Bodyscrub met zeezout

Vandaag wil ik het met jullie hebben over het scrubben van je lichaam. Wat is scrubben eigenlijk? Waarom is dit belangrijk voor de huid?

De zomer komt weer nabij en iedereen wil er dan graag op zijn best uitzien. Dit geld ook voor de lichaamshuid. Graag willen we een zachte, egale en iets getinte huid voordat we ons weer vertonen in zomerse kleding.

Een scrub wordt meestal toegepast op de lichaamshuid aangezien het vaak uit een grovere schuursubstantie bestaat.

image

Het scrubben van het lichaam kun je eigenlijk het gehele jaar door doen, minstens 1x per week. Het zorgt ervoor, dat de dode huidcellen worden verwijderd van de opperlaag waardoor de nieuwe celdeling extra gestimuleerd wordt. De nieuwe celdeling zorgt voor een frisse, zachte en egale huid.

In de zomer mag je vaker scrubben aangezien je huid dan veel meer blootgesteld wordt aan de zon/uv-straling, deze zorgen ervoor dat de celdeling versnelt waardoor het ook eerder nodig is om de dode huidcellen weer te verwijderen. Let op: Als je de huid gescrubd hebt, ga dan niet dezelfde dag in de zon zitten, gebruik een goede factor van minimaal F30. De huid heeft ongeveer 24 uur de tijd nodig om zich voldoende te herstellen van de behandeling. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat de huid verbrand en geïrriteerd raakt. Dit is niet bevorderlijk voor de cellen die hierdoor zijn aangetast in de huid, denk b.v. aan huidkanker.

Er zijn verschillende producten/materialen op de markt waar je je lichaam mee kan scrubben. Op zich kun je heel gemakkelijk zelf een scrub maken aangezien je geen speciale ingrediënten nodig hebt. Een scrub kan bestaan uit een vette plantaardige olie, denk hierbij aan b.v. jojobaolie of amandelolie. Daarnaast heb je een schurend bestanddeel nodig. Dit kan b.v. zeezout zijn. Naast de basis ingrediënten kun je eventueel een etherische olie toevoegen om je scrub te voorzien van een heerlijke geur. Voor een droge huid kun je b.v. de etherische olie roos gebruiken. Als je etherische oliën gaat toevoegen in je scrub, gebruik dan niet meer dan 3 druppels in totaal.

Werkwijze:

 •  Meng de vette plantenolie met een beetje zeezout. Het product moet niet overheersen van het zout , dit voelt niet prettig aan op de huid.
 • Voeg eventueel de etherische olie toe.
 • Je scrubt de huid goed door rustige bewegingen te maken. Dit mogen strijkingen of roterende bewegingen zijn met een lichte druk.
 • Zorg dat je de scrub gelijkmatig verdeeld over de huid en blijf niet te lang op hetzelfde lichaamsdeel scrubben, dit om irritatie te voorkomen.
 • Geef wat meer aandacht op de plekken zoals de bal van de voet, hielen, knieën, ellebogen en bovenarmen. Hier is de huid vaak droger, kan er schilfervorming aanwezig zijn en is de huid soms ook wat dikker.
 • De rug is lastig om zelf te scrubben. Toch zijn er speciaal materialen hiervoor ontwikkeld. Zo is er b.v. een scrubband die je gemakkelijk over de rug heen kan bewegen, net zoals je de rug met een handdoek afdroogt.
 • Zorg dat je alle scrub goed verwijderd door b.v. jezelf af te spoelen onder de douche. Je hoeft de lichaamshuid niet extra te wassen en ook heb je geen bodycrème of lotion nodig. Je lichaam heeft een goede dieptereiniging gehad en de vette plantenolie laat een klein laagje achter, wat een verzorgende werking voor de huid heeft.

De scrub is geschikt voor de meeste huidtypen. Echter is deze scrub te grof voor een extreem gevoelige huid of een huid met eczeem. Dan raad ik aan een fijnere schuursubstantie te gebruiken. Dit is vrij lastig om zelf te verkrijgen. Wel zijn er verschillende reinigingsgels met fijnere slijpdeeltjes te koop.

 

 

 

 

FacebookTwitterGoogle+Share

10 Comments on Bodyscrub met zeezout

 1. Nailfinity
  24 maart 2015 at 18:48 (2 jaar ago)

  Ik scrub eens, en soms meerdere keren, per week met een Rituals scrub met zeezout. Heerlijk! Mijn huid voelt daarna altijd zo lekker zacht aan.

  Beantwoorden
  • willemijn
   25 maart 2015 at 07:33 (2 jaar ago)

   Ik lees het al Nailfinity, jij vindt je huid belangrijk, dat is super! Als je meerdere keren per week scrubt is het verstandig om is te kijken naar de parfum die in een product verwerkt zit. De geuren zijn natuurlijk verrukkelijk en ik vind vooral dat de beleving van een geur zeker moet blijven, daarentegen is parfum helaas minder goed voor de huid. Zie één van onze eerste artikelen over eerste hulp bij een droge huid.

 2. Nadieh
  23 maart 2015 at 21:18 (2 jaar ago)

  Altijd als ik me wil scrubben (wat niet vaak gebeurt) heb ik geen scrubspul in huis. Super handig dat je het zelf kan maken

  Beantwoorden
  • willemijn
   24 maart 2015 at 18:43 (2 jaar ago)

   Hoi Nadieh, Als het voor jou geen routineklus is, kan ik mij heel goed voorstellen dat het niet standaard in de badkamerkast staat. Fijn dat je na het lezen van het artikel weet hoe je het eventueel zelf kunt maken. En het scheelt ook in de portemonnee. Dat is mooi meegenomen!

 3. Roxanne
  23 maart 2015 at 20:53 (2 jaar ago)

  Leuke post! Ik scrub vaak aan zee in Curaçao met zand. Een natuurlijke manier die mijn huis erg zacht maakt!

  Beantwoorden
  • willemijn
   24 maart 2015 at 18:36 (2 jaar ago)

   Hoi Roxanne, Bedankt voor je reactie. Heerlijk toch, natuurlijker kan niet. Top!

 4. Mijn Kleine Geheimpjes
  23 maart 2015 at 20:24 (2 jaar ago)

  Ahw, ik ben echt he-le-maal weg van de hamman scrub van Rituals. Heerlijk grof, vooral erg lekker op de benen. Mijn rug doe ik eigenlijk niet zo vaak, maar dirf het nu ook niet meer omdat er sinds vorige zomer een plaat op staat. Maar mijn benen mogen er nog wekelijks van genieten :-)

  Beantwoorden
  • willemijn
   24 maart 2015 at 18:35 (2 jaar ago)

   Hi Yv. De hamman is inderdaad een super heerlijke geur. Zoals ik begrijp heb je een tattoo op je rug? Stoer! Juist moet je je rug lekker scrubben om je tattoo niet vaal te laten worden door de dode huidcellen. Dus bij deze, alles mag gescrubd worden hihi.

  • Mijn Kleine Geheimpjes
   28 maart 2015 at 16:11 (2 jaar ago)

   Oh meen je dat nou? Ik ben echt harstikke bang dat ik er inkt afscrub op de een of andere manier… Terwijl ik het typ, besef ik me hoe stom het klinkt, maar op de een of andere manier is dat ding me heilig en ben ik erg bang om ‘m te verpesten. Dat gaat dus niet lukken met scrub… Ik ga ‘m binnenkort eens een beurtje geven :-)!

  • willemijn
   29 maart 2015 at 19:46 (2 jaar ago)

   Hihi, ik snap dat hoor maar je hoeft je echt geen zorgen te maken 😉 fijne avond nog Yv!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *