De do’s en don’ts over huidverzorging bij baby’s

Als kersverse moeder wordt je bedolven met allerlei mooie producten in gratis pakketten en krijg je veel verschillende adviezen. Op een gegeven moment zie je door de bomen het bos niet meer. Toen ik zes maanden geleden moeder werd, heb ik ook ervaren hoe moeilijk het is om niet vallen voor de mooie verpakkingen en flesjes. Maar zijn al deze producten wel echt zo goed als hun  marketingafdeling ons wil doen geloven? Om het voor jullie gemakkelijker te maken om zelf te kiezen heb ik een aantal dingen op een rijtje gezet.

Foto door: Heidie Focus

Onze Ninouk

Zo zacht als een babyhuidje, is een uitspraak die je vaak hoort. Helaas is de huid van een baby ook extra kwetsbaar, hij is namelijk nog niet helemaal ontwikkeld. De babyhuid is 5x dunner dan een volwassen huid, de zuurgraad is niet gestabiliseerd en de opperhuid is nog niet gesloten. Hierdoor raakt een babyhuid sneller geïrriteerd, kunnen stoffen makkelijker binnen dringen en droogt hij sneller uit. Het duurt gemiddeld wel vier jaar voordat een babyhuidje helemaal ontwikkeld is.

Daarom is het verstandig om milde producten te gebruiken. In mijn ogen betekent mild: zonder parfum. Naast het feit dat parfum kan irriteren, uitdrogen en een allergie kan veroorzaken, is nog steeds niet duidelijk of de ftalaten ( een groep chemische verbindingen die wordt gebruikt als weekmaker voor plastic en geurstofstabilisator) die in parfum zitten bij langdurig gebruik wel of niet schadelijk zijn voor de gezondheid. Uit onderzoek, dat uitgevoerd op 163 kinderen, bleek dat alle kinderen sporen van minimaal 1 soort ftalaten in hun urine hadden.

Heb je in het verleden geparfumeerde producten voor je baby gebruikt maak je dan niet gelijk zorgen. Het is namelijk zo dat in Nederland alleen producten mogen worden verkocht met wettelijk toegestane ingrediënten. Parfum staat niet op de lijst van verboden middelen, maar voor het geval dat in de toekomst andere conclusies worden getrokken, is voorkomen beter dan genezen!

Wisten jullie ook al dat een baby tot 6 maanden geen huidpigment kan aanmaken en daardoor in de zon bijna direct verbrand? Houd daarom je baby altijd uit de zon en gebruik  het liefste een zonnebrand met factor 30.

Naast bovenstaand adviezen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de babyhuid niet uitdroogt. Daarom is het belangrijk dat de vetlaag van de huid niet verwijderd wordt. Waarom dit belangrijk is kan je lezen in mijn artikel; Eerste hulp bij een droge huid.

Tips

  • Gebruik de eerste maanden geen zeep, dit ontvet.
  • Doe een baby niet te vaak (max 3x per week) en lang in bad (max 5 minuten), water droogt uit.
  • Gebruik badolie, dit beschermt de huid tijdens het baden.
  • Droog een baby goed af na het badderen, een vochtige huid is beter doorlaatbaar, gebruik geen talk. Uit onderzoek blijkt dat dit slecht gevolgen kan hebben bij inademing.
  • Smeer een baby na het badderen altijd in met een milde parfumvrije crème, hierdoor kan de huid weggespoelde vetten aanvullen.
  • Als je in de zon gaat met een baby gebruik dan zonnebrandcrème met factor 30.

Toen ik voor mijn pasgeboren dochter producten wilde kopen die aan bovenstaande eisen voldeden, kwam ik er achter hoe moeilijk het is om deze aan te schaffen. Dit is niet zo raar, uit een rapport van de voedsel en warenautoriteit uit 2007 bleek dat slechts 18% van de babyproducten parfumvrij was!  Ik vraag mij af in hoeverre dit vandaag de dag veranderd is. Als iemand weet of er een recenter onderzoek is, tips zijn van harte welkom! Omdat ik jullie graag wil helpen om goede producten te kiezen kom ik hier zeker in een latere blog op terug!

FacebookTwitterGoogle+Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *