Aromatherapie

Misschien heb je er al wel eens van gehoord of heb je zelf een aromatherapie behandeling ondergaan bijvoorbeeld bij de schoonheidsspecialist. Bij aromatherapie wordt gebruik gemaakt van de geneeskrachtige werking van essentiële oliën, ook wel etherische oliën genoemd.

Aromatherapie kan worden ingezet door een professional bij zowel het gezicht als bij het lichaam. Het zijn heerlijk ontspannende behandelingen die vooral veel voor onze psyche betekenen. De geuren van de etherische oliën geven een gevoel van weldaad, rust en kalmte. Ook zelf kun je veel met etherische oliën doen om hetzelfde gevoel te creëren.

Er zijn verschillende manieren om etherische oliën in te zetten. In dit artikel bespreek ik meerdere soorten oliën, hoe je etherische oliën kunt gebruiken en wat de olie voor eigenschappen heeft.

image

Hoe kan ik thuis aromatherapie gebruiken?

 • Verdampen:

Etherische oliën kun je verdampen door de olie toe te voegen aan een bakje met water die je verwarmt boven een kaars. Hiervoor zijn speciale geurbranders te koop. Gebruik ongeveer 6 druppels etherische olie, die je vermengd met het water. Aangezien het water verdampt in het bakje, verspreidt de geur zich geleidelijk aan door de ruimte. Dit is heerlijk voor in de woonkamer (bijvoorbeeld in het weekend met een paar kaarsjes aan en een goed glas wijn!).

 • Inhaleren

Door het jaar heen zijn we regelmatig verkouden. Door een etherische olie te inhaleren, kun je de ademhalingswegen wat vrijer maken. Doe ongeveer 3 druppels etherische olie in een bak of kom met heet water. Houd je hoofd onder een handdoek boven de kom zolang dit nodig is. Zo komt er vaak een heleboel los wat flink vastgezeten heeft.

Als we gaan slapen is verkoudheid een echte pestkop. Om je verkoudheid wat te verlichten voor het slapen gaan, doe je 2 druppels etherische olie op het kussen zodat de ademhaling weer vrijer wordt. Ook een etherische olie op een zakdoek kan aangenaam zijn.

 • Baden

Als je etherische oliën gebruikt voor een heerlijk ontspannen bad, is het wel heel belangrijk dat je de olie vermengd (met bijvoorbeeld een neutrale badolie). Omdat etherische olie sterk geconcentreerd is, kan dit in zijn pure vorm huidirritatie veroorzaken. Doordat olie zich niet met water kan mengen, blijft de olie tijdens het baden op het water drijven en kun je optimaal van de geur genieten. Heb je geen neutrale badolie in huis, dan kun je eventueel gewone melk gebruiken om te vermengen met de etherische olie. Voor de juiste samenstelling gebruik je ongeveer 10 ml neutrale badolie met 6 druppels etherische olie.

Ook bij een voetenbad is een etherische olie een verrijking. Je kunt de etherische olie eventueel mengen met zeezout, neutrale badolie of melk. Om de etherische olie een optimale inwerktijd te gunnen is het belangrijk dat het baden minimaal 15 minuten duurt.

 • Washand

Bij je dagelijkse reiniging kun je makkelijk aromatherapie toepassen. Dit kan door 6 druppels etherische olie toe te voegen aan een kom met warm water. Je dompelt vervolgens een washand hierin en reinigt hiermee je gezicht (nadat je eerst alle make-up met make-upremover hebt verwijderd). De heerlijke geurbeleving geeft je dagelijkse reiniging een meerwaarde. Ook kan aromatherapie worden ingezet bij de verlichting van kwalen. Voorbeelden: Met een koud kompres voor een verzwikte enkel of een warm kompres bij buikpijn. De heerlijke geur geeft vaak verlichting en helpt bij een snellere verwerking van trauma.

 • Poedermaskers

Er zijn poedermaskers te koop in de winkel die voornamelijk een reinigende (vetabsorberende) werking hebben. Vaak vermeng je een poeder met water totdat het een papje wordt en je het op je gezicht kunt doen. Meestal ruiken deze masker minder prettig en ruik je de natuurlijke stoffen van het kleimasker. Vermeng eens 3 druppels etherische olie in het masker en de beleving van het masker wordt al heel anders!

Etherische oliën

 •  Geranium 

Geranium is een uitstekende olie om te verdampen. De geur van geranium helpt bij emotionele spanningen. Voor het baden helpt geranium bij stressproblemen, winterhanden/-voeten.

 •  Lavendel

Lavendel heeft een kalmerende werking. Het verdampen van lavendel werkt goed bij verkoudheid, sombere stemmingen en slapeloosheid. Bij het baden heeft lavendel een kalmerende werking, vermindert migraine en helpt tevens voor winterhanden/-voeten.

 •  Eucalyptus

Eucalyptus heeft een verkoelende werking. Bij het baden is eucalyptus goed te gebruiken bij spier- en zenuwpijn. Het inhaleren hiervan heeft een slijmoplossende werking. Voor een betere concentratie kun je eucalyptus goed inzetten bij het verdampen.

 •  Roos

Bij verdriet en depressiviteit kan roos een steentje bijdragen in de verwerking. Verdampen zorgt voor een extra goede geurbeleving. Ook kan roos goed worden ingezet bij rimpels en een droge huid. Daarom wordt roos vaak verwerkt in crèmes, maskers en huidolie. Rozenolie zit namelijk vol met antioxidanten!

 •  Kamille

Kamille staat bekend om zijn pijnstillende, krampstillende en kalmerende werking. Kamille kan worden toegepast in zowel warme als koude kompressen. Het is bijvoorbeeld goed toe te passen bij menstruatiepijn of een ander trauma waarbij pijn komt kijken en gekalmeerd moet worden. Voor een optimale werking kun je kamille combineren met bijvoorbeeld lavendel wat verkoelend werkt.

 

 

 

 

 

FacebookTwitterGoogle+Share

2 Comments on Aromatherapie

 1. Xandra
  25 maart 2015 at 12:37 (2 jaar ago)

  Heel veel zin in een ontspannen olie-bad nu! Interessant artikel :) X

  Beantwoorden
  • willemijn
   25 maart 2015 at 18:50 (2 jaar ago)

   Hoi Xandra, Dank je wel. Zelf kreeg ik ook datzelfde gevoel tijdens het schrijven van het artikel hihi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *