De zin en onzin van antirimpelcrème

Rimpels, iedereen krijgt er een keer mee te maken!  Waar de één  er niet warm of koud van wordt, doet de ander er alles aan om ze te voorkomen en verminderen.  Hier speelt de cosmetica-industrie slim op in door allerlei antirimpelproducten op de markt te brengen. Als consument word je bedolven onder een wirwar aan antirimpelproducten met  unieke ingrediënten, formules en speciale technologieën. Maar doen deze producten nou allemaal wel wat ze beloven?  Vandaag ga ik uitleggen wat er wel en niet verwacht kan worden van antirimpelcrème. Om het voor jullie gemakkelijk te maken zal ik proberen om het zo simpel mogelijk te houden.

Barrière functie van de Huid

Onze huid bestaat uit drie lagen: de opperhuid, lederhuid en het onderhuids bindweefsel. De opperhuid produceert constant nieuwe cellen die langzaam opschuiven naar het bovenste laagje van de opperhuid. Dit laagje heet de hoornlaag en wordt ook wel huidbarrière genoemd. De ruimtes tussen de cellen is gevuld met huidvetten, deze werken als een soort cement en zorgen ervoor dat de cellen bij elkaar blijven. Daardoor verkrijgt de hoornlaag een afsluitende functie, kan de huid zijn vocht vasthouden en zijn wij beschermd tegen UV straling, schadelijke stoffen, bacteriën en schimmels.

Daarnaast ligt er tussen de opperhuid en lederhuid een vlies, het basaalmembraan.  Dit vlies heeft een afsluitende werking en wordt ook wel  ‘’Reinse barrière’’ genoemd. Het zorgt ervoor dat stoffen niet zomaar in de levende cellenlaag kunnen binnendringen. Bovengenoemde structuren zorgen ervoor dat stoffen van buitenaf niet zomaar ons lijf kunnen binnendringen. Tegelijkertijd zorgt dit er ook voor dat het heel moeilijk is om werkstoffen in de levende cellenlaag te krijgen. Dan hebben we het er nog niet eens over dat ze daar ook nog moeten gaan werken!

In welke laag ontstaan rimpels?

De lederhuid zorgt voor de stevigheid van de huid. Door het natuurlijke verouderingsproces wordt op den duur minder collageen (bindweefsel) en elastine in de lederhuid aangemaakt. Hierdoor wordt de lederhuid op sommige plekken dunner waardoor er uiteindelijk rimpels zullen ontstaan. Vaak worden deze als eerste zichtbaar op plekken waar de huid veel beweegt (mimische rimpels) zoal de welbekende fronsrimpel.

Penetratiediepte en effectiviteit werkstoffen

Om rimpels effectief aan te pakken moeten producten dus tot in de lederhuid binnendringen om daar de aanmaak van collageen- en elastinevezels te stimuleren. Tot nu toe is vitamine A zuur(>0,05%) de enige werkstof waarvan bewezen is dat het deze specifieke rimpel verminderende eigenschappen bezit (alleen op fijne lijntjes).

Omdat vitamine A zuur in zijn oorspronkelijke vorm diep in de lederhuid doordringt en daar  de huidfysiologie verandert, valt het onder de geneesmiddelenwet en is het alleen op recept verkrijgbaar. In Nederland mogen alle producten met dergelijke eigenschappen niet vrij in drogisterijen en parfumerieën verkocht worden. Dit omdat het gebruik van deze middelen teveel risico’s met zich meebrengt.

Alhoewel er tegenwoordig wel een aantal werkstoffen zijn die echt wat doen voor de huid en niet onder de geneesmiddelenwet vallen, voegen fabrikanten dit niet graag toe aan crèmes die in de drogisterij en parfumerie verkrijgbaar zijn (of in een heel laag, en daardoor niet effectief, percentage). Begrijpelijk, want er kunnen namelijk nogal wat allergische reacties en huidirritaties optreden door deze stoffen (je wilt geen claim aan je broek). Daardoor hebben eigenlijk alle producten die je in de parfumerie of drogisterij kunt kopen slechts een hydraterende functie (dat wil niet zeggen dat ze slecht zijn!). Hierdoor zullen droogtelijntjes tijdelijk vervagen, maar aan echte rimpels doen ze niets. Hoe dit precies werkt kun je lezen in artikel: eerste hulp bij een droge huid

11146265_10206406214219137_1727439288670193567_n

Welke producten kan ik kopen?

Als eerste zou ik je willen adviseren om een goede zonnebrandcrème te kopen. Het is namelijk zo dat 90% van de huidveroudering ontstaat door blootstelling aan de zon. Zonnebrandcrème is dan ook, met stip, de beste antirimpelcrème. Meer hierover kan je lezen in mijn artikel: zonnebank zo zonde

In het artikel: ‘’huidverzorging na je 30ste een wereld van verschil’’, heb ik al een aantal dingen uitgelegd over het huidverouderingsproces en preventieve maatregelen. Hierin vertelde ik al dat (professionele) peelingen met hoge concentraties glycolzuur of salicylzuur een gunstige invloed hebben op het huidverouderingsproces. Ze verminderen pigmenschade, verbeteren de celdeling en stimuleren de aanmaak van collageen. Dit is natuurlijk geen product wat vrij verkrijgbaar is, maar het werkt wel goed.

Daarnaast  bestaan er tegenwoordig ook cosmeceuticals. Dit zijn producten waarin hoge concentraties werkstoffen zijn gestopt en die daardoor tussen de normale cosmetica en medicatie invallen. Omdat deze producten bij ondeskundig gebruik huidirritatie kunnen veroorzaken, zijn ze vaak alleen verkrijgbaar bij  geselecteerde artsen, huidtherapeuten en schoonheidsspecialisten. Het veilig gebruik van deze producten vraagt, ondanks de vrije verkrijgbaarheid, echt om gedegen begeleiding. Mooie voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de productlijnen van dokter Obagi en Image skincare.

Zo zijn er bijvoorbeeld crèmes met 1% retinol verkrijgbaar. Dit wordt in de huid omgezet in vitamine A zuur. Uit onderzoek is gebleken dat deze producten bij goed gebruik net zo effectief kunnen zijn als 0,05% vitamine A Zuur. En het mooie is dat ze zonder recept verkrijgbaar zijn. Daarnaast zijn er ook crèmes verkrijgbaar  waarin hoge concentraties vitamine C (>4%) zitten. Ook dit stimuleert de aan maak van collageen in de huid en daarnaast vermindert het pigmentvlekjes.

Verwachtingen?

Alhoewel je met huidverzorging niet alle rimpels kan wegnemen kan je wel preventief werken en de algehele huidconditie aanzienlijk verbeteren. Daarnaast is het mogelijk om fijne lijntjes te vervagen (zoals kraaiepootjes). Helaas is het niet mogelijik om diepe expressielijnen zoals in de neuslippenplooi  of fikse huidverslappingen van bijvoorbeeld de kaaklijn te verbeteren. Hiervoor zijn behandelingen zoals een: facelift, injectables of lasertherapie beter geschikt.

Check de percentages

Omdat werkstoffen zoals vitamine C en Retinol in hoge percentages huidirritatie kunnen veroorzaken, kiezen veel fabrikanten ervoor om lagere percentages in hun producten te stoppen. Controleer daarom altijd op de verpakking of de percentages in de crème wel hoog genoeg zijn. retinol is werkzaam bij een percentage van tenminste 1% en vitamine C is werkzaam vanaf 4%. Bij te lage percentages zullen de werkstoffen niet voldoende werken en is het zonde van je geld om de producten te kopen.

Verpakking

Omdat vitamine A zuur, Retinol of vitamine C gevoelig is voor zonlicht en zuurstof, moet je er altijd op letten dat deze producten licht- en luchtdicht verpakt zijn.  Als dit niet het geval is, oxideren de werkstoffen en zullen de crèmes niet meer werken.

Marketing mythe lastig te doorbreken.

Omdat we al jarenlang  bestookt worden met allerlei claims m.b.t. antirimpelcrème.  Zijn veel mensen hierin gaan geloven.  Dit geloof is zo sterk dat radar hier een aantal jaren geleden een uitzending aan heeft besteed.

Voor mij als professional is het soms moeilijk om deze mythes te doorbreken. Mensen zijn zo geïndoctrineerd door de industrie dat ze soms tegen beter weten in blijven geloven in de reclameleuzen. Dit vind ik vaak heel erg frustrerend! Naar mijn inziens is het jammer dat mensen soms veel geld uitgeven aan creme’s die niets meer doen dan het verfraaien van de bovenste huidlaag die uit voornamelijk uit dode cellen bestaat!!!

 

FacebookTwitterGoogle+Share

16 Comments on De zin en onzin van antirimpelcrème

 1. Reina
  12 november 2016 at 12:34 (10 maanden ago)

  ook al is vitamine C een heel goed ingrediënt. Het zal je rimpels niet vervagen. Dan moet je toch echt een Filler gebruiken. Ik gebruik ook een dagcreme met 4% vitamine C. Maar niet een lijntje is vervaagd helaas.

  Beantwoorden
 2. Diana
  5 augustus 2016 at 18:25 (1 jaar ago)

  Ik lees veel over goji creme , en dat het rimpels bijna volledig laat verdwijnen, je ziet ook voor en na foto’s. Het komt elke keer op facebook voorbij , klopt dit ?

  Beantwoorden
  • ines
   1 september 2017 at 11:05 (3 weken ago)

   Ik ben het aan het uitproberen… Denk niet dat het zo’n groot verschil gaat uitmaken maar verslechten lijkt het me ook niet te doen,, (nog maar 2 dagen ah gebruiken). Alleszins aangenaam in gebruik en trekt direct in.. wordt vervolgd..

 3. Dagmar
  13 april 2016 at 13:05 (1 jaar ago)

  Hallo,

  Gaat het hier om massapercentages of volumepercentages van retinol en vitamine C? Hoe kun je dit vinden in de ingredientenlijst?

  Met vriendelijke groeten,

  Dagmar

  Beantwoorden
 4. diana
  9 april 2015 at 15:20 (2 jaar ago)

  heel verhelderend artikel. zonnebrand draag ik al elke dag (sinds ik weet dat de zon de grootste boosdoener is).
  maar ben nu ook opzoek naar een goede antirimpel middel.

  ik had eigenlijk mijn oog laten vallen op iets met Hyaluronzuur. ik heb er geen verstand van, maar het klonk heel veelbelovend. er stond ook bij dat het goed was als je huid veel blootgesteld wordt aan de zon. maar als ik op je artikel afga zou dit dus ook gebakken lucht zijn?

  Beantwoorden
  • conchita
   9 april 2015 at 18:58 (2 jaar ago)

   Hallo Diana, Hyaluronzuur is geen slecht ingrediënt. Alleen is het belangrijk dat het wel op de juiste manier wordt ingezet. Hyaluronzuur heeft de eigenschap dat het grote hoeveelheden water aan zich kan binden. Deze stof komt van nature voor in onze huid en speelt een grote rol in de vochthuishouding. Ook vervuld het een functie in het verstevigen van collageen (bindweefsel). Door huidveroudering neemt de hoeveelheid hyaluronzuur in de huid af. Daardoor wordt de huid droger en minder elastisch. Omdat hyaluronzuur lichaamseigen is en natuurlijk afbreekbaar. Wordt het als ingrediënt in afbreekbare fillers gebruikt. Deze producten kunnen plaatselijk worden ingespoten om rimpels op te vullen (laat dit altijd door een erkend arts doen). Het moet worden ingespoten omdat hyaluronzuur bij applicatie niet zelf tot in de levende cellenlaag kan doordringen. Toegevoegd in een crème heeft hyaluronzuur enkel een hydraterende functie. Doordat het een oppervlakkig laagje over de huid legt hersteld het de vochtbalans van de huid en zorgt het ervoor dat droogtelijntjes verdwijnen. Dit zorgt voor een snel resultaat. Dit is één van de redenen waarom het veelvuldig in antirimpelcrèmes wordt gebruikt. Het werkt super hydraterend, is hierdoor ook een goed ingrediënt (in huidcrème) maar het doet niets aan de echte rimpels!

  • diana
   9 april 2015 at 20:25 (2 jaar ago)

   hoi,

   dankjewel voor je uitgebreide antwoord. was nog niet echt van plan om aan de fillers te gaan 😉 zo erg is het nog niet met m’n huid gesteld. alleen hele lichte lijntjes rond de ogen en voorhoofd, echt rimpels noem ik t nog niet. misschien is dit dan voor nu nog prima voor mij, en dan ga ik als ik iets ouder ben (rond de 30) over op die dingen die jij zei (of toch nog de fillers hihi)

   erg fijn dat je de tijd nam voor mijn vraag!

  • Denise
   10 april 2015 at 07:48 (2 jaar ago)

   Hoi Diana,

   Ik heb zelf een maand terug fillers gebruikt met Hyaluronzuur bij kliniek dokter frodo. Ik ben erg positief over fillers en vind het een goed alternatief om op een natuurlijke manier je rimpels te verminderen. Ik zie er nu een stuk minder vermoeid uit zonder dat mijn omgeving denkt: “Wow, wat heeft zij gedaan met haar gezicht”!

 5. YLdailylife
  9 april 2015 at 12:06 (2 jaar ago)

  Heel interessant artikel. Ik heb er echt wat van opgestoken :)

  Beantwoorden
  • conchita
   9 april 2015 at 12:30 (2 jaar ago)

   Leuk, hier doe ik nou voor. Wil heel graag bewustwording creëren.

  • conchita
   9 april 2015 at 12:25 (2 jaar ago)

   Hallo Laura, wat een goede vraag! Ik zag net dat ik vergeten was om het er expliciet te vernoemen (heb het er snel bij gezet). Retinol is werkzaam bij een percentage van tenminste 1% en Vitamine C is werkzaam vanaf een percentage vanaf 4%.

 6. Nailfinity
  9 april 2015 at 10:43 (2 jaar ago)

  Er is zoveel op de markt te krijgen wat gewoon geld weggooien is. Het beste is, naar mijn idee, om preventief te werken. Ik smeer al vanaf m’n 16e producten met een UV werende werking, dus een “zonnebrandcrème. Dat heeft echt zijn werking want de fijne lijntjes zijn bij mij, dertiger, nog altijd niet aanwezig. Ik heb een vrij droge huid dus ik gebruik producten die goed hydrateren.

  Beantwoorden
  • conchita
   9 april 2015 at 12:27 (2 jaar ago)

   Hallo Nailfinity, Ik moet je hier gelijk in geven. Preventie is de beste methode. Zoals in het artikel al benoemde kan je met een goede zonbescherming veel bereiken. Het zou voor jou nog wel een tip kunnen zijn om een product met vitamine C te gaan gebruiken.

 7. Kaoutar
  9 april 2015 at 10:11 (2 jaar ago)

  Interessant artikel. Ook ik ben (nu) al bang voor de rimpels. Terwijl ik megajong nog ben. Maar het is denk ik zoals je zei; marketing mensen weten het altijd zo te brengen waardoor je veel geld uitgeeft aan dure crèmes. Kan je misschien specifieke cremes noemen die alle stoffen bevatten die jij hier boven benoemd? k zie namelijk dat bv Image Skincare weer verschillende producten heeft. Bestaat er dus een creme die al deze producten/stoffen bevatten? Of moet ik het op de Vitamine A creme houden?

  Beantwoorden
  • conchita
   9 april 2015 at 12:46 (2 jaar ago)

   Beste Kaoutar, ik heb net op jouw blog gekeken om te kijken hoe oud je bent maar helaas kan ik dat niet zien. Zoals je zelf aangeeft ben je nog megajong. Hier van uitgaande zou ik niet direct crème met retinol of vitamine A zuur adviseren. Weliswaar wordt dit soms bij jonge mensen ingezet maar dan enkel als er huidproblemen zijn. Als je in het bezit bent van een gezonde huid zou mijn advies zijn om een goede zonnebrandcrème in combinatie met vitamine C te gebruiken. Daarnaast zou je zo nu en dan een oppervlakkige peeling met glycolzuur kunnen nemen. je huid gaat er hierdoor frisser en egaler uitzien. Dit effect kan worden bijgehouden door thuis een exfoliant te gaan gebruiken. Ik adviseer meestal pas vanaf 30+ de retinol crème i.v.m. huidveroudering. Zowel Image Skincare als Obagi hebben producten waarin tenminste 4% vitamine C zit. Andere merken die dit ook hebben zijn Uncover Skincare en Paula’s choiche. Als je op hun websites kijkt kan je de producten makkelijk vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *