De zin en onzin van gezichtsbehandelingen

Ik heb tijdens mijn spreekuur al ontzettend vaak de vraag gekregen; of het wel zin heeft om een gezichtsbehandeling te ondergaan? Dit is op zich niet zo raar, over gezichtsbehandelingen wordt veel gezegd en geschreven. Door de overkill van informatie zijn feiten en fictie vaak moeilijk uit elkaar te houden. Om jullie erbij te helpen om een keuze te maken heb ik een aantal dingen op een rij gezet. Hierbij wil ik specifiek benoemen dat ik laserbehandelingen buiten beschouwing heb gelaten. Ik vind namelijk dat deze behandelingen niet in deze categorie thuishoren.

image

Willemijn in relaxmodus!

feiten

 • Een gezichtsbehandeling kan mits hij goed wordt uitgevoerd en er gebruik wordt gemaakt van de juiste producten een prachtige aanvulling zijn op je huidverzorging. Je leest het goed ‘’aanvulling’’, want het staat buiten kijf dat gezichtsbehandelingen niet noodzakelijk zijn voor een gezonde huid. Met alleen goede huidverzorging kan je ook al een eind komen. Het is zelfs zo dat je dagelijkse huidverzorgingsroutine belangrijker is dan zo nu en dan een behandeling. Maar dat terzijde, ik kom hier namelijk in een latere blogpost op terug.
 • Het effectief al dan niet schadelijk zijn van een gezichtsbehandeling valt of staat met de gebruikte producten. Een onnodig agressieve behandeling (bijvoorbeeld een te diepe peeling) kan de huid beschadigen. Ook is het belangrijk dat er geen huidirriterende producten worden gebruikt zoals bijvoorbeeld: geurstoffen, sodium lauryl sulfate, kamfer, mint, menthol, eucaliptus, citrussap en olie

Fictie

 • Een gezichtsbehandeling is altijd ontspannen? Helaas zijn de meest effectieve behandelingen niet ontspannen. Hiervoor geld letterlijk: wie mooi wil zijn moet pijn lijden. Als je wilt ontspannen kan je beter een massage nemen.
 • Ik kan met thuisverzorgingsproducten hetzelfde bereiken als met een behandeling? Helaas, dit is niet zo. Voor sommige huidproblemen is het nodig om met diepere peelings en/of apparatuur te werken. Deze zijn in Nederland alleen voor professionals beschikbaar. Gezien de expertise die er voor nodig is om deze behandelingen veilig uit te voeren, raad ik het ook ten zeerste af om hier zelf mee te experimenteren.
 • Een gezichtsbehandeling is een oplossing voor alle huidproblemen? Zoals eerder genoemd kan een gezichtsbehandeling geen vervanging zijn voor je dagelijkse huidverzorgingsroutine. Ook zijn sommige huidproblemen alleen op te lossen d.m.v. laser, medicatie, fillers of chirurgisch ingrijpen.

Welke resultaten kan men bereiken met een Gezichtsbehandeling?

 • Grondige reiniging
 • Professioneel verwijderen van mee-eters , gerstekorrels en pustels (gele etterkopjes). Als je dit zelf doet beschadig je de huid vaak onnodig.
 • Het exfolieren (verdunnen) van de huid met milde scrub, lysing, microdermabrasie of chemische peeling. Dit verwijderd dode huidcellen waardoor de huid tijdelijk gladder wordt.
 • Exfoliatie met bij voorkeur BHA (beta hydroxy zuren) i.v.m. vet- en daardoor porie-indringende eigenschappen, kan zelfs de vorm en functie van de porie verbeteren, wat het ontstaan van mee-eters en puistjes remt.
 • Het vervagen van pigmentatie en fijne lijntjes met behulp van BHA, AHA (alfa hydroxy zuren) of TCA (Trichloorazijnzuur) behandelingen.
 • Tijdelijke een minder droge huid omdat het zelfhydraterende systeem van de huid gestimuleerd wordt m.b.v. producten (zie artikel: ‘’Eerste hulp bij een droge huid’’).
 • Professionele advisering m.b.t. huidverzorgingsroutine. Een goede behandelaar kan producten adviseren die specifiek bij de behoefte van jouw huid past.

 Welk resultaat kan er niet worden bereikt?

 • Acne genezen: acne is namelijk hormonaal gerelateerd. Een gezichtsbehandeling pakt alleen de uitwendige verschijnselen aan.
 • Pigment permanent vervagen: dit is altijd tijdelijk en moet worden bijgehouden.
 • Als vervanging dienen voor Botox, fillers of laser.
 • De huid verstrakken: dit kan alleen m.b.v. laser, radiofrequentie of een facelift.
 • Donkere kringen onder de ogen verhelpen: dit heeft te maken met de dikte van de huid, deze wordt niet beïnvloed door een gezichtsbehandeling. Maar wil je dit verbergen gebruik dan een concealer.
 • Rosacea/ extreme roodheid verhelpen: dit is namelijk een huidziekte en behoeft een speciale aanpak. Over behandelmogelijkheden kan je meer lezen op huidinfo. 
 • Vaatjes minder zichtbaar maken. Dit kan alleen met behulp van een laser.

Om jullie te inspireren benoem ik hieronder een aantal van mijn favoriete merken;

 • Obagi medical/ ZO skin health
 • Image Skincare
 • Paula’s Choice Skincare
 • Uncover Skincare
 • Clinique

Ik hoop jullie hiermee voldoende geïnformeerd te hebben om even een keuze te kunnen maken voor de juiste gezichtsbehandeling. Mochten jullie nog vragen hebben, stel ze dan gerust hieronder. Ik beantwoord deze graag.

Liefs Conchita

 

 

 

FacebookTwitterGoogle+Share

4 Comments on De zin en onzin van gezichtsbehandelingen

 1. Beau
  10 februari 2015 at 10:23 (3 jaar ago)

  Zeer interessant artikel om te lezen, fijn dat jij eerlijk bent in wat er wel en niet bereikt kan worden met een gezichtsbehandeling

  Beantwoorden
  • conchita
   21 februari 2015 at 19:37 (3 jaar ago)

   Beau, bedankt voor je leuke reactie. Ik vind het erg belangrijk om mensen goede voorlichting te geven. Je kan heel veel bereiken op het gebied van huidverbetering door middel van productgebruik en behandeling. Alleen is het wel belangrijk om duidelijk te zijn in wat wel en niet bereikt kan worden. Dan kan iedereen iets kiezen wat passend is.

 2. Mijn Kleine Geheimpjes
  9 februari 2015 at 19:46 (3 jaar ago)

  Fijne post! Helaas heb ik zelf al op de harde, dure manier kennis gemaakt met welke dingen werken en niet werken. Vooral qua huidverzorging voor thuis. Eigenlijk zouden sommige producten gewoon niet verkocht mogen worden, stom eigenlijk dat daar geen richtlijnen voor zijn!

  Al met al heb ik door info van de schoonheidsspecialiste, therapeut, Paula Begoun en Jetske Ultee nu een erg fijn regime gevonden waar mijn huid eindelijk écht baat bij heeft.

  Héél fijn om te zien dat de merken die ik gebruik ook in jouw favorietenlijstje staan :)

  Beantwoorden
  • conchita
   9 februari 2015 at 20:23 (3 jaar ago)

   Dankjewel, wat vervelend dat je zulke nare ervaringen hebt opgedaan. Helaas hoor ik dit erg vaak voorbij komen. Dat is voor mij ook één van de redenen om deze artikelen te schrijven. Fijn om te horen dat je uiteindelijk wel een huidverzorgingsregime hebt gevonden wat bij je past. Dat kan je huid echt maken of breken. Wat leuk dat je de producten van Jetske Ultee en Paula Begoun kent. Ik ben een groot fan van hun producten. Je ziet de huid daardoor echt opknappen. Misschien wel grappig om te weten: dat komt door Jestske Ultee, zij heeft een gedeelte van mijn opleiding verzorgt toen ik als huidtherapeut bij de Velthuiskliniek werkte. Het is een erg inspirerende dame!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *