Dagelijks je huid reinigen! Waarom?

Veel mensen vergeten om regelmatig hun huid te reinigen. Het grappige is dat men het heel normaal vindt om 2x per dag de tanden te poetsen omdat tandplak zich ophoopt en teveel negatieve invloed (geur, cariës) kan hebben op de tanden. Eigenlijk geldt dit precies hetzelfde voor de huid en wordt er daarom door professionals geadviseerd om de huid 2 maal daags te reinigen met een milde reiniging. Hoe en waarom beschrijf ik in dit artikel.

Hoe?

Het is belangrijk om de huid dagelijks te reinigen met de juiste reinigingsproducten. Hier bedoel ik mee, een zachte reiniging zonder irriterende stoffen ( alcohol, parfum, kleurstoffen etc.) en is afgestemd op jouw huidtype. Gebruik het liefst een water oplosbaar product die niet tot weinig schuimt. Hoe meer een product schuimt hoe agressiever dit op de huid zal reageren. De huid mag namelijk geen trekkerig gevoel geven na de reiniging. Dit is een signaal dat het product teveel vet ontneemt en vocht onttrekt en dit is schadelijk voor de huidbarrière, die bescherming bied tegen externe invloeden op de huid. Neem niet teveel product voor het reinigen. Dit is niet nodig en de kans dat er wat product blijft zitten is dan groter en zorgt vaak voor problemen.

Waarom met water reinigen niet voldoende is heeft te maken met het feit dat alleen water zich niet kan mengen met de natuurlijke vetten van de huid. Denk bijvoorbeeld aan als je je auto alleen zult afspuiten met water. De auto zal nog steeds niet schoon zijn. Hier heb je een autopoetsmiddel bij nodig die zich kan mengen met het oppervlakkige vuil.

Waarom?

Over het algemeen wordt de huid vaak 1x per dag wel gereinigd vanwege make-up.Maar niet alleen make-up is een reden waarom het zo belangrijk is om dagelijks te reinigen. Ook al draag je geen make-up, dit is toch echt een must!

Externe invloeden zoals uitlaatgassen en andere vuildeeltjes die zich in de lucht bevinden, komen op de huid te liggen. Dit samen met de opeengehoopte talg en dode huidcellen (dit proces gaat 24 uur per dag door) wordt het een aardige dikke onzuivere laag op de huid. Hierdoor kunnen de poriën verstopt en geïrriteerd raken waardoor de kans op puistjes en ontstekingen meer wordt. Als het oppervlakkige vuil dagelijks verwijderd wordt en het liefst s ‘morgens en voor het slapen gaan kunnen producten zoals een dure crème met bijvoorbeeld retinol beter door de huid opgenomen worden. Het is al heel lastig op werkzame stoffen door de huidbarière te laten komen. Dus de vuillaag maakt dit nog lastiger. Zonde van je portemonnee toch? Mocht je een extreem droge huid hebben en trekt je huid na een juiste reiniging sowieso, dan is het advies de reiniging te beperken tot alleen s’ avonds aangezien de extreem droge huid zo weinig vetten aanmaakt zal dit voldoende zijn.

FullSizeRender

Alles op een rij!

 • Reinig je huid zowel s ‘ochtends als s’ avonds (uitzondering bij extreem droge huidtypes)
 • Gebruik een milde reiniging afgestemd op jouw huidtype
 • Geen irriterende stoffen zoals parfum, alcohol, kleurstoffen etc. (er zijn er veel meer, bekijk hiervoor irriterende cosmetica ingrediënten op internet)
 • Gebruik een water oplosbaar product wat niet of nauwelijks schuimt
 • Gebruik niet teveel product

Voor een nog beter, egaler en stralender resultaat kun je de huid wat dieper reinigen d.m.v. een exfoliant. Zie uitleg bij artikel: Steel de show met een spiegelgladde huid

FacebookTwitterGoogle+Share

18 Comments on Dagelijks je huid reinigen! Waarom?

 1. Laura
  17 mei 2015 at 10:14 (2 jaar ago)

  Wat een goed artikel! Ik gebruik Garnier miracle water 2x op een dag, werkt heel goed X Laura

  Beantwoorden
  • willemijn
   17 mei 2015 at 15:50 (2 jaar ago)

   Bedankt voor je compliment! Ik hoor het meer Miracle Water! Het is altijd fijn dat een product goed bevalt en waar je huid ook goed op reageert X

 2. Beau
  16 mei 2015 at 17:58 (2 jaar ago)

  Vaste routine voor mij zowel s’avonds maar ook s’morgens 😉

  Beantwoorden
  • willemijn
   16 mei 2015 at 18:58 (2 jaar ago)

   Goed bezig Beau!
   Erg fijn dat je hier niet meer over na hoeft te denken en dit in je dagelijkse routine zit.
   Het scheelt echt zo veel voor je huid!

 3. Nesrin
  15 mei 2015 at 20:54 (2 jaar ago)

  Ik reinig mijn gezicht twee keer per dag en make-up gaat er altijd af.

  Ik twijfel nu of ik een elektrische reinigingsborstel moet kopen, ik lees er veel goeds over namelijk.

  Beantwoorden
  • willemijn
   16 mei 2015 at 18:57 (2 jaar ago)

   Hi Nesrin
   Zie de uitleg over het gebruik van een gezichtsborstel bij comment van Esra. Succes met het maken van je keuze, het reinigen gaat in ieder geval top!

 4. lin
  15 mei 2015 at 19:10 (2 jaar ago)

  Goede tips! Ik doe het s avonds inderdaad heel goed, maar in de ochtend dus eigenlijk niet echt op een koud washandje na 😉

  Beantwoorden
  • willemijn
   16 mei 2015 at 18:54 (2 jaar ago)

   Fijn om te horen, vind het ook erg leuk om de tips met jullie te delen.
   Beter 1x per dag met volle aandacht dan 2x per dag ff snel 😉

 5. Rani
  15 mei 2015 at 18:52 (2 jaar ago)

  Ik hou vooral van micellair water, echt superfijn om te gebruiken!

  Beantwoorden
  • willemijn
   17 mei 2015 at 15:47 (2 jaar ago)

   Ik hoor het inderdaad meer. Het is een product wat echt de trend zet op dit moment.
   Ik heb er zelf geen ervaring mee, wel zag ik dat het zonder parfum is, dus dat is al goed!

 6. Eveline
  15 mei 2015 at 13:56 (2 jaar ago)

  Ik moet hier echt beter op letten, s’avonds reinig ik goed, maar ’s morgens niet altijd. Het is inderdaad voor iedereen anders, maar kan je een product aanbevelen.?

  Beantwoorden
  • willemijn
   16 mei 2015 at 18:51 (2 jaar ago)

   Hoi Eveline
   Helaas is het heel moeilijk om een specifiek productadvies te kunnen geven zonder dat ik de huid heb gezien. Een product zonder toevoeging van parfum en wat niet of nauwelijks schuimt is vrij safe voor elke huid. Ongeparfumeerde producten zijn helaas erg schaars op de consumentenmarkt maar ze bestaan echter wel. Succes!

 7. Nailfinity
  15 mei 2015 at 13:51 (2 jaar ago)

  Ik reinig mijn huid ook 2x per dag. In de ochtend wat minder uitgebreid dan in de avond. Ik gebruik in de ochtend een fijne facewash en daarna een reiniger en toner en dan een dagcrème. In de avond reinig ik met Purity van Philosophy, die is echt ontzettend fijn.

  Beantwoorden
  • willemijn
   17 mei 2015 at 15:58 (2 jaar ago)

   Dat je de ochtend wat minder uitgebreid reinigt is ook geen probleem als je de avond ervoor al goed gereinigd hebt.:) Top!

 8. EsraElif
  15 mei 2015 at 12:40 (2 jaar ago)

  Leuk artikel! Ik reinig mijn huid ook twee keer per dag. Sinds kort gebruik ik ook een elektrische gezichtsborstel. Echt een geweldig apparaat! Ik merk nu al dat mijn huidstructuur beter wordt!

  Beantwoorden
  • willemijn
   16 mei 2015 at 18:45 (2 jaar ago)

   Hoi Esra bedankt voor je reactie! Graag geef ik je nog een tip geven over het gebruik van de gezichtsborstel. Het is inderdaad een super handig instrument om de reiniging intensiever te maken. Maar houdt de borstel goed schoon. En dan bedoel ik na het reinigen, de borstel reinigen met water en zeep en zeker een 15 min in de alcohol 70% laten weken, daarna weer uitspoelen met water. Bewaar je borstel altijd op een plek waar het niet vochtig is, dit i.v.m de bacteriën die zich in de borstel kunnen nestelen en weer hele vervelende huidirritaties kunnen veroorzaken. X

 9. come-moda
  15 mei 2015 at 12:00 (2 jaar ago)

  Leuk artikel, Ik reinig mijn huid in de ochtend en in de avond. 1x per week doe ik een maskertje op, I love it!

  Beantwoorden
  • willemijn
   16 mei 2015 at 18:40 (2 jaar ago)

   Dank je wel! Maskertje hoort er zeker bij 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *