo nauwkeurig uitgefilterd als bij een laser. Bij deze methode wordt het licht door speciale filters gehaald. Het licht is hierdoor niet zo specifiek afgestemd als bij een laser. Daardoor raak je altijd meer dan alleen het beoogde doel. Voordeel: mogelijkheid om met 1 apparaat meerdere doelen te raken (relatief goedkoop). Nadeel: het werkt niet zo specifiek als laser en brengt daarom meer risico’s met zich mee (daardoor bijvoorbeeld niet geschikt voor een donkere huid omdat het dan ook op het pigment van de huid reageert. Dit geeft kans op verbranding!)

Waarvoor in te zetten m.b.t huidproblematiek?

Laser is door zijn specifieke eigenschappen heel goed te gebruiken om bepaalde structuren in de huid te verhitten. Belangrijke doelen zijn: pigment, hemoglobine (zorgt voor rode kleur) in het bloed en water. Door het gebruik van de juiste golflengte kan bijvoorbeeld selectief een bloedvat verhit worden (en dichtgeschroeid) terwijl de rest van de huid geen schade oploopt. Daarnaast is het ook mogelijk om dunne laagjes van de huid af te schaven d.m.v. verdamping van water. Hierdoor kunnen vele huidaandoeningen, waarbij kleur en/of water betrokken is, behandeld worden met laser.

Voorbeelden van een aantal geschikte huidaandoeningen:

 • Tatoeageverwijdering
 • Overmatige beharing
 • Vaatjes
 • Pigmentvlekken
 • Littekens
 • Rimpels

tattoo-631211_1280

Resultaat 

Het resultaat van een laserbehandeling is gebonden aan leeftijd, hormonale- en omgevingsfactoren. Daardoor is van te voren niet exact te voorspellen welk eindresultaat een behandeling zal opleveren. Vaak kan een goed opgeleid en ervaren behandelaar wel een indicatie geven. Wat ik altijd zeg; De meeste aandoeningen zijn wel te verminderen maar niet te verhelpen door middel van laser. Om als voorbeeld te nemen: bij het laseren van vaatjes nooit meer dan 70% vermindering van het aantal zichtbare. Daarnaast attendeer ik mensen erop dat nieuwvorming onder invloed van hormonen, zon en leefstijl niet te voorkomen is. Iemand die veel in de zon komt zal eerder nieuwvorming krijgen dan iemand die vaak binnen zit. Daardoor is 100% vermindering niet realistisch om te beloven en zijn herhalingsbehandelingen in de toekomst altijd nodig. In principe geldt dit voorbeeld in meer of mindere mate voor alle soorten laserbehandelingen.

Behandelaars

Het werken met lasers en huidverzorging op zich is in Nederland helaas (nog) geen beschermd beroep, hierdoor kan iedereen zich huidspecialist noemen. Ook zonder diploma’s kun je gewoon zware lasers kopen, een bordje op de deur hangen en een eigen praktijk starten. Daardoor zijn er helaas ook mensen aan het werk die niet zijn gediplomeerd of goed zijn opgeleid. Hierdoor gebeuren er helaas vaak ongelukken. Een tijdje geleden had Radar hier nog een uitzending over. Helaas ben ook ik tijdens mijn werk als huidtherapeut al vaak mensen tegengekomen die door ondeskundige behandelingen last hadden van witte plekken, donkere plekken, littekens, brandwonden en blijvende schade aan de huid. Ik vind het dan ook ongelooflijk dat mensen niet specifiek opgeleid hoeven te zijn om met laser te werken. Sommige lasers zijn zo krachtig dat ze een gat kunnen schieten in de behandelstoel. Laat staan wat dit met een huid kan doen… Gelukkig is minister Schippers van Volksgezondheid hard bezig om hier een einde aan te maken. Zij wil ervoor zorgen dat alleen nog gediplomeerde behandelaars dit soort behandelingen mogen uitvoeren. Ik ben hier een groot voorstander van!

FacebookTwitterGoogle+Share

6 Comments on De zin en onzin van huidverbetering met laser- en lichttherapie.

 1. sherry
  15 maart 2015 at 00:02 (3 jaar ago)

  Helaas zijn er tegenwoordig steeds meer onopgeleide personen die hun werk niet goed doen. Gevaarlijk voor de consumenten. Pffff tegenwoordig moet je extra op je hoede zijn. Tijd voor drastische veranderingen.

  Beantwoorden
  • conchita
   17 maart 2015 at 09:00 (3 jaar ago)

   Daarom is mijn advies om totdat de wet is aangepast, behandelaars altijd te vragen naar hun diploma. Gediplomeerde mensen zijn altijd terug te vinden via beroepsverenigingen of kwaliteitsregisters.

 2. Beau
  13 maart 2015 at 20:05 (3 jaar ago)

  Wat akelig dat er mensen zijn die onopgeleid met een laser werken,,ik hoop dat de regels hier omtrent snel aangepast gaan worden!

  Beantwoorden
  • conchita
   14 maart 2015 at 18:27 (3 jaar ago)

   Beau, bedankt voor jouw reactie. Begin zomer wordt waarschijnlijk uitsluitsel gegeven over de nieuwe wetgeving. Hopelijk is dit voldoende om laser- en lichtbehandelingen veiliger te maken voor de consument. Daar is iedereen mee geholpen.

 3. Nailfinity
  12 maart 2015 at 19:19 (3 jaar ago)

  Ik ben in behandeling bij het SNIP in het AMC. Ze gebruiken een Q-switched laser.

  Beantwoorden
  • conchita
   12 maart 2015 at 19:48 (3 jaar ago)

   Bij SNIP Amsterdam ben je echt in heel goede handen. Dat is het beste nederlandse expertise centrum op het gebied van pigmentstoornissen. Toevallig werkt daar ook een collega huidtherapeut. De q-switched word inderdaad heel vaak ingezet voor tatoeageverwijdering en het behandelen van sommige pigmentstoornissen. het is namelijk één van de beste behandelmethoden hiervoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *