Acne weg ermee! Bestrijd jouw puistjes met de juiste aanpak!

In mijn vorige blogpost heb ik verteld hoe acne ontstaat. Vandaag ga ik jullie, zoals beloofd, meer vertellen over het gebruik van de juiste huidverzorgingsproducten.

Er zijn heel veel producten verkrijgbaar voor de verzorging van een huid met acne. Helaas is er niet één wondermiddel of behandeling beschikbaar die voor iedereen werkt. Je zal dus echt moeten uitproberen wat voor jou de juiste huidverzorgingsroutine is. Wel zijn er een aantal belangrijke regels die je kan opvolgen in jouw zoektocht.

Het allerbelangrijkste in de verzorging van acne is dat je de huid niet verder irriteert en daardoor stuk maakt. Door de ontstekingen die acne met zich meebrengt, is je huid beschadigd en erg gevoelig geworden. Gebruik dus geen producten met parfum en gedenatureerde alcohol. Maar dat wisten we toch al uit de vorige blogpost? Ook is het belangrijk dat je de producten niet vaker gebruikt dan nodig volgens de gebruiksaanwijzing, ‘’Overdaad schaad”! Hoe meer je een huid met acne manipuleert, des te groter de kans op meer huidproblemen. Rust geven is het echt het toverwoord. Dit is ook één van de redenen waarom ik het afraad om thuis te stomen. Sommige mensen denken dat poriën hierdoor minder verstopt raken maar helaas het tegendeel is waar. Door de stoom droogt de huid uit en worden de talgklieren gestimuleerd om meer talg aan te maken.

IMG_1503

Reinigen

Gebruik een milde, vloeibare in water oplosbare reiniger en geen blok zeep. De stoffen die ervoor zorgen dat zeep een blokje wordt veroorzaken huidirritatie. Bijna iedereen kent wel, het trekkerige en strakke gevoel na reinigen met een blok zeep. Dit zijn de eerste tekenen van huidirritatie. Daarnaast is het zo dat de stof die zeep zijn vaste vorm geeft niet gemakkelijk van de huid afspoelt. Hierdoor blijft er een laagje achter op de huid wat kan zorgen voor verstopping en ontstekingen van de porie. Ook kunnen hierdoor jouw andere huidverzorgingsproducten niet meer goed in de porie komen en hun werk doen. Dat is nou net wat niet de bedoeling is.

Exfolieren om de huiddikte te normaliseren en porievorm en functie te verbeteren

Ik raad het altijd af om een scrub te gebruiken op een huid met acne. Vaak scrub je ongemerkt toch te hard (helaas kan je acne niet wegscrubben) waardoor je de huid gemakkelijk beschadigt. Dit staat het herstelproces van de huid in de weg. Het is effectiever om een product te gebruiken met daarin 1-2% AHA of BHA. Deze weekt als het ware de dode huidcellen van de huid. Hierdoor loop je minder kans op beschadigingen. BHA is zelfs vetindringend en kan daardoor ook binnenin de porie de dode huidcellen losweken. Dit zorgt ervoor dat de vorm van de porie normaliseert en dat de uitgang weer vrij komt te liggen. Waardoor er minder snel verstoppingen en nieuwe puistjes ontstaan.

Desinfecteer de huid om bacteriën (p acnes)  te doden

Als je last hebt van veel witte kopjes (puistjes) is het de overweging waard om benzoylperoxide te gaan gebruiken. Benzoylperoxide werkt namelijk bacteriedodend. Dit is gelijk ook de reden waarom het niet zinvol is om dit middel te gebruiken als er alleen mee-eters en bultjes aanwezig zijn. Benzoylperoxide wordt al tientallen jaren gebruikt en het effect ervan is uitgebreid getest en in de praktijk gebleken. Deze stof heeft de eigenschap dat het de bacteriën in de porie kan doden zonder de rest van de huid ernstig te irriteren. Benzoylperoxide is zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek. Ik adviseer altijd om dit product maximaal 1x per dag dun aan te brengen op de huid. Je kan hier en hier uitgebreide informatie vinden over Benzoylperoxide. Win voor gebruik altijd extra informatie in bij de apotheek en lees de bijsluiter goed door.

Hydrateren

Een huid met acne heeft een verstoorde barrièrefunctie en droogt daardoor snel uit. Een droge huid is minder weerbaar voor invloeden van buitenaf. Hierdoor kunnen bacteriën en schimmels makkelijker binnenin de huid dringen en narigheid veroorzaken. Daarom is het belangrijk om de huid erbij te helpen om de barrièrefunctie weer te herstellen en daarmee uitdroging te voorkomen. Daarom adviseer ik altijd om de huid zowel ’s morgens en ’s avonds in te vetten met een milde crème (zonder parfum en gedenatureerde alcohol). Je kan meer lezen over de huidbariere en een droge huid in mijn artikel “Eerste hulp bij een droge huid”.

Bescherm de huid overdag tegen de zon

Zoals ik al eerder heb uitgelegd zorgt de zon voor huidschade. Je huid is niet in staat om zichzelf te genezen en tegelijkertijd ook nog te beschermen tegen de zon. Jij kan jouw huid helpen in de strijd tegen acne door zonnebrandcrème te gebruiken. Hierdoor is de huid beschermd tegen de zon en kan alle energie gebruikt worden om de schade die veroorzaakt is door acne te repareren. Ik adviseer om in de winter een spf15 te gebruiken en in de zomer minimaal een spf30.

Gele puistjes uitknijpen

De meeste mensen hebben wel ervaring met een dikke gele puist op hun wang. Omdat mijn ervaring in de praktijk leert dat het voor mensen bijna onmogelijk is om van gele puistjes af te blijven (zelfs tussen behandelingen door). Adviseer ik aan mijn patiënten om gele puistjes voorzichtig uit te knijpen (van de rest kan je beter afblijven dit doet meer kwaad dan goed). Anders worden deze vaak opengekrabt met alle gevolgen van dien. Ook is het zo dat als er forse ontstekingen in de huid zitten het niet goed is om deze in de huid te laten. Een puist is namelijk een soort mini abces (met pus gevulde holte in het lichaam) en verwijdering van de pus bevorderd het genezingsproces. Hierbij is wel belangrijk dat je weet hoe je dit moet doen. Als je puistjes namelijk op de verkeerde manier uitdrukt of wegkrabt kan de huid nog verder beschadigen en ontsteken. Ik adviseer altijd om eerst bij een professional te leren hoe jij het beste een puistje kan desinfecteren, aanprikken en leegmaken voordat je hier zelf aan begint.

Help het werk niet!

Raak niet meteen in paniek als jouw nieuwe huidverzorgingsroutine niet meteen werkt. Puistjes hebben twee weken de tijd nodig om aan het huidoppervlak te verschijnen. Je zal dus pas na een tijdje resultaat zien.

Ondersteunende behandeling

In sommige gevallen zal alleen huidverzorging niet voldoende zijn en kunnen aanvullende behandelingen bij een professional uitkomst bieden. Dit kan onder anders bestaan uit hoog geconcentreerden chemische peelings plus licht- en lasertherapie. Ik zal hier in een volgende blogpost uitgebreid op in gaan.

FacebookTwitterGoogle+Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *