Het verschil tussen dag- en nachtcrème? Een verschil van dag en nacht!

Hoe zit dat nou met het verschil tussen dag-, nacht- en oogcrème? Is een vraag die ik afgelopen tijd vaak krijg. Nu is dat niet zo raar want afgelopen jaren is er een flinke discussie op gang gekomen over dit onderwerp.

Dit komt omdat een aantal autoriteiten op huidverzorgingsgebied hun ongezouten mening hebben gegeven over deze kwestie.

Dit gebeurde onder andere door de Nederlandse Jetske Ultee. Zij is onderzoeksarts en richt zicht op onderzoek m.b.t. huidproblemen en ingrediënten in huidverzorging. Vorig jaar vertelde zij in een artikel in de volkskrant  dat er geen verschil is tussen een oog-, dag- en nachtcrème.

Citaat: “Als ik de ingrediëntenlijsten van een crème bekijk kan ik niet zien of het een dag- of nachtcrème is. De huid heeft in de nacht geen andere ingrediënten nodig dan overdag. Je kunt dus precies hetzelfde op je gezicht smeren en ook onder je ogen. Dat scheelt een hoop geld.” (Ultee, Volkskrant 2014)

Het enige verschil is vaak de toevoeging van een uv-filter. En dat is weer een ander verhaal. Wie goed tegen de zon wil worden beschermd kan beter een aparte zonnebrandcrème gebruiken en niet vertrouwen op het uv-filter in een dagcrème.”

Het artikel in de volkskrant bracht zoveel beroering teweeg dat de Nederlandse vereniging van cosmeticaproducenten zelfs een officiële verklaring naar buiten bracht

Niet de enige

Jetske Ultee is niet de eerste en enige die deze discussie aanzwengelt. Ook andere autoriteiten op huidverzorgingsgebied zoals: Paula Begoun , Leslie Baumann en Zoe Draelos  voeren al jaren deze discussie. Ook zij maken zich hard om mensen te leren waar je op moet letten om het juiste huidverzorgingsregime te vinden.  Paula Begoun heeft als enige ook een Nederlandse site.  Hierop kan je haar visie op oogcrème plus dag en nachtcrème  lezen. Deze sluit aan bij de mening van Jetske Ultee.

Wetenschappelijk

Bovenstaande dames uiten deze beweringen natuurlijk niet zomaar. Zij baseren hun uitspraken op wetenschappelijk onderzoek waarmee ze hun beweringen kunnen onderbouwen.

Wat vind ik ervan?

Als huidtherapeut ben ik er vooral op gericht  om het verergeren of ontstaan van huidschade te voorkomen. Daarvoor is het vooral van belang dan mensen geen irriterende producten gebruiken en hun huid goed beschermen tegen de zon.

Tot nu toe bestaat er geen enkel wetenschappelijk onderzoek, waaruit blijkt dat het slecht is om een dag- nacht en oogcrème te gebruiken. Hierbij  is het natuurlijk wel belangrijk dat er geen schadelijke ingrediënten in de producten zitten. Daarnaast heeft cosmetica  ook een grote belevingswaarde. Persoonlijke voorkeur is heel erg belangrijk.

image
Ik geef bovenstaande informatie wel altijd aan mensen mee. Maar ik laat uiteindelijk iedereen altijd zelf bepalen wat ze wel en niet prettig vinden op het gebied van oog, dag en nachtcrème. Desgevraagd kijk ik zelfs mee om te bekijken of er geen irriterende ingrediënten in hun producten zitten. Als mensen namelijk geen goed gevoel hebben bij hun huidverzorging is het voor mij erg moeilijk om ze ervan te overtuigen dat ze een bepaald huidverzorgingsregime moeten toepassen en volhouden.

Smaken verschillen nou eenmaal: Als jij van appels houd kan je de vrucht in zijn geheel eten, je kan er sap van persen, het sap aanlengen met water tot limonade of er moes van maken. Al deze recepten bevatten appel, maar jouw persoonlijke voorkeur bepaald welk recept jij het lekkerst vind. Dit geld ook voor crème.

 

 

FacebookTwitterGoogle+Share

8 Comments on Het verschil tussen dag- en nachtcrème? Een verschil van dag en nacht!

  • conchita
   9 maart 2015 at 13:54 (3 jaar ago)

   Bedankt, daar doen we het voor.

 1. Iris
  6 maart 2015 at 07:40 (3 jaar ago)

  Wat een goed artikel zeg! Heel leuk om te lezen!

  Beantwoorden
  • conchita
   6 maart 2015 at 18:40 (3 jaar ago)

   Hoi Iris bedankt voor je leuke reactie!

 2. Delphine
  4 maart 2015 at 19:24 (3 jaar ago)

  Ik sta daar eigenlijk nooit bij stil. Ik koop en smeer maar iets en voila… niet zo verstandig als ik het zo lees…

  Beantwoorden
  • conchita
   6 maart 2015 at 18:38 (3 jaar ago)

   Hoi Delphine het is echt de moeite waard om je hierin te verdiepen.

 3. diana
  4 maart 2015 at 13:31 (3 jaar ago)

  ik gebruik al jaren de zelfde creme voor overdag en savonds. de uv filter in de meeste creme’s is 7, wat veel te laag is. dus altijd een apart laagje zonnebrand erbij.

  Beantwoorden
  • conchita
   4 maart 2015 at 13:46 (3 jaar ago)

   Hoi Diana, het is inderdaad verstandig om overdag een hogere beschermingsfactor te gebruiken. In de winter minimaal een factor 15 en in de zomer een factor 30.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *