Camoufleren, het onzichtbaar maken.

Een camouflageproduct gebruiken is al steeds meer bekend onder de vrouwen. Camoufleren betekend letterlijk, onzichtbaar maken. Krijg je met je foundation bepaalde plekjes in je gezicht niet weg? Lees dan mee hoe je het beste met een camouflageproduct de vervelende plekjes en/of lijntjes in je gezicht of kringen onder je ogen minder zichtbaar kunt maken.

Een camouflageproduct gebruik je om oneffenheden op het gezicht onzichtbaar te maken. Je hebt verschillende vormen van camouflageproducten, denk aan compacte vorm, vloeibare vorm, crème vorm maar ook zijn ze te gebruiken als potlood. Je kunt een camouflageproduct ook gebruiken om bepaalde gedeeltes van je gezicht op te lichten zodat de gezichtsuitdrukking een frisse look krijgt. Houd wel in de gaten dat je niet op alle kleine plekjes gaat focussen, je mag immers karakter houden in het gezicht.

Ik begin met een klein stukje kleurenleer. Het is belangrijk met make-up en vooral met camoufleren, dat je weet wat bepaalde kleuren voor elkaar kunnen betekenen.

Als we het over kleuren hebben dan spreken we over primaire, secundaire en complementaire kleuren(tertiaire kleuren).

 • Primaire kleuren: Hoofdkleuren, kleuren die niet vermengd zijn(rood, geel en blauw).
 • Secundaire kleuren: Mengkleuren, ontstaan door het mengen van 2 primaire kleuren.

               (rood-geel=oranje, geel-blauw=groen, blauw-rood= paars/violet)

                (oranje-blauw, groen-rood, paars/violet-geel)

Complementaire kleuren hebben als kenmerk dat als je de kleuren met elkaar vermengt ze elkaar opheffen(de kleur wordt grijs) en worden ze naast elkaar gebruikt dan versterken ze elkaar.

Oneffenheden camoufleren

Voordat je bepaalde gedeeltes van je gezicht gaat camoufleren is het belangrijk dat je eerst een goede dagverzorging aanbrengt. In principe werk je altijd met dezelfde huidskleur of 1 tint lichter. Net zoals bij je foundation. Dit kun je prima doen met kleine oneffenheden zoals puistjes of kleine pigmentvlekjes. Heb je toch iets meer nodig dan alleen een huidtint, denk b.v. aan couperose die je wilt camoufleren, dan gaan we dus werken met complementaire kleuren.

 • Roodheden zoals couperose en/of adertjes in het gezicht: Werk met een camouflageproduct waar de kleur groen in is verwerkt. Ook kun je een klein puntje groen mengen met je basiskleur.
 • Blauwe kringen onder de ogen: Werk met een camouflageproduct waar oranje in is verwerkt en anders weer een klein puntje oranje mengen met je basiskleur.

Tip: Breng de complementaire kleur altijd vermengt met de basiskleur aan, anders wordt het gedeelte wat je wilt camoufleren grauw van kleur. En dit blijft zichtbaar onder je foundation.

Oplichten met camouflage

Je kunt bepaalde gedeeltes van het gezicht iets oplichten voor een frissere uitstraling. Je kunt dan het beste werken met minimaal 1 of 2 tinten lichter.

 • Onder de ogen: Aangezien de huid erg dun is onder de ogen, gebruik je weinig product of meng je het product ietwat met je dagverzorging. Je kunt beter 2 dunne laagjes aanbrengen dan in 1 keer teveel. Ook kan een camouflageproduct met ietwat roze ondertoon, een grauw uiterlijk geven onder de ogen. Daarom raad ik altijd een ietwat gele ondertoon aan voor onder de ogen.
 • Naast de neus: De schaduwlijnen naast de neus kun je oplichten door het algeheel mooi door te laten lopen.
 • De neergaande lijnen in het gezicht: Dit zijn de lijnen die loodrecht t.o.v. de mimische spieren in ons gezicht verlopen. Komt er hier en daar wat verslapping in de mimische spieren, dan worden deze lijnen meer zichtbaar. Neergaande lijnen zoals bij de neuslippenplooi is perfect om op te lichten.

FullSizeRender

Werkwijze:

Naast het aanbrengen van een dagverzorging is het belangrijk dat je het product eerst wat opwarmt door het uit te wrijven b.v. op je handpalm. Hierdoor wordt de vaste vorm van het product ietwat smeuïger en is dit fijner om goed te verdelen. Breng het met een klein kwastje of je vingers aan op het gedeelte dat je wilt camoufleren. Het is belangrijk dat je niet gaat wrijven of poetsen. Dan is de dekking van het product niet optimaal. Probeer licht, kloppende bewegingen te maken met je vingers om het product goed te verdelen.

Huidaandoeningen:

Is er sprake van een huidaandoening, denk b.v. aan een wijnvlek of brandwonden, dan wordt er van speciale camouflage producten gebruik gemaakt. Dit zijn producten die de hele dag houdbaar en waterafstotend zijn. Hiervoor kun je naar een professional die zich hiervoor gespecialiseerd heeft.

FacebookTwitterGoogle+Share

12 Comments on Camoufleren, het onzichtbaar maken.

 1. robin
  9 maart 2015 at 18:25 (3 jaar ago)

  heel handig artikel! staan veel dingen in die mensen zouden moeten weten (voordat ze verkeerd ‘plamuren’ lol)

  Beantwoorden
  • willemijn
   9 maart 2015 at 21:18 (3 jaar ago)

   Hi Robin,
   Dank je wel!
   Klopt, het verkeerd doen is erger dan het niet doen!

 2. Delphine
  9 maart 2015 at 12:10 (3 jaar ago)

  Heel erg handig artikel! Ik heb het ook nog niet nodig maar het is wel cool als je het al kan. Je kan altijd eens ergens roodheid hebben, net als je een belangrijke afspraak/date hebt.

  Beantwoorden
  • willemijn
   9 maart 2015 at 14:25 (3 jaar ago)

   Hi Delphine
   Bedankt voor je leuke reactie! En inderdaad mocht je er ooit last van krijgen weet je wat je moet doen.
   En anders ook altijd handig om iemand anders er mee te kunnen helpen.

 3. come-moda
  9 maart 2015 at 10:15 (3 jaar ago)

  Handig artikel. Ga er zeker mee aan de slag nu!

  Beantwoorden
  • willemijn
   9 maart 2015 at 14:21 (3 jaar ago)

   Hoi Come-moda Bedankt voor je reactie met compliment. Leuk om te lezen dat je hier wat mee kan.
   Daar doen we het uiteraard voor!

 4. Nailfinity
  9 maart 2015 at 09:28 (3 jaar ago)

  Goed artikel weer!! Ik heb een moedervlekje in mijn gezicht laten weghalen maar dat is niet helemaal goed gegaan, hij blijft erg rood. Met een groene camouflage stick is dat zo opgelost.

  Beantwoorden
  • willemijn
   9 maart 2015 at 14:20 (3 jaar ago)

   Bedankt, wederom voor je reactie Nailfinity. Echt leuk!

 5. alexa
  8 maart 2015 at 20:05 (3 jaar ago)

  wat een fijn artikel, zelf gebruik ik dit nauwelijks dat ik vind dat ik het niet nodig heb.

  Beantwoorden
  • willemijn
   9 maart 2015 at 14:19 (3 jaar ago)

   Hoi Alexa
   Bedankt voor je compliment. Leuk om te horen!

 6. Beau
  5 maart 2015 at 17:09 (3 jaar ago)

  Interessant artikel, ga de tips eens toepassen op mijn eerste ouderdomsvlekjes :(

  Beantwoorden
  • willemijn
   6 maart 2015 at 13:00 (3 jaar ago)

   Dank je wel Beau! Zoals ik je foto net zag, zie je er nog hartstikke fris en fruitig uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *