Acne, oh jee wat moet ik daarmee?

Afgelopen tijd hebben wij vanuit Beauty Fanatic een aantal oproepen geplaatst met daarin de vraag welke onderwerpen jullie interessant vinden? Wij hebben echt een overweldigende hoeveelheid reacties gehad m.b.t. het onderwerp acne. Dit geeft aan dat er veel mensen zijn die hier mee te maken hebben of er meer over willen weten. Ook blijkt dat er veel behoefte is aan goede informatie. Dit is niet zo raar, uit onderzoek blijkt dat maar liefst 90% van de mensen er ergens in zijn leven een keer mee te maken krijgt. Alhoewel acne niet te genezen is, kan je er wel veel aan doen om het onder controle te houden.

Oorzaak

De precieze oorzaak van het ontstaan van acne is nog niet bekend. Wel is er duidelijk dat een aantal factoren betrokken zijn in het ontstaan van acne en deze elkaar onderling versterken.

De vier belangrijkste zijn:

  • Hormonale factoren;
  • Verandering in de verhoorning van de huid (afschilvering);
  • Toegenomen talgproductie;
  • Ontsteking van de huid door de aanwezigheid van bacteriën.

Bij de behandeling van acne is het belangrijk dat al deze factoren tegelijk worden aangepakt. Als dat niet gebeurd zal behandeling niet erg succesvol zijn en wordt ook meteen verklaard waarom behandeling vaak mislukt.

Ook kan acne extra worden uitgelokt door:

  • Stress;
  • Zon;
  • Uitdroging van de huid (ontstaat ook als de huid veel in contact komt met water);
  • Irriterende/ verkeerde huidverzorgingsproducten;
  • Overmatige melk inname.
  • Voeding met veel toegevoegde suiker

Wat gebeurt er in de huid?

Onder invloed van hormonen (voornamelijk in de puberteit) worden de talgklieren getriggerd om meer talg aan te maken. Hierdoor wordt zoveel talg geproduceerd dat het niet meer goed uit de porie (talgklieruitgang) kan vloeien. Als de talg zich vervolgens met dode huidcellen (vanaf de talgklierwand)  vermengt, ontstaat er een propje wat de porie misvormt en uiteindelijk verstopt.

Dit vormt een ideale leefomgeving voor de propionibacterium acnes. Dit is een bacterie die van de vetzuren uit talg leeft. iedereen heeft deze, normaal gesproken, onschadelijke bacterie al vanaf zijn of haar geboorte op en in de huid. Echter binnenin een verstopte porie kan deze bacterie zich extra goed vermenigvuldigen en dat veroorzaakt problemen. Dat komt omdat deze bacteriën enzymen produceren die huidweefsel kunnen afbreken. Hierdoor beschadigt de talgklierwand en kunnen bacteriën die ontstekingen veroorzaken de talgklier binnendringen. Dit resulteert in het ontstaan van een puistje.

Hulp zoeken

Ik ervaar in de praktijk dat het soms erg lang duurt voordat mensen hulp zoeken. Vaak hebben mensen het idee dat hun klachten nog niet ernstig genoeg zijn om professionele hulp te vragen. Dit is erg jammer, want hoe eerder je professionele hulp zoekt, hoe minder kans er is op blijvende schade, pigmentatieproblemen en littekens. Dus mijn advies is: schroom niet om hulp te zoeken!

Gebruik huidverzorgingsproducten & behandeling

Een huid met acne is erg geïrriteerd en daardoor gevoelig voor uitdroging. Behandel je huid daarom voorzichtig en gebruik geen producten die de huid extra irriteren en uitdrogen. Ik adviseer dan ook altijd om parfum, gedenatureerde alcohol en sodium lauryl sulfate te vermijden. Daarnaast kan een aanvullende behandeling bij een daartoe opgeleide professional je extra ondersteuning bieden in de strijd tegen acne. Omdat specifiek product- en behandeladvies een onderwerp op zich is, ga ik hier morgen in een nieuwe blogpost uitgebreid op in.

Liefs Conchita

 

FacebookTwitterGoogle+Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *