Beautyadviesdag: huidanalyse (3/7)

Helaas is niet iedereen gezegend met een probleemloze huid. Veel mensen hebben last van huidproblemen. Toch is het in de meeste gevallen vaak mogelijk om met relatief milde ingrepen een frisse en stralende huid te krijgen. Tijdens een huidanalyse kan exact worden vastgesteld wat de huid nodig heeft om dit te bereiken.

Schermafdruk 2015-08-26 14.26.36

Susanne heeft tijdens de intake aangegeven dat zij een hele onrustige huid heeft, het lastig vind om deze te verzorgen en graag een huidadvies wil. Daarom heeft Suzanne na de kleuranalyse een uitgebreide huidanalyse bij mij gehad. Hoe gaat dit in zijn werk? Allereerst wordt er  via een vragenformulier uitgebreid gevraagd naar de algemene gezondheid en andere belangrijke punten, vervolgens vind er een vraaggesprek plaats en wordt er naar de huid gekeken. Al deze punten samen leiden tot een advies en daaruit volgend behandelplan.

FT_08480

Bovenstaand een naturel foto van Susanne. Zoals op de foto te zien is er sprake van een onrustig huidbeeld. De huid vertoond veel roodheid, zichtbare vaatjes en het huidreliëf is niet regelmatig. (de foto is niet 100% representatief met de werkelijkheid)

Uit de huidanalyse blijkt dat de huid van Susanne erg gevoelig is en het algemene huidbeeld erg overeenkomt met een huid die last heeft van Rosacea. Deze huidaandoening wordt gekenmerkt door roodheid, vaatjes, bultjes en ontstekingen. Deze kunnen soms lijken op puistjes. Iedereen kan het krijgen maar het komt het meest voor bij vrouwen met een lichte huid. Hoe het exact ontstaat is niet helemaal duidelijk maar gelukkig kan je er wel veel aan doen.

Vaak begint deze huidaandoeningen met wat lichte roodheid op de wangen en neus, die zo nu en dan verschijnt. Als je er niets aan doet zal het in de loop der jaren alleen maar erger worden totdat roodheid niet meer wegtrekt. In de laatste fase van de ziekte kan de huid zich zelfs gaan verruwen en verdikken. Hoe ziet dit eruit? Waarschijnlijk kennen jullie allemaal wel iemand met een grove huidstructuur en een rode neus die niet meer wegtrekt? In de volksmond wordt dit ook weleens een drankneus genoemd. Waarschijnlijk heeft deze woordkeuze te maken met het feit dat een huid met Rosacea erg gevoelig is voor Flushing. Dat betekend dat de huid snel rood wordt doordat de vaatjes op prikkels van buitenaf reageren. Dit gebeurd voornamelijk onder invloed van temperatuurswisselingen en het nuttigen van alcohol of specerijen.

Wat moet je vermijden bij een huid met Rosacea?

Als je last hebt van Rosacea is het belangrijk om alle onderdelen te elimineren die de huid irriteren of gevoelig maken. Daarom heeft Suzanne van mij het advies gekregen om onderstaande punten te verwijden..

  • Agressieve reinigers zoals zeep aan een stuk en reinigende scrubs
  • Uitdrogende reinigers in vloeibare of lotionvorm
  • huidverzorgingsproducten met alcohol en/of geurstoffen
  • Agressieve scrubs
  • Ruwe washandjes of gezichtsborsteltjes
  • Gezichtspeeling die je zelf kunt aanbrengen
  • Te veel producten door elkaar gebruiken
  • Producten met retinol of salicylzuur zijn over het algemeen veilig bij Rosacea

Behandeladvies

Naast gebruik van milde huidverzorging heeft Suzanne ook nog een behandeladvies gekregen. De diffuse roodheid en vaatjes die al zijn ontstaan, zullen helaas niet vanzelf verdwijnen. Gelukkig kunnen ze wel goed behandeld worden met laser en of IPL. In het geval van Suzanne zal dit waarschijnlijk voldoende zijn om de roodheid te verminderen. Helaas is dit niet in alle gevallen zo. Als er sprake is van fikse ontstekingen dan is aanvullende therapie via de (huis)arts vereist.

Wil jij ook een huidanalyse? via http://www.huidtherapie.nl kan je een huidtherapeut bij jou in de buurt vinden.

Volgende week kunnen jullie zien hoe het kappersbezoek van Suzanne verliep.

 

 

FacebookTwitterGoogle+Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *